Κάθε τεχνολογικό άλμα που πραγματοποιούμε γίνεται για την κάλυψη των αναγκών μας. Το βέβαιο όμως είναι, πως με κάθε νέα τεχνολογία, πέρα από τα θετικά που αποκομίζουμε, δεχόμαστε και τις αρνητικές τους επιπτώσεις.
Στη προκειμένη περίπτωση, θα αναφερθούμε στο ξέσπασμα και την ραγδαία ανάπτυξη των «έξυπνων» τηλεφώνων παγκοσμίως, τηλέφωνα που χρησιμοποιούν εξολοκλήρου touch screen οθόνες οι οποίες καλύπτουν σχεδόν όλη την επιφάνεια του κινητού.
Ένα πρόσφατο άρθρο του InfoWorld αναλύει λεπτομερώς τους κινδύνους χρήσης αυτής της νέας τεχνολογίας, οι οποίες ως επί το πλείστον είναι το Repeated Stress Injuries (επαναλαμβανόμενα τραύματα οφειλόμενα στο στρες). To RSIs δεκαετίες τώρα μαστίζει τις ανεπτυγμένες κοινωνίες και τώρα βρήκε μια ακόμα αιτία εμφάνισης.
Όταν χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, η καλή σωματική μας εργονομία έρχεται με την σωστή τοποθέτηση της οθόνης (στο σωστό ύψος ούτως ώστε να μην «στραβώνει» ο λαιμός) και την ορθή τοποθέτηση του πληκτρολογίου. Με αυτές τις τοποθετήσεις των περιφερειακών των Η/Υ αποφεύγεται η κούραση των ματιών μας, οι σπασμοί/πιασίματα στην περιοχή του αυχένα και του λαιμού μας καθώς και ασκείται η ελάχιστη πίεση στις αρθρώσεις των δακτύλων μας και των καρπών μας.
Αυτά γίνονται με τους Η/Υ μας, τι συμβαίνει όμως με τα touch screen smartphones μας;
Όπως εξήγησα παραπάνω, η σωστή θέση για το σώμα μας έχει κάποιες απαιτήσεις. Στα touch screen αυτές οι απαιτήσεις δεν πληρούνται. Για την ακρίβεια είναι φυσικά αδύνατο να εκπληρωθούν, μιας και το πληκτρολόγιο βρίσκεται πάνω στην οθόνη, κάνοντας αδύνατη την τοποθέτηση της οθόνης στο σωστό ύψος και την ταυτόχρονη πληκτρολόγηση εκ μέρους μας. Επιπλέον, η έλλειψη της ρεαλιστικής αίσθησης αφής ενός πραγματικού πληκτρολογίου (στα touchscreen νοιώθουμε απλά μια μικρή δόνηση σε κάθε μας άγγιγμα) προκαλεί άσκηση ελαφρώς μεγαλύτερης από το φυσιολογικό πίεσης στα δάχτυλα των χεριών μας. Ακόμα και η ενέργεια του να έχουμε τα δάχτυλα μας έτοιμα για το επόμενο tap στην οθόνη βλάπτει, μιας και κρατώντας τα δάχτυλα σε ετοιμότητα να «αιωρούνται» σε απόσταση χιλιοστών από την οθόνη, δημιουργούμε ισομετρική πίεση στους τένοντες και μύες των δακτύλων.
Τα δεδομένα είναι ακόμα ασαφή ως προς το μέγεθος της σοβαρότητας τους, ωστόσο δεν βλάπτει να αποφεύγουμε την χρήση αυτών των συσκευών σε στάσεις που να προκαλούν δυσφορία σε αυχένα, δάχτυλα και καρπούς. Άλλωστε, η αλήθεια είναι πως επιβιώνουμε και με μισή ώρα λιγότερης καθημερινής ενασχόλησης με μια touchscreen…
ΠΗΓΗ: myphone.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου