Κατά τη διάρκεια της καμπάνιας θα προβάλλεται οπτικοποιημένο υλικό για την έμφυλη βία και Θα μοιράζεται ενημερωτικό φυλλάδιο για την 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 15900 –SOS Κατά της Βίας –Υπέρ των Γυναικών
Επειδή ο αγώνας για την ισότητα είναι θέμα όλων όσων θέλουν να ζουν σε μια δίκαιη και δημοκρατική κοινωνία, θα μοιράζεται στους άνδρες φυλλάδιο (Flyer) μαζί με ένα λευκό κορδελάκι. Πρόκειται για την καμπάνια της λευκής κορδέλας –γνωστή κυρίως στις αγγλοσαξονικές χώρες- που λειτουργεί ως ένδειξη αλληλεγγύης και συμβολικής δράσης των ανδρών ενάντια στην έμφυλη βία.
Χώροι διεξαγωγής της καμπάνιας στο Α.Π.Θ. (εκ περιτροπής):
Παιδαγωγική Σχολή (όπου επιπρόσθετα έχει αναρτηθεί μεγάλο πανό ευαισθητοποίησης έξω από τον Πύργο της Παιδαγωγικής)
Φοιτητική Λέσχη
Ισόγειο του κτιρίου Διοίκησης «Κ. Καραθεοδωρή»
Πολυτεχνική Σχολή
Η ηθοποιός Άννα Βαγενά συμμετέχει στην καμπάνια για την εξάλειψη της Έμφυλης Βίας. Συγκεκριμένα, θα συμμετάσχει στην καμπάνια την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών- στο ισόγειο του κτιρίου Διοίκησης του Α.Π.Θ., στις 12. Επιπλέον, θα εντάξει την παράσταση «Σχέσεις Οργής» της Φρίντας Μπιούμπι που παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη στις 25 Νοεμβρίου, στην καμπάνια. Σύντομη παρέμβαση πριν την έναρξη της παράστασης θα κάνει η Κοσμητόρισσα της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ., Δήμητρα Κογκίδου.
Επίσης, θα παρέμβει στην εκδήλωση που διοργανώνει η Κοσμητεία της Παιδαγωγικής Σχολής, με θέμα: «Για μια γενιά χωρίς έμφυλη βία», την Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011 και ώρα 12:00, στο 10ο όροφο του Πύργου της Παιδαγωγικής.
Δηλώσεις
Η Κοσμητόρισσα της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ., Δήμητρα Κογκίδου, δήλωσε ότι η βία κατά των γυναικών, σε όλες τις μορφές της, αποτελεί μέρος των διακρίσεων με βάση το φύλο και συνιστά παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των γυναικών. Μία ματιά στα στατιστικά στοιχεία και στις διάφορες μαρτυρίες αρκούν για επιβεβαιωθεί ότι, από τη γέννηση ως τον θάνατο, σε περιόδους ειρήνης όσο και πολέμου, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν διακρίσεις και βία από την πολιτεία, την τοπική κοινωνία και την οικογένεια. Ένας μεγάλος αριθμός γυναικών είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ακόμα και ανθρωποκτονίας από συντρόφους, σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας, ενώ στις ένοπλες συρράξεις η βία κατά των γυναικών χρησιμοποιείται συχνά ως όπλο πολέμου. Και να μη ξεχνάμε τη παράνομη διακίνηση και εμπορία γυναικών (trafficking) και άλλες πρακτικές, όπως, εγκλήματα τιμής, πρώιμοι γάμοι και ο ακρωτηριασμός των γεννητικών οργάνων.
Η βία κατά των γυναικών αποτελεί πλήγμα κατά του δικαιώματος στην ελευθερία, στην αξιοπρέπεια, στην ασφάλεια, στη σωματική και ψυχική ακεραιότητα και υγεία κάθε γυναίκας που την υφίσταται και εμπόδιο στην ανάπτυξη μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Η εξάλειψη του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών είναι ζήτημα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζήτημα δικαίου, ζήτημα πολιτισμού και είναι ευθύνη αλλά και υποχρέωση όλων μας. Θιγόμαστε όλες οι γυναίκες ως φύλο, όχι μόνον αυτές που την υφίστανται. Είμαστε συνυπεύθυνοι και συνυπεύθυνες όλοι και όλες όταν σιωπούμε και την ανεχόμαστε. Η Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών μας θυμίζει ότι δεν πρέπει συμμετέχουμε άλλο σε αυτό το παιχνίδι της σιωπής και της ανοχής. Μας θυμίζει ότι πρέπει να κάνουμε ορατή την «αθέατη» καθημερινή βία, να στηρίξουμε τις γυναίκες που τολμούν να κοινοποιήσουν και να καταγγείλουν τη βία. Μας θυμίζει ότι πρέπει να παλέψουμε για την υπέρβαση του σεξισμού στην κοινωνία γιατί η βία θα συνεχίζεται όσο τροφοδοτείται από την άνιση σχέση εξουσίας ανάμεσα στα φύλα και όσο αποτελεί μέρος της δομής των κοινωνιών μας και του συστήματος λειτουργίας τους. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η έμφυλη ασυμμετρία στην κοινωνία, δεν είναι και ούτε θα πρέπει να θεωρείται ως δεδομένη. Αυτήν την πραγματικότητα, λοιπόν, πρέπει να αλλάξουμε!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου