Επικοινωνήστε με το SPOTAKI, αποστολή δελτίων τύπου, δράσεων και παρουσιάσεων, 
στο E-mail: spotakigr@gmail.com

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Το spotaki άναψε: Το "European Green Capital 2014" διεκδικεί η Θεσσαλονίκη


Υποψήφια πόλη για τον τίτλο της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας 2014», έναν θεσμό που η εφαρμογή του ξεκίνησε από το 2010 με πρωτοβουλία της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η Θεσσαλονίκη με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου ανακοινώθηκε η κατάθεση της πρότασης της Θεσσαλονίκης για την διεκδίκηση του θεσμού της Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης από τον Δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη και τον Αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων Κωνσταντίνο Ζέρβα.

«Η υποψηφιότητά μας για το θεσμό της «πράσινης πρωτεύουσας» δεν υποδηλώνει ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια πράσινη πόλη, αλλά ότι στοχεύουμε να γίνει», τόνισε ο Γιάννης Μπουτάρης. Και συνέχισε: «Ο Δήμος Θεσσαλονίκης μετά από συντονισμένες προσπάθειες της Αντιδημαρχίας Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων Θεσσαλονίκης κατέθεσε την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011 την ολοκληρωμένη πρόταση της πόλης για τη διεκδίκηση του τίτλου της «Πράσινης Πρωτεύουσας της Ευρώπης». Είναι η πρώτη φορά που μία ελληνική πόλη καταθέτει αίτηση για το συγκεκριμένο θεσμό. Η κατάθεση του φακέλου σημαίνει ότι μπαίνουμε στον Ευρωπαϊκό χάρτη των προβεβλημένων πόλεων που σημαίνει και προσέλκυση τουριστών στην πόλη μας. Επίσης θα επηρεάσει και την κατάρτιση του νέου Επιχειρησιακού Προγράμματος του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και τη συμμετοχή μας σε Ευρωπαϊκά Αναπτυξιακά Προγράμματα».

Ο τίτλος «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης-European Green Capital» (http://ec.europa.eu/environment/europeangreencapital/index_en.htm) δεν απονέμεται μόνο σε πόλεις που έχουν επιτύχει υψηλούς περιβαλλοντικούς στόχους αλλά και σε πόλεις που παρουσιάζουν αξιόλογη δράση και φιλόδοξο προγραμματισμό για την προστασία του περιβάλλοντος, την αειφόρο ανάπτυξη και την βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσα στον αστικό χώρο.

Η αίτηση της υποψηφιότητας περιέχει απαντήσεις, μελέτες, έρευνες και προτάσεις στις ακόλουθες 12 ενότητες:

  1. Τοπική συμβολή στην παγκόσμια κλιματική αλλαγή
  2. Τοπικές μεταφορές
  3. Πράσινες αστικές περιοχές που ενσωματώνουν την αειφόρο χρήση γης
  4. Φύση και βιοποικιλότητα
  5. Ποιότητα τοπικής ατμόσφαιρας
  6. Ηχορύπανση
  7. Παραγωγή και διαχείριση απορριμμάτων
  8. Κατανάλωση νερού
  9. Επεξεργασία λυμάτων
  10. Οικολογική καινοτομία και βιώσιμη απασχόληση
  11. Περιβαλλοντική διαχείριση των τοπικών αρχών
  12. Ενεργειακή απόδοση

«Η συμμετοχή της Θεσσαλονίκης σηματοδοτεί μια νέα αντίληψη για τον τρόπο αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών προκλήσεων μέσα από την εξωστρέφεια και την διεθνή παρουσία σε ένα πεδίο διαλόγου και ανταλλαγής εμπειριών», τόνισε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Η υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να γνωρίσουμε την ακριβή κατάσταση της πόλης, να συγκεντρώσουμε και να αξιολογήσουμε τα δεδομένα που επηρεάζουν και επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής μας, να ‘‘μετρηθούμε’’ και να συγκρίνουμε τις δράσεις μας, στο πλαίσιο ενός Ευρωπαϊκού δικτύου πόλεων που πρωτοστατούν στον τομέα της Βιώσιμης Ανάπτυξης».

Για τη σύνταξη της αίτησης πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη έρευνα, με τη συνεργασία πολλών φορέων της πόλης. Μέσα από αυτή την έρευνα η Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων είχε την ευκαιρία να συγκεντρώσει ενδιαφέροντα στοιχεία για τα μειονεκτήματα της πόλης όπως είναι η ηχορύπανση και η πυκνή δόμηση αλλά και για τα δυνατά σημεία όπως είναι το παραλιακό μέτωπο, το περιαστικό πράσινο και οι αμέτρητες δυνατότητες αναβάθμισης του αστικού περιβάλλοντος. Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα, τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας θα δημοσιευτούν και θα αξιοποιηθούν σε μελλοντικές δράσεις.


Ο Δήμος Θεσσαλονίκης προκειμένου να καταρτίσει τον φάκελο της υποψηφιότητας συνεργάστηκε με τους ακόλουθους φορείς:
  • Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ)
  • Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
  • Τμήμα Περιβάλλοντος Δήμου Θεσσαλονίκης
  • Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης (ΟΡ.ΘΕ)
  • Εταιρία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης ΑΕ (ΕΥΑΘ)
  • Συμβούλιο Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΣΑΣΘ)
  • Oργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ)
  • Διεύθυνση Μελετών Αρχιτεκτονικών Έργων (ΔΜΑΕ)
  • Εταιρεία Παροχής Αερίου Θεσσαλονίκης Α.Ε. (ΕΠΑ)
  • Συμβούλιο Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ.
  • Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης του Περιβάλλοντος του ΑΠΘ
  • Παρατηρητήριο Αειφορίας και Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης (ΠΑΠΘ)
  • Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης
  • Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης
  • Ένωση Βιομηχανιών Ηλιακής Ενέργειας (ΕΒΗΕ)
  • Οργανισμός Λιμένα Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ)
  • Διεύθυνση μελετών Αρχιτεκτονικών έργων Δήμου Θεσσαλονίκης
  • ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε.
  • Σύνδεσμος ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης
  • Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.)

Η προκριματική διαδικασία του διαγωνισμού ολοκληρώνεται τον Απρίλιο και το τελικό αποτέλεσμα για το όνομα της πόλης που θα φέρει τον τίτλο της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας» για το 2014 θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τους όρους του Διαγωνισμού, το βραβείο δίνεται στην ευρωπαϊκή πόλη που καταφέρνει να πετυχαίνει υψηλές περιβαλλοντικές προδιαγραφές, η Δημοτική Αρχή της είναι αφοσιωμένη σε φιλόδοξους στόχους για περαιτέρω περιβαλλοντική ανάπτυξη και μπορεί να αποτελέσει Πόλη-Πρότυπο που θα εμπνεύσει και θα γίνει μοχλός για την προώθηση των βέλτιστων πρακτικών προς τις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.
Ανάμεσα στις 19 αντίπαλες πόλεις της Θεσσαλονίκης στη διεκδίκηση του τίτλου «European Green Capital 2014» είναι το Παρίσι, η Βιέννη, οι Βρυξέλλες, το Τορίνο, η Προύσα, το Τάμπερε, κ.ά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου