Επικοινωνήστε με το SPOTAKI, αποστολή δελτίων τύπου, δράσεων και παρουσιάσεων, 
στο E-mail: spotakigr@gmail.com

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Το spotaki άναψε: Κουστουρίτσα: «Ήταν μεγάλη μορφή του ευρωπαϊκού πολιτισμού»

Πηγή έμπνευσης ήταν για τον Εμίρ Κουστουρίτσα ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο οποίος συγκλονισμένος άκουσε την είδηση του τραγικού θανάτου του βραβευμένου Έλληνα κινηματογραφιστή. «Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος ήταν μεγάλη μορφή του ευρωπαϊκού πολιτισμού», δήλωσε ο Κουστουρίτσα στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug. «Είναι συγκλονιστικό, ιδίως, όταν συνειδητοποιείς, ότι μπορούσε να γυρίσει και άλλες ταινίες και να εμπλουτίσει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό με τα έργα του. Είναι ακόμη πιο δύσκολο, να μαθαίνεις ότι δεν πέθανε από φυσικά αίτια», σημείωσε ο Σέρβος σκηνοθέτης.

Το spotaki άναψε: Έφυγε από τη ζωή ο Θόδωρος Αγγελόπουλος έπειτα από τροχαίο

Κατέληξε το βράδυ της Τρίτης, στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν έπειτα από τροχαίο, ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης και ποιητής των εικόνων, Θόδωρος Αγγελόπουλος. Ο 77χρονος σκηνοθέτης μεταφέρθηκε σοβαρά τραυματισμένος σε νοσοκομείο του Φαλήρου έπειτα από τροχαίο ατύχημα που συνέβη στις 7 το απόγευμα της Τρίτης στον περιφερειακό δρόμο της Δραπετσώνας. Ο σκηνοθέτης βρισκόταν στο σημείο για τα γύρισμα της νέας του ταινίας «H άλλη θάλασσα» και τη στιγμή που διέσχιζε το οδόστρωμα, μετά το πρώτο τούνελ του περιφερειακού, παρασύρθηκε από ιδιωτική μοτοσικλέτα που οδηγούσε ειδικός φρουρός, ο οποίος βρισκόταν εκτός υπηρεσίας. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ίσως ο πιο γνωστός Έλληνας κινηματογραφιστής στο εξωτερικό, γεννήθηκε στις 27 Απριλίου 1935 στην Αθήνα όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια.

Το spotaki άναψε: Αλλαγή πλεύσης από το Google+ για τα ψευδώνυμα

Ένα από από τα βασικά χαρακτηριστικά του Google+ ήταν η απόλυτη απαγόρευση που είχε θέσει σχετικά με τη χρήση ψευδωνύμων. Όποιος χρησιμοποιούσε την υπηρεσία έπρεπε απαραιτήτως να το κάνει με το πραγματικό του όνομα. Αν και όπως ήταν φυσικό η υπηρεσία δεν μπορούσε να ελέγχει κάθε λογαριασμό ξεχωριστά, αν κάποιος παραβίαζε τον κανονισμό και δεχόταν καταγγελία ήταν πολύ πιθανό το προφίλ του να διαγραφεί. Το γεγονός είχε ενοχλήσει όμως ιδιαίτερα το κοινό και είχε προκαλέσει αντιδράσεις. Για το λόγο αυτό το Google+ είχε υποσχεθεί ότι θα επανεξετάσει το συγκεκριμένο ζήτημα. Δεδομένου λοιπόν ότι ο ανταγωνισμός με το Facebook είναι εξαιρετικά έντονος, αποφάσισε να αλλάξει την πολιτική του και να αφαιρέσει αυτό το περιορισμό.

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Το spotaki άναψε: Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2011

Ανακοινώθηκαν την Δευτέρα τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2011 (αφορούν στις εκδόσεις του έτους 2010), στα οποία κατέληξε η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας από τον «βραχύ κατάλογο» των υποψήφιων προς βράβευση έργων. «Δεν θέλω ούτε τα βραβεία ούτε τα λεφτά τους», δήλωσε ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος, μόλις πληροφορήθηκε ότι του απονέμεται το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων. Σκύμφωνα με τη νέα νομοθεσία που διέπει τον θεσμό των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας (ν. 3905/2010), δίνεται στη δημοσιότητα το σκεπτικό βράβευσης της αρμόδιας Επιτροπής για κάθε κατηγορία. «Ούτε θα εμφανιστώ ούτε θα απλώσω το χέρι για να το πάρω. Δεν θέλω ούτε τα βραβεία ούτε τα λεφτά τους». Με αυτό τον τρόπο απάντησε ο θεσσαλονικιός ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος στη διάκρισή του με το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων του υπουργείου Πολιτισμού, παραπέμποντας σε παλιότερο κείμενό του (1979) με τον τίτλο «Εναντίον». «Είμαι εναντίον της κάθε τιμητικής διάκρισης απ' όπου και αν προέρχεται. Δεν υπάρχει πιο χυδαία φιλοδοξία από το να θέλουμε να ξεχωρίζουμε. Αυτό το απαίσιο "υπείροχον έμμεναι άλλων", που μας άφησαν οι αρχαίοι. Είμαι εναντίον των βραβείων γιατί μειώνουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου …», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στο κείμενό του «Εναντίον» ο Ντίνος Χριστιανόπουλος.

Το spotaki άναψε: Δημιουργήθηκε το πρώτο... μαγνητικό σαπούνι στον κόσμο!

Βρετανοί και άλλοι επιστήμονες κατασκεύασαν το πρώτο σαπούνι στον κόσμο, που ανταποκρίνεται σε μαγνητικά πεδία και συνεπώς δικαιούται τον τίτλο του πρώτου μαγνητικού σαπουνιού στην ιστορία. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζούλιαν Ιστόου του πανεπιστημίου του Μπρίστολ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο γερμανικό χημικό περιοδικό "Angewandte Chemie", σύμφωνα με το BBC, δημιούργησαν ένα σαπούνι που μοιάζει απολύτως με κανονικό σαπούνι, όμως περιέχει μικροσκοπικά άτομα σιδήρου, με αποτέλεσμα να έλκεται από μαγνήτες, όταν τοποθετείται σε οργανικό διάλυμα.

Το spotaki άναψε: Τούρκοι επιχειρηματίες ενδιαφέρονται για τη Saab

Αναζωπυρώνονται οι ελπίδες για τη σωτηρία της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας Saab. Σύμφωνα με ανάρτηση του Bloomberg, ένας τουρκικός επενδυτικός όμιλος ενδιαφέρεται για την εξαγορά της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας. Συγκεκριμένα, ο όμιλος Brightwell Ηoldings ανακοίνωσε ότι τις επόμενες δύο εβδομάδες θα καταθέσει πλήρη πρόταση για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου της γνωστής εταιρίας κατασκευές πολυτελών αυτοκινήτων.

Το spotaki άναψε: Στην τύχη τους 4.500 άτομα με βαριές αναπηρίες!

Για μία ακόμη φορά η Πολιτεία δεν δείχνει τη σοβαρότητα που απαιτείται για το θέμα της υποστήριξης των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, αφήνοντας στην τύχη τους 4.500 άτομα με βαριές αναπηρίες και τις οικογένειές τους! Τεράστια είναι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την έλλειψη πρόβλεψης σχεδίου Σύμβασης του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. με τα Κέντρα Υποστήριξης Ατόμων με Βαριές Αναπηρίες Ν.Π.Ι.Δ. Το σχέδιο συμβάσεων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ με τα ανωτέρω Κέντρα αποτελούσε υποχρέωση της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων η οποία θα έπρεπε να είχε προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες για την αποτροπή των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί. Το σχέδιο αυτό θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί, από τη στιγμή που η νοσηλεία στα ανωτέρω Κέντρα παρέχεται βάσει και του Κανονισμού Παροχών Υγείας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

Το spotaki άναψε: Οι Γάλλοι ψήφισαν τον νόμο για τις γενοκτονίες


Η γαλλική Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την άρνηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ένα θέμα που έχει οδηγήσει σε ένταση τις σχέσεις των Παρισίων με την Άγκυρα. Η Γερουσία ενέκρινε με 127 ψήφους υπέρ, έναντι 86 κατά, το νομοσχέδιο που ήδη είχε εγκρίνει στις 22 Δεκεμβρίου 2011 η Εθνοσυνέλευση.

Το spotaki άναψε: Το αγροτικό «χωριό» ΑΓΡΟΡΑΜΑ στην Agrotica

Τους προβληματισμούς για την συνολική τοπική ανάπτυξη επαναφέρει, επισημαίνουμε με χαρά, το επιδεικτικό αγροτικό «χωριό» ΑΓΡΟΡΑΜΑ μέσα στην Agrotica (Θεσσαλονίκη, 1-5 Φεβ 2012, περίπτερο 7). Το ΑγρΟραμα είναι ένα άτυπο δίκτυο επιχειρήσεων παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών του αγροτικού χώρου, που σκοπό έχει την προώθηση τοπικών προϊόντων, τεχνημάτων και υπηρεσιών σε μεγάλες εκθεσιακές διοργανώσεις, προβάλοντας ταυτόχρονα την συνέργεια όλων των τομέων της οικονομίας για να επιτευχθεί η πολυπόθητη τοπική ανάπτυξη.

To spotaki άναψε: Ανέκδοτο

Mια θεοσεβούμενη κυρία τις Κυριακές πήγαινε στην εκκλησία και δίδασκε στο κατηχητικό. Μια Κυριακή ένας κύριος ήταν πίσω της στο στασίδι και πρόσεξε τι ωραία γυναίκα ήταν.
Προς το τέλος της λέει: - Τι θα έλεγες, οι δυο μας να βγούμε για δείπνο την Τρίτη;
- Ευχαρίστως, ανταποκρίθηκε, και αυτός δεν μπόρεσε να πιστέψει την τύχη του. Την Τρίτη την πήγε στο καλύτερο εστιατόριο. Μόλις κάθισαν, της πρότεινε:
- Θέλεις ένα κοκτέιλ;
-Όχι, απαντά η αριστοκράτισσα, αν το έκανα αυτό τι θα έλεγα στα παιδιά στο κατηχητικό; Αυτός ανακάθισε, δεν ήταν ιδιαίτερα ομιλητικός, μέχρι το τέλος του δείπνου, όταν βγάζει το πακέτο του και τη ρωτά αν θέλει να καπνίσει.

Το spotaki άναψε: Αιωνόβια πλατάνια έγιναν… καυσόξυλα!

Ένα πρωτοφανές οικολογικό έγκλημα αποκαλύφθηκε στο Ξηρόμερο της Αιτωλοακαρνανίας, όπου μια ολόκληρη συστάδα από 30 πανέμορφα αιωνόβια πλατάνια θυσιάστηκε στο βωμό του κέρδους και έγινε… κούτσουρα στις αποθήκες λαθροϋλοτόμων οι οποίοι λυμαίνονται τα δάση της περιοχής!
Η αυξημένη ζήτηση σε καυσόξυλα για τα τζάκια και τις ξυλόσομπες λόγω της οικονομικής κρίσης, προκαλεί τεράστια καταστροφή σε όλες τις δασικές περιοχές της χώρας. Για τους κατοίκους του Βάρνακα Αλυζίας, όμως, ο τεμαχισμός των πλατάνων στη θέση «Μέλισσες» που αποτελούσαν το καμάρι του χωριού, ήταν μεγάλο πλήγμα.
Οι λαθροϋλοτόμοι έκαναν τη δουλειά τους χωρίς να τους αντιληφθεί κάποιος και έκοψαν σχεδόν από ρίζα τα μεγάλα δέντρα που έστεκαν επί αιώνες στις όχθες του χειμάρρου που περνά μέσα από το χωριό! Όπως όλα δείχνουν, μετέφεραν με τρακτέρ τα κομμένα ξύλα και τα φόρτωσαν σε μια νταλίκα, καλύπτοντάς τα με κλαδιά από ελιές για να μη γίνουν αντιληπτοί!

Πηγή:protothema

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Το spotaki άναψε: Λεφτά για τα σκουπίδια υπάρχουν!

Του Χρήστου Μάτη*

Κάποια στιγμή, κάπου στο 2001 αποφασίστηκε να δημιουργηθούν στη Θεσσαλονίκη, σταθμοί μεταφόρτωσης. Οι σταθμοί μεταφόρτωσης είναι χώροι όπου τα απορριμματοφόρα αδειάζουν τα σκουπίδια σε τράκτορες για να γίνεται μαζική μεταφορά με πολύ λιγότερα δρομολόγια στον χώρο απόθεσης των σκουπιδιών. Ακόμη και στην ιδανική διαχείριση των σκουπιδιών, εκεί που το 30% θα γινόταν ανακύκλωση και το 30% κομποστοποίηση, πάλι θα περίσσευε ένα 40% το οποίο θα πήγαινε στον χώρο εναπόθεσης. Και προφανώς θα θέλαμε να πάει με όσο γίνεται λιγότερα δρομολόγια. Άρα σε κάθε περίπτωση, οι σταθμοί μεταφόρτωσης θα ήταν απαραίτητοι και πρέπει να γίνουν με απόλυτα κριτήρια σεβασμού στο περιβάλλον.

To spotaki άναψε: Ανέκδοτο

*Βλέποντας ο Θεός το τεράστιο πρόβλημα της Ελλάδας και τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο πιστός ελληνικός λαός, αποφασίζει να στείλει
τον Υιό Του και πάλι στη Γη για να συμπαρασταθεί στους Έλληνες.*

*Ο Ιησούς εμφανίζεται ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων και μετά από μια θερμή ομιλία συμπαράστασης και υποστήριξης της Ελλάδας, ανακοινώνει ότι διαγράφει όλα τα χρέη της χώρας, φέρνει μεγάλες επενδύσεις, παρέχει αυξήσεις 100% σε όλους τους Έλληνες και διαγράφει τα δάνειά τους. *

*Όλοι οι Βουλευτές όρθιοι ζητωκραυγάζουν. Αλαλαγμοί χαράς και ικανοποίησης από όλες τις πτέρυγες. Ακόμα και η Παπαρήγα... σταυροκοπιέται.*

Κυριακή 22 Ιανουαρίου 2012

Το spotaki άναψε: Τα touchscreens προκαλούν stress, παρόμοιο με αυτό που προκαλούν οι desktop Η/Υ

Κάθε τεχνολογικό άλμα που πραγματοποιούμε γίνεται για την κάλυψη των αναγκών μας. Το βέβαιο όμως είναι, πως με κάθε νέα τεχνολογία, πέρα από τα θετικά που αποκομίζουμε, δεχόμαστε και τις αρνητικές τους επιπτώσεις. Στη προκειμένη περίπτωση, θα αναφερθούμε στο ξέσπασμα και την ραγδαία ανάπτυξη των «έξυπνων» τηλεφώνων παγκοσμίως, τηλέφωνα που χρησιμοποιούν εξολοκλήρου touch screen οθόνες οι οποίες καλύπτουν σχεδόν όλη την επιφάνεια του κινητού. Ένα πρόσφατο άρθρο του InfoWorld αναλύει λεπτομερώς τους κινδύνους χρήσης αυτής της νέας τεχνολογίας, οι οποίες ως επί το πλείστον είναι το Repeated Stress Injuries (επαναλαμβανόμενα τραύματα οφειλόμενα στο στρες). To RSIs δεκαετίες τώρα μαστίζει τις ανεπτυγμένες κοινωνίες και τώρα βρήκε μια ακόμα αιτία εμφάνισης. Όταν χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, η καλή σωματική μας εργονομία έρχεται με την σωστή τοποθέτηση της οθόνης (στο σωστό ύψος ούτως ώστε να μην «στραβώνει» ο λαιμός) και την ορθή τοποθέτηση του πληκτρολογίου. Με αυτές τις τοποθετήσεις των περιφερειακών των Η/Υ αποφεύγεται η κούραση των ματιών μας, οι σπασμοί/πιασίματα στην περιοχή του αυχένα και του λαιμού μας καθώς και ασκείται η ελάχιστη πίεση στις αρθρώσεις των δακτύλων μας και των καρπών μας. Αυτά γίνονται με τους Η/Υ μας, τι συμβαίνει όμως με τα touch screen smartphones μας;

Το spotaki άναψε: Απόψε ο τελικός του «Dancing on Ice»: Αναστασοπούλου VS Πηλιχού

Η Πηνελόπη Αναστασοπούλου και η Ιωάννα Πηλιχού θα διασταυρώσουν απόψε τα... παγοπέδιλά τους για να αναδειχθεί η «βασίλισσα του πάγου». Με άρωμα γυναίκας, λοιπόν, ο αποψινός τελικός του «Dancing on Ice» όπου οι δύο κυρίες θα παρουσιάσουν τρεις χορογραφίες, εκ των οποίων η μία θα είναι κοινή! Η έκβαση της «μάχης» είναι δύσκολο να προβλεφτεί, καθώς τόσο η Ιωάννα Πηλιχού όσο και η Πηνελόπη Αναστασοπούλου θεωρούνται φαβορί και είχαν ως τώρα ιδιαίτερα υψηλές βαθμολογίες. Λαμπερό παρόν θα δώσουν και οι προηγούμενοι διαγωνιζόμενοι του «Dancing on Ice», εκτός από την Σταματίνα Τσιμτσιλή, που αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη μέση της. Το μουσικό κομμάτι της βραδιάς θα αναλάβει ο Μύρωνας Στρατής, αλλά και οι πρώην παίκτες του σόου Shaya και Κωνσταντίνος Χριστοφόρου.

ΠΗΓΗ: mediagate.gr

Το spotaki άναψε: Έκρηξη στις e-απάτες νέας γενιάς

Στο στόχαστρο των επιτηδείων ATM, έξυπνα κινητά και ταμπλέτες

Νέες τεχνικές εφευρίσκουν σχεδόν σε καθημερινή βάση οι e-απατεώνες καθώς η οικονομική κρίση έχει αυξήσει κατακόρυφα τα κρούσματα ηλεκτρονικής απάτης. Στο στόχαστρο των επιτηδείων βρίσκονται πλέον και τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα αλλά και οι ταμπλέτες, με δεδομένο ότι οι κάτοχοί τους πολλαπλασιάζονται διαρκώς. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι μόνο στην Ελλάδα σε ετήσια βάση η λεία τής ηλεκτρονικής απάτης ανέρχεται περίπου στα 5 εκατ. ευρώ, ενώ παρουσιάζει ανοδικές τάσεις, γεγονός που προκαλεί πονοκέφαλο στους τραπεζίτες. Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν τραπεζικά στελέχη, οι επιτήδειοι αποδεικνύονται εξαιρετικά εφευρετικοί καθώς στο οπλοστάσιό τους πλέον περιλαμβάνεται μια μεγάλη ποικιλία μεθόδων για να επιτίθενται στους χρήστες του Διαδικτύου. Παράλληλα, τα κρούσματα επιθέσεων στα ATM καλά κρατούν, κυρίως Παρασκευές και Σαββατοκύριακα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, τα κόλπα που θέτουν σε εφαρμογή οι σπείρες γίνονται ολοένα και πιο καινοτόμα και έξυπνα, πέρα από τις γνωστές τεχνικές (μηνύματα με υποτιθέμενες προσφορές από online παιχνίδια ή ψεύτικες ειδοποιήσεις από μεγάλους οργανισμούς κ.λπ.).

Το spotaki άναψε: Οι χρήστες tablets δαπάνησαν τα περισσότερα σε online αγορές

Σύμφωνα με μελέτη της Adobe.

Φανατικοί online καταναλωτές αποδείχθηκαν οι χρήστες tablets, το 2011, καθώς δαπάνησαν τα μεγαλύτερα χρηματικά ποσά ανά αγορά, κατά τις περιόδους των διακοπών του 2011, αλλά και γενικότερα την προηγούμενη χρονιά, σε σύγκριση με αυτούς που έκαναν online αγορές, χρησιμοποιώντας τα smartphones τους ή τα παραδοσιακά laptops και PCs. Αυτό το συμπέρασμα προέκυψε από την πρώτη Adobe Digital Marketing Insights μελέτη, η οποία σχεδιάστηκε, με σκοπό να παράσχει στους επαγγελματίες του marketing, του e-commerce και του λιανικού εμπορίου, στοιχεία σχετικά με το digital marketing.

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Το spotaki άναψε: Μ' αγαπάς; Δώσε μου το password σου!


Ζευγάρια μοιράζονται τα πάντα, ακόμη και τους κωδικούς στο Facebook

Ανέκαθεν τα αγαπημένα ζευγάρια θεωρούνταν ότι έπρεπε να μοιράζονται τα πάντα: τη ζωή τους, το κρεβάτι τους, το φαγητό τους, τα όνειρά τους...

Στην ψηφιακή εποχή που ζούμε, όμως, ένας νέος όρος μπαίνει στο «παιχνίδι»: οι κωδικοί στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και τα ηλεκτρονικά ταχυδρομεία. Όλο και περισσότεροι νέοι αναφέρουν ότι μοιράζονται με το ταίρι τους τα password τους για όλες τις... πόρτες της διαδικτυακής τους ζωής και δραστηριότητας.

Σύμφωνα με τους New York Times, πολλοί είναι αυτοί που ανταλλάσσουν κωδικούς για το Facebook, το Twitter, το e-mail και ακόμη περισσότεροι αυτοί που βάζουν κοινούς κωδικούς.

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Το spotaki άναψε: Το κορίτσι με το τατουάζ

Ο David Fincher μας παρουσιάζει ένα ακόμα αστυνομικό θρίλερ. Πολυδιαφημισμένο, βασισμενο στο best seller του Stieg Larsson και με εξαιρετικό καστ ηθοποιών, ο σκηνοθέτης αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ικανότατος και αποτελεσματικός. Όμως η λύση του μυστηρίου για τους έμπειρους θεατές, είναι μάλλον προβλέψιμη και το έργο δεν φτανει στο επίπεδο ενός ''SEVEN'' ή ενός ''Zodiac'' του ίδιου σκηνοθέτη. Έστω κι ετσι, παραμένει μία αξιόλογη κινηματογραφική επιλογή. [2 στα 5]

Το spotaki άναψε: Ανέκδοτο


Μια μέρα ένας ανθοπώλης πήγε σε ένα κουρείο για κούρεμα. Μετά το κούρεμα, ρώτησε για τον λογαριασμό του και ο κουρέας απάντησε, "δεν μπορώ να δεχτώ τα χρήματα από σας, προσφέρω κοινωφελές έργο αυτή την εβδομάδα." Ο ανθοπώλης ευχαρίστησε και έφυγε από το κατάστημα. Όταν ο κουρέας πήγε να ανοίξει το κατάστημά του το επόμενο πρωί, στην πόρτα του βρήκε να τον περιμένει μια κάρτα με «ευχαριστώ» και μια ντουζίνα τριαντάφυλλα.
 

Το spotaki άναψε: Τι βάζουμε στους μπλε κάδους

Στους μπλε κάδους τοποθετούμε:

-Συσκευασίες από Αλουμίνιο (αναψυκτικά, μπίρες…)

-Συσκευασίες από Λευκοσίδηρο (από γάλα εβαπορέ, τόνο, ζωοτροφές, τοματοπολτό…)

-Συσκευασίες από Πλαστικό (μπουκάλια και δοχεία από νερό, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, λάδι, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, σαμπουάν, αφρόλουτρα, φιλμ περιτυλίγματος , οδοντόκρεμες, αποσμητικά, πλαστικές σακούλες…)

To spotaki άναψε: Αναζητώντας τη χαμένη τιμή της Κεντροαριστεράς


To spotaki άναψε: Φωτίζουμε Ελληνική συμμετοχή για την Eurovision 2012

Ο Γιώργος Καλπακίδης (Gorgi) έχει γράψει τη μουσική στο τραγούδι "Live on forever" το οποίο ερμηνεύει η Mariana Mihăilă οι στίχοι είναι του Aidan O' Connor και είναι υποψήφιο να εκπροσωπήσει τη Μολδαβία στη Eurovision 2012 η οποία θα διεξαχθεί στο Μπακού. Ας βοηθήσουμε την "Ελληνική συμμετοχή" της Μολδαβίας, μπαίνουμε στο παρακάτω link και πατάμε Μου αρέσει! (Like). Δείτε το τραγούδι.

To spotaki άναψε: Μειώθηκαν οι νέες παραγγελίες στη βιομηχανία

Μείωση 10,5% σημείωσε τον Νοέμβριο ο γενικός δείκτης Δυσοίωνο διαφαίνεται το προσεχές διάστημα για την παραγωγή των εγχώριων βιομηχανιών, λόγω, κυρίως, της μεγάλης ύφεσης στην ελληνική οικονομία και τη συρρίκνωση της καταναλωτικής ζήτησης. Όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ο γενικός δείκτης νέων παραγγελιών στη βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) παρουσίασε μείωση 10,5% τον περασμένο Νοέμβριο, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2010, έναντι αύξησης 6,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2010 προς το 2009.

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

To spotaki άναψε: Άστατος ο καιρός την Παρασκευή

Τοπικές βροχές θα εκδηλωθούν την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, στα δυτικά και το βράδυ στα νότια. Δυτικοί νοτιοδυτικοί άνεμοι που βαθμιαία στα δυτικά και νότια πελάγη θα φθάσουν τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο. Παγετός θα σημειωθεί τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά που στα βόρεια θα είναι τοπικά ισχυρός. Στην Αττική ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 02 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη. Στη Θεσσαλονίκη θα σημειωθούν αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 8 βαθμούς Κελσίου. Στη Μακεδονία και τη Θράκη θα σημειωθούν αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και τη νύχτα στη δυτική Μακεδονία είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί -6 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Τοπικά στη δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -19 έως 0 βαθμούς Κελσίου. Στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και εκδηλωθούν τοπικές βροχές. Το βράδυ υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν καταιγίδες στα βορειοδυτικά. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -1 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Τοπικά στην Ήπειρο θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη. Στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την ανατολική Πελοπόννησο ο καιρός αρχικά θα είναι αίθριος. Από το μεσημέρι θα σημειωθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 και στα νότια τοπικά 5 μποφόρ και βαθμιαία 4 με 5 και στα νότια 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

To spotaki άναψε: Αν ζεις στη Θεσσαλονίκη και δεις στο δρόμο άστεγο, να τι πρέπει να κάνεις

Θερμαινόμενους στεγασμένους χώρους εξασφάλισε για τους άστεγους ο δήμος Θεσσαλονίκης ενόψει του νέου κύματος κακοκαιρίας. Οι χώροι αυτοί βρίσκονται στο Ε’ ΚΑΠΗ (Παράρτημα 13ο), οδός Γαμβέτα 56 & Φλέμιγκ 36, ανοιχτοί για τους άστεγους από τις 8:00 πμ - 9:00 μμ. (τηλ. 2310 838601) και στο 13ο Γυμνάσιο, οδός Εθν. Αμύνης 26 κατά τις βραδινές ώρες από 9:30 μμ - 8:00 πμ. Οι παραπάνω χώροι θα είναι προσβάσιμοι για όσους έχουν ανάγκη από προσωρινή φιλοξενία εξαιτίας του ψύχους καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο στη διάρκεια των επόμενων ημερών.

Πηγή: mycampus.gr

To spotaki άναψε: Η Ισπανία βρήκε “Θάτσερ”

ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

Η πολιτική νοοτροπία και συμπεριφορά των Ισπανών, δεν προσομοιάζει ιδιαίτερα με εκείνη των Βρετανών. Οι Ίβηρες είναι περισσότερο παρορμητικοί και ενθουσιώδεις, σε αντίθεση με τους φλεγματικούς κατοίκους του νησιού, που προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στις αναμνήσεις της ιστορικής μονοκρατορίας τους στον τότε γνωστό κόσμο, και την έμφυτη τάση τους για απομονωτισμό. Φαίνεται ωστόσο ότι οι εποχές αλλάζουν, και η συγκυρία της στιγμής οδηγεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας στην αναζήτηση μιας «σιδηράς κυρίας», κάποιας δηλαδή που να έχει τα πολιτικά χαρακτηριστικά της βαρόνης Μάργκαρετ Θάτσερ.

Το spotaki άναψε: Ψηφίστε τις καλύτερες αφίσες του 007

Τα βρετανικά ταχυδρομεία θα κυκλοφορήσουν μία σειρά με 10 γραμματόσημα από τις αφίσες του 007. Η επιλογή τους θα γίνει από εμάς! Μπορούμε να ψηφίζουμε  στην ηλεκτρονική σελίδα: http://www.007.com/vote/royalmail . Το spotaki προτείνει να αναδείξουμε όλες εκείνες τις αφίσες που δημιουργήθηκαν απο καλλιτέχνες ζώγραφους και όχι τις αφίσες που είναι απλά φωτογραφίες. Έτσι ελπίζουμε να επιστρέψει στην προώθηση των ταινίων η καλλιτεχνική δημιουργία και να αποχωρήσουν οι κοινότυπες φωτογραφικές αφίσες.

Το spotaki άναψε: Η Σιδηρά Κυρία

Η Μέριλ Στριπ κερδίζει εντυπώσεις και βραβεία για την ομολογουμένος πιστική ερμηνεία της ως Μάργκαρετ Θάτσερ, σε μια ταινία όμως που δεν κερδίζει... Η ταινία δεν είναι μάθημα ιστορίας αλλά μία προσπάθεια εξανθρωπισμού της σκληρής αυτής πολιτικού, που όμως δεν συγκινεί. Καταλήγει σε ένα άνισο κινηματογραφικά αποτέλεσμα, για μία ούτως ή άλλως άνιση κεντρική ηρωίδα. Και εδω τελειώνει και η άνιση κριτική της. [1 στα 5].

Το spotaki άναψε: Γηράσκω αεί διδασκόμενος και διδάσκομαι συγκατοικώντας

Του Γιώργου Χατζηπαύλου

Η γνώση, λένε, δεν τελειώνει ποτέ. Σωστό. Όσο ζεις μαθαίνεις. Αυτό αφορά ακόμα και σε θέματα που κατέχεις αρκετά καλά. Το ζητούμενο είναι σε πιο επίπεδο και πώς εμπλουτίζεις τις γνώσεις σου. Ζούσα 15 χρόνια μόνος κι αισθανόμουν ότι τα είχα καταφέρει συμπαθητικά. Δεν αντιμετώπισα διλήμματα και αντιξοότητες μέσα στο σπίτι μου. Ήμουν σχεδόν σίγουρος ότι είχα κατακτήσει τον έλεγχο της ζωής στον χώρο μου, έστω και σαν γνήσιος εργένης! Επιπλέον για ένα μικρό χρονικό διάστημα είχα συγκατοικήσει με τον κολλητό μου γεγονός που με οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι «το έχω» και με τη συμβίωση. Σωστό; Λάθος! Τον τελευταίο καιρό συγκατοικώ με το κορίτσι μου κι από ότι φαίνεται υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να μάθω ακόμα. Ποια είναι αυτά; Ότι το ψυγείο πρέπει πάντα να έχει γάλα. Λες και το ψυγείο έχει υπαρξιακό κενό που καλύπτεται μόνο με γάλα κι αν το ξεχάσεις κάτι κακό θα συμβεί. Σαν εργένης όταν τελείωνε πήγαινα στο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς κι αγόραζα ένα μπουκάλι.

Το spotaki άναψε: Εξοστρακίζονται τα IX από τη Θεσσαλονίκη με… πανεπιστημιακή μελέτη

Σε ερευνητική ομάδα συνεργασίας των πανεπιστημίων ΕΜΠ και ΑΠΘ, ανέθεσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης την εκπόνηση προγράμματος με στόχο να γίνει «πυξίδα» για την διευκόλυνση της κίνησης των πεζών, την προώθηση των ποδηλάτων (και άλλων εναλλακτικών μέσων μετακίνησης), των μέσων μαζικής μετακίνησης (βλέπε -προς το παρόν μόνο- ΟΑΣΘ) και την σταδιακή απομάκρυνση έως τον… εξοστρακισμό των ΙΧ αυτοκινήτων από το κέντρο της πόλης. Η χάραξη της στρατηγικής για την εγκατάσταση συνθηκών βιώσιμης κινητικότητας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με πρώτο βήμα την ανάθεση προγράμματος βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, το πρωί στην Αντιδημαρχία Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων.

To spotaki άναψε: Η Ελλάδα σε Μνημόνιο με την… ανεργία

ΜΑΡΙΚΑ ΛΥΣΙΑΝΘΗ

Αν ο Μπιλ Κλίντον ήταν εκείνος που θα έπρεπε να διαχειριστεί την ελληνική κρίση, και να περιγράψει το τι ακριβώς συμβαίνει στη χώρα μας, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα κατέφευγε σε μια ιστορική ρήση του, έστω και παραφρασμένη: «Είναι το Μνημόνιο, ανόητοι». Και θα μιλούσε φυσικά για τη δημιουργική καταστροφή που προκάλεσε στην Ελλάδα, σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, η δανειακή σύμβαση την οποία υπέγραψε πανηγυρίζοντας ο Γιώργος Παπανδρέου, την άνοιξη του 2010, με το ιστορικό διάγγελμα από το Καστελόριζο. Λίγοι… σώφρονες άνθρωποι έχουν παραμείνει σήμερα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, την έδρα δηλαδή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που να υπερασπίζονται το Μνημόνιο. Διαπιστώνοντας στην πράξη τις ολέθριες συνέπειες του για τη χώρα, θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει Μνημόνιο με την ύφεση και την παρακμή.

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

To spotaki άναψε: Σταματήστε το SOPA

Αγωνιζόμαστε για ελεύθερο διαδίκτυο και cyber-ακτιβισμό Η Greenpeace διαμαρτύρεται σήμερα ενάντια στο SOPA, σκοτεινιάζοντας την ιστοσελίδα της, στο πλευρό μεγάλων ιστοσελίδων, όπως η Wikipedia, η Boing Boing και το Reddit. Το αμερικάνικο Κογκρέσο, αυτή τη στιγμή συζητά νομοθετήματα (SOPA: Stop Online Piracy Act, PIPA: Protect-IP ACT), τα οποία αν τελικά ψηφιστούν, θα οδηγήσουν σε λογοκρισία του διαδικτύου. Ουσιαστικά, οι ιστοσελίδες που κατηγορούνται για παραβάσεις πνευματικής ιδιοκτησίας θα κλείνουν έπειτα από σχετική καταγγελία, χωρίς καν να προηγηθεί δίκη. Για οργανώσεις όπως η Greenpeace, αυτό μπορεί να σημαίνει το τέλος του cyber-ακτιβισμού. Για παράδειγμα, μία εταιρία ενάντια στην οποία οι cyber-ακτιβιστές μας αναλαμβάνουν ηλεκτρονική δράση (π.χ. αποστολή e-mail διαμαρτυρίας) θα μπορεί να κλείσει την ιστοσελίδα μας, απλά με μία καταγγελία.

Πηγή: Greenpeace

Το spotaki άναψε: Το παράδειγμα Ιταλίας και Ισπανίας

ΧΑΡΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ

Μετά από μια περίοδο έντονης αμφισβήτησης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανικής και της Ιταλικής οικονομίας, φαίνεται ότι οι αγορές δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στα ομόλογα των δύο χωρών. Η έξοδος τους πήγε ανέλπιστα καλά δημιουργώντας θετικό κλίμα στην ευρωζώνη. Δεν θα μπούμε στη λογική των αριθμών. Άλλωστε υπάρχουν ειδικοί που το κάνουν, εξηγώντας μάλιστα και τις θετικές προεκτάσεις που είχε για το ευρώ αυτή η ιταλοϊσπανική έξοδος στις αγορές. Θα επισημάνουμε όμως το συναινετικό πολιτικό κλίμα που επικρατεί και στις δύο χώρες. Κυρίως όμως θα σταθούμε στη σοβαρότητα και στη συνέπεια που επέδειξαν και επιδεικνύουν οι πολιτικές δυνάμεις, αλλά και στη λειτουργία του κράτους και των φορέων του, τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ισπανία. Δύο μεγέθη που εμείς δυστυχώς δεν διαθέτουμε και ασφαλώς δεν κάνουμε καμία προσπάθεια να αποκτήσουμε.

Πηγή: statesmen

Το spotaki άναψε: Είσαι αυτόπτης μάρτυρας θαλάσσιων εγκλημάτων;

Έχεις στοιχεία για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που διαπράττονται στις ελληνικές θάλασσες στον τομέα της αλιείας; Επικοινώνησε με την Greenpeace και βοήθησε μας τα «ξεσκεπάσουμε»! Με την πολιτική ηγεσία να μην παίρνει κανένα μέτρο για την προστασία του θαλάσσιου πλούτου μας και τις μηχανότρατες να οργώνουν τις ελληνικές θάλασσές και να ψαρεύουν παράνομα σε απόσταση αναπνοής από την ακτή, ζητάμε τη βοήθειά σου να συγκεντρώσουμε πληροφορίες για παρανομίες στον τομέα της αλιείας. Από τα αλιευτικά σκάφη στη θάλασσα μέχρι την τελική διάθεση των αλιευμάτων στην ψαραγορά, κάθε πληροφορία είναι σημαντική καθώς θα συμβάλει στη δημιουργία ενός φακέλου με στοιχεία ενάντια σε αυτούς που καταστρέφουν τις ελληνικές θάλασσες. Στείλε μας όσα περισσότερα στοιχεία μπορείς. Εάν, για παράδειγμα, δεις μία μηχανότρατα να ψαρεύει κοντά στην ακτή, σημείωσε την ημερομηνία, την τοποθεσία, το όνομα του σκάφους και κάποιες φωτογραφίες αν είναι δυνατό, για να είναι η μαρτυρία ολοκληρωμένη. Θα σεβαστούμε το αίτημά σου για ανωνυμία και οι πληροφορίες θα αντιμετωπιστούν με την εχεμύθεια που επιθυμείς εσύ. Η δύναμή μας είναι στη συμμετοχή σου! Δώσε μας τη μαρτυρία σου στο τηλέφωνο: 210 3838990 ή στο e-mail: cnetwork@greenpeace.org


Πηγή:Greenpeace

Το spotaki άναψε: Ε-book με αίσθηση κανονικού βιβλίου!


Κάποια στιγμή στο μέλλον, μπορεί τα παραδοσιακά βιβλία να μπουν για τα καλά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, καθώς θα έχουν αντικατασταθεί πλήρως από τα ηλεκτρονικά κείμενα. Ωστόσο, παρά το πλήθος συσκευών για την ανάγνωση ηλεκτρονικών βιβλίων που κυκλοφορούν, η έντυπη μορφή εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά στις προτιμήσεις των αναγνωστών. Δεν είμαι μικρή η μερίδα του κόσμου που επιθυμεί η εμπειρία της e-ανάγνωσης να προσεγγίζει εκείνη ενός κανονικού βιβλίου. 

Το spotaki άναψε: Έως τον Ιούνιο το νέο κτίριο του ΤΕΙ στο Κιλκίς

Συνάντηση εργασίας είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς κ. Χρήστος Γκουντενούδης με την διοίκηση του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Η προγραμματισμένη συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΤΕΙ στη Θεσσαλονίκη και συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ιδρύματος Π. Καρακολτσίδης, ο αντιπρόεδρος Χ. Καρυπίδης και ο καθηγητής Φ. Κιλιπίρης. 

Το spotaki άναψε: Καταστροφές σε κτήμα του ΚΥΡ –ΓΙΑΝΝΗ

Με τσεκούρι και αλυσοπρίονο, άγνωστος κατέκοψε και ισοπέδωσε παραγωγικό αμπέλι του Κτήματος ΚΥΡ-ΓΙΑΝΝΗ, στον Αμπελώνα Αμυνταίου (Θέση Πάλπο). Πρόκειται για 7 στρέμματα με παλιά αμπέλια, υψηλής ποιότητας σταφύλια και με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως όλα τα αμπέλια της ΚΥΡ ΓΙΑΝΝΗ. Και σίγουρα εδώ δεν ισχύει το «Ας πάει και το παλιάμπελο!». Ο άγνωστος δράστης «επισκέφθηκε» κατ΄εξακολούθηση τον αμπελώνα για να ολοκληρώσει το απεχθές του έγκλημα σε δύο πράξεις, μία φορά στα τέλη Δεκεμβρίου και επόμενη στις αρχές Ιανουαρίου.

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Το spotaki άναψε : Επείγουσα Ανακοίνωση Για Τους Άστεγους

Κάνει πολύ κρύο και θα κάνει περισσότερο τις επόμενες ημέρες. Για να μην πεθάνουν κι άλλοι συνάνθρωποί μας στον δρόμο, παρακαλούμε κρατήστε τα παρακάτω τηλέφωνα στο κινητό σας και κοινοποιήστε, όπου μπορείτε, ότι: Όσοι πολίτες εντοπίσουν αστέγους που χρειάζονται βοήθεια, μπορούν να απευθυνθούν στο........ ΚΥΑΔΑ στα τηλέφωνα 210 – 52.46.515, 210 - 52.39.465. Ο καιρός απο σήμερα χειροτερεύει κι άλλο.

Το spotaki άναψε :Ενημέρωση σχετικά με ανάκληση προϊόντος

Ο Ε.Φ.Ε.Τ., ενημερώθηκε μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές σχετικά με τη διακίνηση προϊόντος αρώματος οξικού οξέος, προέλευσης Λιθουανίας, το οποίο ενώ προοριζόταν ως πρώτη ύλη για βιομηχανική χρήση, βρέθηκε να πωλείται «ως έχει» στον τελικό καταναλωτή, ως τρόφιμο. Πρόκειται για προϊόν αρώματος οξικού οξέος, περιεκτικότητας σε οξικό οξύ 70%, με την εμπορική επωνυμία «MASTINE Acto 70% Essigsäure 70% E260» σε συσκευασία των 330 ml, αριθμό γραμμοκώδικα 4 770211 224194 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 12.10.2012. Το συγκεκριμένο προϊόν δεν πρέπει να διατίθεται προς τον τελικό καταναλωτή, καθώς το προϊόν είναι εξαιρετικά διαβρωτικό και τοξικό και επομένως ο χρήστης διατρέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του σε περίπτωση επαφής με το δέρμα, εισπνοής ή κατάποσης.

Το spotaki άναψε: Εκδήλωση στο Βαφοπόυλειο. «Ο Υστεροαρχαϊκός Ναός της Θεσσαλονίκης. Προοπτικές για τη διάθεση και ανάδειξή του»

Διοργανώνεται στο πλαίσιο των διαλέξεων: «2012: Σελίδες Ιστορίας της Θεσσαλονίκης» Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 20.00΄, στην Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων 4ου ορόφου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου. Ομιλητής: Γεώργιος Καραδέδος, αναπληρωτής καθηγητής Α.Π.Θ.

Η είσοδος είναι ε λ ε ύ θ ε ρ η.

Το spotaki άναψε: «Υλικά κατάλοιπα της μεσοβυζαντινής Θεσσαλονίκης» Κύκλος εκδηλώσεων του Κέντρου Βυζαντινών Ερευνών στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο

Συνεχίζεται ο κύκλος σεμιναρίων, στο πλαίσιο συνεργασίας του Κ.Β.Ε. του Α.Π.Θ. και του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Θεσσαλονίκης. Τα σεμινάρια είναι ανοικτά στο κοινό και αφορούν την Βυζαντινή Ιστορία, την Θεολογία, το Δίκαιο και την ιστορία των βυζαντινών μνημείων της Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 16.00΄, στην Αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων 4ου ορόφου του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου. Ομιλήτρια: Μελίνα Παϊσίδου, επίκουρη καθηγήτρια της βυζαντινής Αρχαιολογίας, τ. προϊσταμένης της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Η είσοδος είναι ε λ ε ύ θ ε ρ η. 

Το spotaki άναψε: Μεταλλαγμένα - Η BASF εγκαταλείπει τα σχέδιά της για την ανάπτυξη και εμπορευματοποίηση μεταλλαγμένων στην Ευρώπη.

Η BASF έμπρακτα πλέον παραδέχεται ότι [1] οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, αγρότες και πολιτικοί απορρίπτουν τα μεταλλαγμένα. Οι Ευρωπαίοι όμως δεν είναι μόνοι τους σε αυτό τον αγώνα. Η υποχώρηση της BASF στην Ευρώπη έρχεται μετά από μια σειρά από ήττες για τον ευρύτερο κλάδο της βιοτεχνολογίας και σε χώρες όπως η Κίνα, η Ινδία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊλάνδη και αλλού.Το 2011, η Ινδία απέρριψε την έγκριση της μεταλλαγμένης μελιτζάνας, του μόνου μεταλλαγμένου τροφίμου, για το οποίο ζητήθηκε έγκριση, ενώ το Σεπτέμβριο του 2011 η Κίνα ανέστειλε την εμπορευματοποίηση του μεταλλαγμένου ρυζιού. Οι Φιλιππίνες και η Ταϊλάνδη έχουν επίσης απορρίψει το μεταλλαγμένο ρύζι.Τώρα η BASF αποσύρει την ανθεκτική σε αντιβιοτικά, μεταλλαγμένη πατάτα Amflora, η οποία αποδείχθηκε εμπορική αποτυχία.

Πηγή:greenpeace

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Το spotaki άναψε: Το νέο iPad 3 είναι γεγονός

Το νέο iPad της Apple αναμένεται να βγει στις αγορές το Μάρτιο του 2012, με νέα High- Definition οθόνη, καινούριο, πιο γρήγορο επεξεργαστή. Επίσης η νέα «ναυαρχίδα» της δημοφιλούς εταιρίας θα είναι συμβατή με τα wireless δίκτυα νέας γενιάς, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg το οποίο επικαλέστηκε ανθρώπους «με γνώση του προϊόντος». Οι κατασκευαστικοί συνεργάτες της Αpple στην Ασία έχουν ήδη αρχίσει πυρετώδη παραγωγή των νέων συσκευών ενώ ευελπιστούν πως θα πετύχουν τους στόχους παραγωγής τους το Φεβρουάριο. Η ταμπλέτα θα χρησιμοποιεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τετραπύρηνο επεξεργαστή. Ο Tim Cook, ο νέος -πια- CEO της Apple ποντάρει στο μοντέλο, αφού ελπίζει πως θα προασπίσει το –ειλικρινά όλο και μειωμένο- προβάδισμα που έχει χαράξει η εταιρία στο χώρο των ταμπλετών από το 2010.

Το spotaki άναψε: Το blogging ωφελεί τους εφήβους με κοινωνικά προβλήματα

Το blogging μπορεί να βοηθήσει τους εφήβους να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα κοινωνικά τους προβλήματα, αναφέρει η επιθεώρηση «Psychological Services». Την σχετική μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Χάιφα, οι οποίοι επιστράτευσαν 161 μαθητές του Γυμνασίου (124 κορίτσια και 37 αγόρια) μέσης ηλικίας 15 ετών, που αντιμετώπιζαν κοινωνικά προβλήματα, καθώς όλοι δυσκολεύονταν να αποκτήσουν φίλους ή είχαν θέματα με τους φίλους τους. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε έξι ομάδες, οι τέσσερις από τις οποίες δημιούργησαν blog, η πέμπτη άρχισε να κρατά προσωπικό ημερολόγιο και η έκτη δεν έκανε τίποτα. Δύο από τις ομάδες που δημιούργησαν blog εστίασαν τις εγγραφές τους στα κοινωνικά τους προβλήματα, και μία από αυτές τις δύο ομάδες δεχόταν σχόλια αναγνωστών. Οι μαθητές στις δύο άλλες ομάδες με blog ήταν ελεύθεροι να γράφουν για οποιοδήποτε θέμα επιθυμούσαν, με την μία από τις δύο να μπορεί να δέχεται σχόλια. Όλοι οι μαθητές που δημιούργησαν blog, έπρεπε να γράφουν σε αυτό τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, επί 10 εβδομάδες.

Το spotaki άναψε: Η Κοινή Γεωργική Πολιτική στο Κιλκίς

Την Τετάρτη, 18 Ιαν 2012, στις 19.00, στο Επιμελητήριο Κιλκίς, ο Τεχνικός Σύμβουλος της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών κ. Δημήτριος Μιχαηλίδης θα παρουσιάσει βασικά στοιχεία της προτεινόμενης Κοινής Γεωργικής Πολιτικής-ΚΓΠ 2014-2020 και θα συζητήσει τις εμπειρίες από τις συναντήσεις που έγιναν σχεδόν σε όλη την Ελλάδα με πρωτοβουλία των Ενώσεων Νέων Αγροτών και τοπικών φορέων.

Το spotaki άναψε: 50 Χρόνια Bond... James Bond!

Το 2012 γιορτάζει μισό αιώνα ζωής ο διασημότερος κινηματοφραφικός ήρωας όλων των εποχών. Πολλές θα είναι οι εορταστικές εκδηλώσεις, οι εκδόσεις βιβλίων και dvd (blu ray). Νέα του 007 μπορούμε να μαθαινούμε απο το επίσημο site www.007.com αλλά και απο το ελληνικό JAMES BOND 007 GREEK FANS group και community στο Facebook.

Το spotaki άναψε: Ποντιακό hands-on του iPhone 4S (μέρος πρώτο)

Μετά απο ένα μήνα λειτουργίας του τηλεφώνου έρχεται το πρώτο μέρος του Ποντιακού iPhone 4s hands on!!!!! Έχει και υπότιτλους...

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Το spotaki άναψε: Καφέ της Επιστήμης – Τα σκοτεινά νετρίνα

Με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, του Βρετανικού Συμβουλίου και του ΝΟΗΣΙΣ συνεχίζεται για έβδομη συνεχή χρονιά η πραγματοποίηση των «Καφέ της Επιστήμης» και όπως πάντα, σας προσκαλούν να απολαύστε τον καφέ σας και να συζητήσετε με τους ειδικούς επιστημονικά ζητήματα που προκαλούν το ενδιαφέρον μας. Τα νετρίνα, 80 χρόνια μετά την ανακάλυψή τους, παραμένουν τα πλέον αινιγματικά και μυστηριώδη σωματίδια. Εξαιτίας της ασθενούς αλληλεπίδρασής τους με την ύλη, καταφέρνουν να διασχίζουν τεράστιες αποστάσεις και να μας μεταφέρουν πληροφορίες από το εσωτερικό του ήλιου, από καταρρέοντες υπερκαινοφανείς αστέρες, από μακρινούς γαλαξίες.

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Το spotaki άναψε: Vicky Cornick - Hear What I Say by Gorgi


Το spotaki άναψε: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΟΚ, Θωμάς Βουλινός

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών ο Θωμάς Βουλινός, ο οποίος επί μία επταετία (1989-1996) ήταν μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ . Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έδινε μάχη με την επάρατη νόσο, την οποία έχασε την Τρίτη (10/1). Ο Θωμάς Βουλινός ήταν ίσως ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ με την πλέον αμφιλεγόμενη διοικητική παρουσία και προσφορά. Έκανε κάποιες από τις πιο μεγάλες μεταγραφές, και στην αποχώρηση του από την ομάδα εν μέσω συλαλλητηρίων για να καταστεί εφικτό να ... πέσει. Εντούτοις, αποτέλεσε μεγάλη, σημαντική προσωπικότητα που αγάπησε και στιγμάτισε τον ΠΑΟΚ με μεγάλα όνειρα και μεταγραφές.

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Το spotaki άναψε: Σχέδιο δράσης για κόκκινο σκαθάρι στη Χαλκιδική

Στο Δήμο Κασσάνδρας, σε κήπο ιδιώτη, διαπιστώθηκε για πρώτη φορά στη Χαλκιδική το κόκκινο σκαθάρι των φοινικοειδών. Η Π.Ε. Χαλκιδικής για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ρυγχοφόρου έχει οργανώσει και συντονίζει Σχέδιο Δράσης στα πλαίσια του οποίου θα διεξαχθεί, στις 24 Ιανουαρίου 2012 και ώρα 9:00, στην αίθουσα του Νομαρχιακού Συμβουλίου στον Πολύγυρο: «Ενημέρωση και εκπαίδευση για τη σωστή και ασφαλή φροντίδα των φοινικοειδών και την αντιμετώπιση του ρυγχοφόρου». Το Πρόγραμμα του παραπάνω σεμιναρίου θα περιλαμβάνει τα θέματα: Βιολογία των φοινικοειδών (μορφολογία, φυσιολογία, κ.α.) Βιολογία του κόκκινου σκαθαριού των φοινικοειδών (Βιολογικός κύκλος, συμπτώματα, ζημιές, κ.α.) Καλλιεργητικές φροντίδες (κλάδεμα, πότισμα, κ.α.) Ασφάλεια κατά την εργασία φροντιστών φοινικοειδών και Πρώτες Βοήθειες Μέθοδοι και μέτρα αντιμετώπισης-Εφαρμογές σκευασμάτων (χημικά, βιολογικά) Ασφαλής Χρήση φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων Τα Ιδιωτικά ή Δημόσια συνεργεία που θα ασχολούνται με τη φροντίδα των φοινίκων είναι υποχρεωτικό να παρακολουθήσουν την εκπαίδευση και να εγγραφούν στο τέλος του σεμιναρίου σε Αρχείο που θα διατηρεί η Υπηρεσία μας.

Το spotaki άναψε: Από 16 Ιανουαρίου ξεκινούν οι εκπτώσεις

Από τον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου, οι χειμερινές εκπτώσεις έτους 2012 θα αρχίσουν την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012 και θα λήξουν την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012. Οι εμπορικές επιχειρήσεις θα πρέπει να επιδείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα κάτωθι: Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται. Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης δεν είναι υποχρεωτική και ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι. Εάν αναγραφεί ποσοστό, πρέπει να προσδιορίζεται ότι πρόκειται για έκπτωση (π.χ. «20% έκπτωση»). Η διενέργεια εκπτώσεων είναι στην διακριτική ευχέρεια της κάθε επιχείρησης. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.

Το spotaki άναψε: Ψυγείο με ενσωματωμένο διαιτολόγο!

Η αστυνομία... της δίαιτας ξαναχτυπά, αυτή τη φορά μέσα από το ψυγείο σας! Έχετε δοκιμάσει όλες τις δίαιτες που κυκλοφορούν, χωρίς αποτέλεσμα; Το νέο ψυγείο της LG έρχεται να σας σώσει! Η γνωστή εταιρία παρουσίασε το νέο της μοντέλο ψυγείου με ενσωματωμένο... διαιτολόγο, που σας λέει τι να φάτε και τι να αποφύγετε. Το νέο «έξυπνο» ψυγείο ThinQ, που θα είναι διαθέσιμο στη Βρετανία μέσα στο 2012, κοστίζει 2.000 λίρες και είναι προγραμματισμένο να σας δίνει πληροφορίες γι' αυτό που τρώτε και αν έχετε κάνει υγιεινή επιλογή. Προγραμματίζοντας τον Δείκτη Μάζας Σώματος και τους στόχους σας για την απώλεια βάρους, το «έξυπνο» ψυγείο χρησιμοποιεί μια οθόνη και ένα σύστημα αναγνώρισης φωνής για να διαπιστώσει ποιος ανοίγει το ψυγείο.