Δυστυχώς το ειδικό τέλος που επέβαλε η κυβέρνηση στα ακίνητα υπακούει απλώς σε εισπρακτικές ανάγκες και δεν πρόκειται να έχει κανένα ανταποδοτικό όφελος στην κοινωνία, προκαλώντας δυσβάστακτο βάρος σε εκατομμύρια πολίτες, που έχουν πειστεί, ότι σε κάθε δόση του μνημονίου, υφίστανται ένα νέο έκτακτο φόρο.
Στο πλαίσιο αυτό, οι Δήμοι για να είναι χρήσιμοι στους δημότες τους μπορούν και πρέπει:
- Να ενεργοποιήσουν τους μηχανισμούς διαπίστωσης απορίας και για όσους ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να πληρώσουν το ειδικό τέλος, διότι είναι προφανές, ότι οι εξαιρέσεις από την υποχρέωση καταβολής δεν καλύπτουν όλους όσους όντως αδυνατούν.
- Να ενισχύσουν τις υπηρεσίες, που κάνουν τη διόρθωση των λαθών στα τετραγωνικά μέτρα του στεγασμένου χώρου, με βάση τα οποία καταβάλλεται το ειδικό τέλος και να κάνουν τη διαδικασία λιγότερο γραφειοκρατική και κοστοβόρα.
Ειδικά στο δήμο Θεσσαλονίκης:
- Τις τελευταίες ημέρες έχει διαπιστωθεί μεγάλη αύξηση στην προσέλευση δημοτών στη συγκεκριμένη υπηρεσία.
- Για να μπορέσει να ανταποκριθεί, πρέπει να ενισχυθεί αμέσως σε προσωπικό από μόνιμους υπαλλήλους, που να έχουν εκπαιδευθεί στα συγκεκριμένα καθήκοντα.
- Στα μέτρα απογραφειοκρατικοποίησης μπορεί να συμπεριληφθεί η αξιοποίηση των στοιχείων του κτηματολογίου, το οποίο δεν υπήρχε, όταν θεσπίστηκε η διαδικασία.
- Με αυτό τον τρόπο η διαδικασία θα γίνει πιο γρήγορη και πιο οικονομική για τους δημότες, καθώς δεν θα χρειάζεται η έκδοση νέων εγγράφων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου