Για την Ενδυνάμωση του Ρόλου των Γυναικών στη Διεθνή Ασφάλεια μίλησε η κα Γεωργία Δρόσου-Παγίδα (πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Αργολίδας) στο 20ο Ετήσιο Διεθνές Συμπόσιο «Διατλαντική Ασφάλεια και Οικονομική Κρίση», που έγινε στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Εξωτερικών, στην Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2011. Το Διεθνές Συμπόσιο διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση για την Ατλαντική & Ευρωπαϊκή Συνεργασία με πολλούς σημαίνοντες ομιλητές με κεντρικό θέμα: «Διατλαντική Ασφάλεια και Οικονομική Κρίση», ενώ οι θεματικές ενότητες τιτλοφορούνταν: Forum των Πρεσβευτών, Νέο Στρατηγικό Δόγμα-Νέα Δομή Διάταξης και η Ελλάδα, Ασφάλεια σε εποχή Οικονομικής Κρίσης, Νοτιοανατολική Ευρώπη & Μεσόγειος: Απειλές και Ευκαιρίες σε μια περιοχή που μεταμορφώνεται, Ενδυνάμωση του Ρόλου των Γυναικών στη Διεθνή Ασφάλεια, Ο Ρόλος των ΜΚΟ στη Διατήρηση και Ενδυνάμωση της Ασφάλειας και ο ρόλος της νεολαίας στις σύγχρονες προκλήσεις.
Η κ. Γεωργία Δρόσου-Παγίδα (6976562330), και ως Συντονίστρια της Επιτροπής Αγροτισσών της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, και ως πρόεδρος της ΕΝΑ Αργολίδας, αλλά και ως παλαιά πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχαίας Επιδαύρου, κυρίως όμως ως ενεργός αγρότισσα, καταχειροκροτήθηκε όταν στην εισήγησή της «Σύγχρονη έννοια της Ασφάλειας-υπάρχει οπτική του φύλου;», αναφέρθηκε σε θέματα όπως:
- Η γυναίκα δημιουργεί την ζωή και την υποστηρίζει και την φροντίζει και δημιουργεί ιδιαίτερο συναισθηματικό δεσμό με την νέα ζωή, που η ίδια δημιουργεί και ανατρέφει. Σαφώς αντιμετωπίζει με πολύ μεγαλύτερη προσοχή όλα τα θέματα της ζωής, και από αυτήν την πλευρά είναι σίγουρο ότι θα είναι ποιο προσεκτική στην υποστήριξη και την ασφάλεια της ζωής.
- Το μικροπεριβάλλον της αγρότισσας, οικονομικό, κοινωνικό & πολιτιστικό είναι απολύτως καταπιεστικό και υποτιμητικό για την προσωπικότητα κάθε ανθρώπου. Βιώνει μια καθημερινή απαξίωση. Μόνο οι πολιτιστικές αξίες θα μπορούσαν να είναι μια κάποια εγγύηση καλύτερης-ανθρώπινης συμπεριφοράς.
- Το μυστικό της διεθνούς επιτυχίας της ποιο κερδοφόρας Τράπεζας του κόσμου είναι ότι δίνει μικροδάνεια σε γυναίκες στο Μπαγκλαντές. Η άποψη της Τράπεζας είναι, ότι αφού τα καταφέρνουν να διαχειριστούν τα οικονομικά της οικογένειας με όσα χρήματα εισρέουν, να έχουν να φάνε όλοι, να κρατούν τα μέλη της οικογένειας υγιή, τότε αυτές είναι οι καλύτερες μάνατζερ, και μπορούν να τις εμπιστευθούν ένα δάνειο. Μία Γυναίκα στο Διοικ. Συμβούλιο μίας Επιχείρησης μειώνει τη χρεοκοπία κατά 20% έδειξαν τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη στην Αγγλία με θέμα τη γυναικεία διοίκηση στις επιχειρήσεις, μελετώντας 153.000 χρεοκοπίες την περίοδο 1998-2010 στην Αγγλία. Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι ακόμα και συμμετοχή μιας γυναίκας στο διοικητικό συμβούλιο μιας επιχείρησης, μειώνει τα ποσοστά της χρεοκοπίας κατά 20%, ενώ ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή βελτιώνει περισσότερο τις επιδόσεις & τις αντοχές μιας εταιρίας, βελτιώνοντας τα επίπεδα ασφαλείας.
- Ένα γεγονός από μόνο του, είναι ένα απλό γεγονός. Εάν θα γίνει καταστροφικό ή λιγότερο καταστροφικό ή ακόμα και ευκαιρία, πρόκληση για δημιουργία, ή για ασφάλεια, εξαρτάται μόνο από τους ανθρώπους και μάλιστα από το πώς ο κάθε ένας αντιδρά. Και ο κάθε ένας αντιδρά ανάλογα με τις πολιτιστικές του αξίες.
- Τελικά μοιάζει ότι το πρόβλημα της ασφάλειας έχει την βάση του στην πνευματική-πολιτιστική καλλιέργεια, και επομένως έχει μεγάλη σχέση με την εκπαίδευση. Όχι την γνωσιοκεντρική εκπαίδευση, αλλά την ανθρωπιστική, την κοινωνική εκπαίδευση, την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Και εκεί βρίσκουμε σχέση με το φύλο. Και τελικά ίσως να έχει οπτική του φύλου, λόγω όμως εκπαιδευτικών ευκαιριών και δυνατοτήτων στα αγόρια και τα κορίτσια, στους αγρότες και τις αγρότισσες.
- Οι πόλεμοι και οι ανασφάλεια είναι αποτέλεσμα μεγάλης ανισορροπίας. Όταν μια κοινωνία έχει υπερβολικά πολλά και μια άλλη έχει πολύ λίγα, αυτή η διαφορά, η ανισορροπία, είναι η γενεσιουργός αιτία της ανασφάλειας. Η επιθυμία να θέλεις ποιο πολλά, ή να μην αρκείσαι στα λίγα είναι θέμα πολιτιστικό. Δεν υπάρχει παραγωγική διαδικασία που μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες μας, ο μόνος τρόπος είναι να μπορούμε να ελέγχουμε τις ανάγκες μας (Αριστοτέλης).
- Οι αγρότισσες ξέρουν να επιβιώνουν και μπορούν να επιβιώσουν με όσα έχουν. Ολοκληρώνονται και φτάνουν στην αυτοπραγμάτωση με την τεκνοποίηση και την δημιουργία μιας νέας ζωής. Οι άνδρες συνεχώς αναζητούν τρόπους επιβεβαίωσης, επιζητούν την εξουσία και μόνο ο θάνατος, λένε προκαλεί την τελευταία ικανοποίηση. Αν είναι έτσι, ναι, υπάρχει η οπτική του φύλου στα θέματα ασφάλειας, αλλά κυρίως προέχει η ανάγκη να μπορούμε μέσω της πνευματικής καλλιέργειας να ελέγχουμε τις ανάγκες μας.
Η κ. Γ. Δρόσου Παγίδα 6976562330, είπε ότι στον προγραμματισμό του 2012 η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών θα περιλάβει ενέργειες για την ενίσχυση του ρόλου της συμμετοχής των αγροτισσών στο σύγχρονο ελληνικό αγροτικό γίγνεσθαι με ειδική θεματική για τους Γυναικείους Συνεταιρισμούς στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών (Πιερία, Σεπ 2012), όπως συζητήθηκε με τις Ο. Παναγιωτίδου, Κ. Παπούλια, Ο. Κούρλα & Ε. Μανδρά, με συναντήσεις αγροτισσών και με συμμετοχή στην έκθεση ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου