Η Κωνσταντινούπολη έχει εξελιχθεί σε μια τεράστια πόλη με πληθυσμό της τάξης των 15 εκατομμυρίων κατοίκων και πρόσβαση στη θάλασσα. Η μαζική αύξηση του πληθυσμού παράλληλα με την ταχεία εκβιομηχάνιση της Τουρκίας συντέλεσαν στην υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος στο Βόσπορο. Τώρα, οι Αρχές της πόλης προειδοποιούν ότι οι υπάρχουσες μονάδες επεξεργασίας λυμάτωνδεν επαρκούν για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών.
Τα τελευταία 70 χρόνια ο πληθυσμός της Κωνσταντινούπολη έχει δεκαπενταπλασιαστεί αλλά με υψηλό αντίτιμο: ο Βόσπορος έχει μετατραπεί σε θαλάσσια χωματερή και τα επιπλέοντα σκουπίδια αποτελούν κοινό θέαμα σε πολλές παραθαλάσσιες περιοχές της Πόλης.
Όπως λέει η υπεύθυνη επικοινωνίας της Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος της Τουρκίας (TURMEPA) Τάνλα Σιλάι “η θάλασσα μαζεύει ολοένα και περισσότερα σκουπίδια και ο πληθυσμός αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς”.
Η TURMEPA ιδρύθηκε το 1994 και είναι μια από τις πρώτες περιβαλλοντικές οργανώσεις προστασίας των υδάτων στη γειτονική χώρα. Μια από τις πρώτες της δράσεις ήταν ο καθαρισμός του Βοσπόρου. Μόνο φέτος έχουν συλλεχθεί 70 κιλά απορριμμάτων, το 80% των οποίων είναι πλαστικά.
Ωστόσο, το κύριο πρόβλημα δεν είναι τα σκουπίδια που απορρίπτονται στο Βόσπορο, αλλά τα αποχετευτικά λύματα, καθώς το 80% δεν τυγχάνει ορθής επεξεργασία.
Το βάθος στα νερά του Βοσπόρου κυμαίνεται από 36 έως 124 μέτρα. Το κανάλι έχει μήκος 30 χιλιομέτρων και μέγιστο πλάτος 3.700 μέτρα. Ήδη παρατηρείται μεγάλη αύξηση στις συγκεντρώσεις αζώτου και φωσφόρου, ουσίες που προκαλούν ευτροφισμό, δηλαδή αύξηση του φυτοπλαγκτόν και εξάντληση του οξυγόνου με σοβαρές συνέπειες για τη θαλάσσια ζωή.
Αυτή τη στιγμή τα λύματα της Κωνσταντινούπολης απορρίπτονται με τη μέθοδο της απόρριψης σε μεγάλα βάθη. “Το νερό στο Βόσπορο χωρίζεται σε τρία επίπεδα” εξηγεί ο Δρ Χουρέμ Μπαϊχάν του Yildiz Technical University. “Το πρώτο επίπεδο αποτελείται από νερό που εισέρχεται από τον Εύξεινο Πόντο, το δεύτερο είναι νερό από τη Θάλασσα του Μαρμαρά που ανεβαίνει προς τον Εύξεινο Πόντο και το τρίτο είναι το νερό από τα συστήματα επεξεργασίας λυμάτων που απορρίπτεται σε μεγάλα βάθη”.
Η TURMEPA θα αντλήσει καθαρό νερό από το προάστειο Istinye του Βοσπόρου και θα το διοχετεύσει στο ποτάμι Kagathane που εκβάλλει στο Κεράτιο Κόλπο, με στόχο να καθαρίσει αυτή η τουριστική περιοχή.
Κάθε χρόνο, η TURMEPA συλλέγει 18 χιλιάδες τόνους λυμάτων και 1000 τόνους στερεών αποβλήτων από πλοία στη θαλάσσια περιοχή της Κωνσταντινούπολης.
Τα τελευταία 50 χρόνια παρατηρείται σημαντική συρρίκνωση της βιοποικιλότητας με απώλεια 120 ειδών.
ΠΗΓΗ: econews
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου