Ο Δήμος Αλέξάνδρειας και το cluster «Ελληνικό γκότζι» με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Περιφερειακής Ανάπτυξης θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση στην οποία θα γίνει παρουσίαση της καλλιέργειας του γκότζι μπέρρυ. Οι εισηγήσεις θα καλύψουν όλη τη διαχείριση του φυτού, από την καλλιέργεια και τη αντιμετώπιση των ασθενειών μέχρι την απορρόφηση και μεταποίηση των καρπών και την παραγωγή νέων προϊόντων.
Στην εκδήλωση αυτή θα γίνει πανελλαδική παρουσίαση του cluster
το οποίο θα αναλάβει τη συνολική διαχείριση της καλλιέργειας. Πρόκειται για έναν συνεργατικό σχηματισμό στον οποίο οι εταίροι συνεργάζονται κάτω από μία κοινή ιδέα. Στην προκειμένη περίπτωση το γκότζι μπέρρυ.
Η εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο Αλεξάνδρειας (αίθουσα συνεδριάσεων) την Κυριακή 04 Νοεμβρίου 2012. Ώρα έναρξης: 10:00π.μ. Προσκλήθηκε να τιμήσει την εκδήλωση και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσαυτάρης Αθανάσιος καθώς και άλλοι παράγοντες του Υπουργείου αλλά και του ΕΘΙΑΓΕ.
Η καλλιέργεια του γκότζι μπέρρυ αλλά και η συνολική διαχείριση της με στόχο την παραγωγή τελικών προϊόντων για το καταναλωτικό κοινό αποτελεί ελπιδοφόρα προοπτική. Ήδη δύο επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται προς αυτή την κατεύθυνση παράγοντας τα πρώτα προϊόντα με γκότζι. Στην εκδήλωση προσκλήθηκαν αρκετές μεταποιητικές επιχειρήσεις με σκοπό την εκδήλωση ενδιαφέροντος για απορρόφηση του καρπού και παραγωγή νέων προϊόντων. Όλες όμως οι προσπάθειες, σε νέες κυρίως καλλιέργειες, απαιτούν σύνεση, γνώση και προπαντός έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση. Η εκδήλωση θα δώσει τη δυνατότητα στους παρευρισκόμενους να ενημερωθούν για όλα αυτά καθώς και για τις προοπτικές που διανοίγονται. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε όλους όσους ενδιαφέρονται να την παρακολουθήσουν.
Ακολουθεί το πρόγραμμα της εκδήλωσης:
Συντονισμός: Χρήστος Τράντης
10:00 – 10:30
Εγγραφές – Παραλαβή Φακέλων
10:30 – 10:45
Χαιρετισμοί
· Δήμαρχος Αλεξάνδρειας
· Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ημαθίας
· Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης (*)
10:45 – 11:05
«Παρουσίαση του Cluster «Ελληνικό Γκότζι»
Τράντης Χρήστος, Πρόεδρος Ι.Π.Α.Δ.Μ.
11:05 – 11:20
«Καλλιέργεια του goji berry στην Ελλάδα»
Μπουκινάς Φώτης, Βιοκαλλιεργητής
11:20 – 11:40
«Εχθροί – Ασθένειες, βιολογική προσέγγιση goji berry»
Χατζηκωστής Γιώργος, Γεωπόνος
11:40 – 12:00
Διάλειμμα – μπουφές
Συντονισμός: Βίκας Κώστας
12:00 – 12:20
«Φυσικοί Ζεόλιθοι – Η περίπτωση του goji berry»
Φιλιππίδης Ανέστης, Καθ. Γεωλογίας Α.Π.Θ.
12:20 – 12:40
«Συστατικά καρπού, προϊόντα goji berry»
Κυριακίδου Μαρία, Καθ. Χημικών – Μηχανικών Α.Π.Θ.
12:40 – 13:00
«Η χρήση των φύλλων και των υπολειμμάτων επεξεργασίας
του goji berry στη διατροφή των ζώων»
Αρσένος Γιώργος, Αναπλ. Καθ., Δντής Εργαστ. Ζωοτεχνίας Κτηνιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.
13:00 – 13:20
«Η σημασία του goji berry στη διατροφή του σύγχρονου ανθρώπου»
Παπασπανός Νίκος, Κλινικός Διαιτολόγος
13:20 – 13:40
«Προβολή - προώθηση προϊόντων goji berry»
Παναγιώτης Κυράτσης, Καθ. Εφαρμ. Τμ. Βιομηχ. Σχεδ. ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας
13:40 – 13:50
Συνόψιση συμπερασμάτων
13:50 – 14:30
Συζήτηση - Ερωτήσεις – Απαντήσεις
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου