Μισθοί, συντάξεις, επιδόματα και υπηρετούντες δημόσιοι υπάλληλοι, είναι, μεταξύ άλλων (καθώς υπάρχει και η ανατροπή στο ισχύον εργασιακό καθεστώς), τα μεγάλα θύματα του 3ου Μνημονίου, το νομοσχέδιο του οποίου κατατέθηκε χθες στη Βουλή, με τη μορφή του ενός άρθρου.
Με το νέο Μνημόνιο, καταργούνται τα δώρα για όλους τους συνταξιούχους και τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, εισάγονται κλιμακωτές μειώσεις στις συντάξεις που φθάνουν έως και το 25%, γίνονται περικοπές στα ειδικά μισθολόγια έως το 27% για τους βασικούς μισθούς, καθώς και μειώσεις στις αποδοχές των αιρετών και των υπαλλήλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης (ΝΠΙΔ κατά κύριο λόγο), ενώ τον δρόμο της εξόδου από το Δημόσιο, έως το τέλος του έτους, παίρνουν 2.000 υπάλληλοι. Παράλληλα, καταργούνται όλα τα κοινωνικά επιδόματα και αντικαθίσταται από ένα, το οποίο, όμως, θα χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια .
Ειδικότερα, για τη δαπάνη για τους μισθούς προβλέπονται τα εξής:
- Καταργούνται, από 1/1/2013, τα επιδόματα εορτών και αδείας για όλους τους λειτουργούς και υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, και των ΟΤΑ. Με τις ίδιες διατάξεις, καταργούνται τα επιδόματα εορτών και αδείας και για όλους τους υπαλλήλους και τους μισθωτούς των ΝΠΙΔ.
-Αναστέλλεται, από 1/1/2013 και έως το τέλος του 2016, η χορήγηση των Κινήτρων Επίτευξης Στόχων (ΚΕΣ) και των Δημοσιονομικών Στόχων (ΚΕΔΣ) στους υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ.
-Ισχύουν, αναδρομικά από 1/8/2012, οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, οι οποίες κυμαίνονται από 3% έως και 27%, όσον αφορά τους βασικούς μισθούς ιατρών του ΕΣΥ, πανεπιστημιακών, ένστολων , διπλωματών και δικαστικών. Επίσης, «ψαλιδίζονται» και τα επιδόματα που λαμβάνουν. Επιπλέον, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών θα καθορισθεί ο χρόνος και ο τρόπος επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθεισών αποδοχών, λόγω της εφαρμογής των διατάξεων που προβλέπουν την περικοπή των αποδοχών των αμειβομένων με ειδικά μισθολόγια.
-Τίθενται τα 1.900 ευρώ τον μήνα, ως ανώτατο πλαφόν για όλους τους εργαζόμενους σε φορείς και οργανισμούς της Γενικής Κυβέρνησης.
-Μειώνεται κατά 50% η αντιμισθία των προέδρων των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων. Η μείωση αυτή, επεκτείνεται αυτομάτως και στην αντιμισθία των συμπαραστατών του δημότη και της επιχείρησης και των περιφερειακών συμπαραστατών του πολίτη και της επιχείρησης.
-Καταργείται και η καταβολή αποζημίωσης στους αιρετούς από τη συμμετοχή τους σε συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων, των οικονομικών επιτροπών των δήμων, των επιτροπών ποιότητας ζωής των δήμων και των λοιπών επιτροπών των Δημοτικών Συμβουλίων, καθώς και των διοικητικών επιτροπών του άρθρου 164 του ν.382/2010.
-Μειώνονται εκ νέου οι αποδοχές των γενικών γραμματέων υπουργείων, των γενικών γραμματέων αποκεντρωμένων διοικήσεων, καθώς και των ειδικών γραμματέων υπουργείων.
-Προβλέπεται η πλήρης ένταξη των υπαλλήλων της ΕΥΠ και της Προεδρίας της Δημοκρατίας στις διατάξεις του ενιαίου μισθολογίου.
-Καταργείται, από 1/1/2013, το χρονοεπίδομα που καταβάλλεται στους δικηγόρους με έμμισθη εντολή του Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ.
Στις συντάξεις, προβλέπονται:
-Μειώσεις για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα έως 25%. Η μείωση βαίνει αυξανόμενη, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης ή των συντάξεων, ως εξής :
α. Για ποσά σύνταξης/συντάξεων από 1000,01 έως 1500,00 ευρώ, η μείωση ανέρχεται σε 5%.
β. Για ποσά σύνταξης/συντάξεων από 1.500,01 έως 2000,00 ευρώ, η μείωση ανέρχεται σε 10%.
γ. Για ποσά σύνταξης/συντάξεων από 2000,01 έως 3000,00 ευρώ, η μείωση ανέρχεται σε 15%.
δ. Για ποσά σύνταξης/συντάξεων από 3000,01 έως 4000,00 ευρώ, η μείωση ανέρχεται σε 20%.
ε. Για ποσά σύνταξης/συντάξεων από 4000,01 ευρώ και άνω, η μείωση ανέρχεται σε 25%.
Για τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα, οι περικοπές φθάνουν έως και το 15%, ως εξής:
α) Για συνολικά καταβαλλόμενο ποσό άνω των 1.000,ευρώ και έως 1.500,00 ευρώ, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 5% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000,01 ευρώ.
β) Από 1.500,01 ευρώ έως και 2.000,00 ευρώ, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 10% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.425,01 ευρώ.
γ) Από 2.000,01 ευρώ και άνω, μειώνεται το σύνολο του ποσού κατά 15% και σε κάθε περίπτωση το ποσό που εναπομένει δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.800,01 ευρώ. Για τον προσδιορισμό του ανωτέρω κατά περίπτωση ποσοστού μείωσης, λαμβάνεται υπόψη το ποσό της σύνταξης ή των συντάξεων, όπως αυτό θα έχει διαμορφωθεί την 31/12/2012 μετά την τυχόν παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων.
- Αυξάνεται, κατά 2 έτη, από 1/1/2013 το κατά περίπτωση όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από την ημερομηνία αυτή και εφεξής.
-Καταργείται για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, γενικά, η χορήγηση δώρων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος άδειας.
-Το όριο ηλικίας του 60ου έτους, ως προϋπόθεση για την καταβολή του ΕΚΑΣ, αυξάνεται από 1/1/2014 στο 64ο έτος .
-Θεσπίζεται από 1/1/2013 ανώτατο όριο στη σύνταξη που καταβάλλεται στις άγαμες θυγατέρες θανόντων συνταξιούχων του Δημοσίου, το οποίο ανέρχεται στα 720 ευρώ μηνιαίως. Ταυτόχρονα, προβλέπονται περαιτέρω περιορισμοί στο σχετικό δικαίωμα. Έτσι, σε περίπτωση που η δικαιούχος έχει και άλλα εισοδήματα, αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης όταν το ποσό των εισοδημάτων αυτών υπερβαίνει τα 8640 ευρώ ετησίως (αναγωγή σε ετήσια βάση του ποσού των 720 ευρώ). Εάν τα εισοδήματά της είναι μικρότερα του ανωτέρω ετήσιου ποσού, αλλά με συνυπολογισμό και του ποσού της κύριας σύνταξης το υπερβαίνουν, η κύρια σύνταξη των 720 ευρώ μειώνεται κατά το υπερβάλλον ποσό (η αναπροσαρμογή της σύνταξης των ανωτέρω προσώπων, δεν εφαρμόζεται σε περίπτωση που αυτά είναι ανήλικα ή ανάπηρα κατά ποσοστό 67% και άνω ή σπουδάζουν).
- Καταργείται η συνταξιοδότηση από το Δημόσιο των βουλευτών και των αιρετών οργάνων των ΟΤΑ α΄ βαθμού που θα εκλεγούν μετά την ισχύ του νόμου αυτού, και μειώνονται οι καταβαλλόμενες στα πρόσωπα αυτά συντάξεις ή χορηγίες,
Στα οικογενειακά επιδόματα, αλλάζει ριζικά το καθεστώς που τα διέπει:
-Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων θα καταβάλλεται βάσει κλιμακούμενου εισοδηματικού κριτηρίου .
Οι οικογένειες που δικαιούνται το επίδομα αυτό, διαιρούνται αναλόγως του ισοδυνάμου εισοδήματος σε τέσσερις εισοδηματικές κατηγορίες, ως εξής: (α) έως έξι χιλιάδες ευρώ, που λαμβάνουν το πλήρες επίδομα, (β) από 6.001- 12.000 ευρώ, που λαμβάνουν τα 2/3 του επιδόματος, και (γ) από 12.001- 18.000 ευρώ, που λαμβάνουν το 1/3 του επιδόματος.
Το ενιαίο επίδομα στήριξης τέκνων υπολογίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων, ως εξής: 40 ευρώ ανά μήνα για ένα εξαρτώμενο τέκνο, 80 ευρώ ανά μήνα για δύο εξαρτώμενα τέκνα, 130 ευρώ ανά μήνα για τρία εξαρτώμενα τέκνα και 180 ευρώ ανά μήνα για τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα. Για κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τετάρτου, καταβάλλεται, πέραν των ανωτέρω, μηνιαίο επίδομα 60 ευρώ. Για τον υπολογισμό της εισοδηματικής κατηγορίας, θα λαμβάνεται υπόψη το εκκαθαριστικό του προηγούμενου της χορήγησης έτους.
Στο νομοσχέδιο υπάρχει ειδική διάταξη για τη διαθεσιμότητα και την έξοδο των υπαλλήλων από το Δημόσιο, η οποία προβλέπει τα εξής:
-Εισάγεται, στη μεγαλύτερη δυνατή έκτασή του, ο θεσμός της υποχρεωτικής μετάταξης ή μεταφοράς προσωπικού, ενώ εισάγεται η διαθεσιμότητα. Η κατάργηση των θέσεων έχει ως άμεση συνέπεια την αυτοδίκαιη θέση σε διαθεσιμότητα των υπαλλήλων, για την οποία εκδίδονται διαπιστωτικές πράξεις. Η διαθεσιμότητα διαρκεί ένα έτος, μετά την πάροδο του οποίου ο υπάλληλος απολύεται, εφόσον δεν μεταταχθεί ή μεταφερθεί σε άλλη θέση.
-Ο θεσμός της διαθεσιμότητας λόγω κατάργησης οργανικών θέσεων, αναμορφώνεται και διευρύνεται όσον αφορά τις παρεχόμενες δυνατότητες, δεδομένου ότι το προσωπικό που έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα, εκτός από τις προβλεπόμενες ήδη από το ισχύον δίκαιο περιπτώσεις εκούσιας μετάταξης, μπορεί επιπλέον να μετατάσσεται υποχρεωτικά ή να μεταφέρεται με ταυτόχρονη μεταβολή της υπηρεσιακής σχέσης του σε σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου ή να μετακινείται πρόσκαιρα ή να υπάγεται σε προγράμματα επανεκπαίδευσης ή επανακατάρτισης..
-Η τυχόν μη συμμόρφωση του υπαλλήλου με την πράξη υποχρεωτικής μετάταξης ή υποχρεωτικής τοποθέτησής του για ορισμένο χρόνο ή υπαγωγής του σε πρόγραμμα επανεκπαίδευσης ή επανακατάρτισης, οδηγεί σε άμεση απόλυσή του.
-Καταργούνται οι οργανικές θέσεις σε ορισμένες κατηγορίες, κλάδους και ειδικότητες, για τις οποίες κρίνεται ότι δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των φορέων στους οποίους ανήκουν οργανικά. Ειδικότερα, η περίπτωση αφορά θέσεις των κατηγοριών ΔΕ και ΥΕ των ειδικοτήτων Διοικητικού, Διοικητικού- Λογιστικού, Διοικητικού- Οικονομικού και Διοικητικών Γραμματέων υπαλλήλων, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίοι δεν έχουν προσληφθεί με διαγωνισμό ή με διαδικασία επιλογής.
Στη σχετική διάταξη τονίζεται χαρακτηριστικά ότι «με την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων, αναμένεται τουλάχιστον 2.000 υπάλληλοι να ενταχθούν στο πρόγραμμα εφέτος, σύμφωνα με το οποίο είτε θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες, είτε θα αποχωρήσουν. Έτσι, η χώρα ανταποκρίνεται και στη δέσμευσή της, η οποία προβλέφθηκε σε αντικατάσταση τής ήδη νομοθετημένης υποχρέωσης αποχώρησης 15.000 υπαλλήλων το 2012».
Επίσης, στην πλήρη απελευθέρωση επαγγελμάτων και υπηρεσιών προχωρά η κυβέρνηση με το πολυνομοσχέδιο. Οι ρυθμίσεις, ειδικότερα, αφορούν:
1. Στο επάγγελμα του ορκωτού εκτιμητή
2. Στην απελευθέρωση της υπηρεσίας εκμίσθωσης ιδιωτικής χρήσης επιβατηγών αυτοκινήτων (παροχή υπηρεσίας μίνι βαν από ξενοδοχεία)
3. Στη διάθεση βρεφικού γάλακτος (έως 6μηνών) ελεύθερα και όχι μόνο από φαρμακεία
4. Στην τοποθέτηση προϊόντων καπνού σε υπεραγορές τροφίμων
5. Στα επαγγέλματα του λογιστή και του φοροτεχνικού και ιδίως στην άδεια ασκήσεως του επαγγέλματος
6. Σε παρεμβάσεις στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης
7. Στο επάγγελμα του φορτοεκφορτωτή, τις επιχειρήσεις προσωρινής απασχόλησης και τα ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας
8. Στους οδοντοτεχνίτες, Η βεβαίωση λειτουργίας οδοντοτεχνικού εργαστηρίου θα χορηγείται πλέον όχι μόνον σε όσους έχουν άδεια ή βεβαίωση άσκησης επαγγέλματος, αλλά και σε φυσικά πρόσωπα και εταιρίες με οποιαδήποτε νομική μορφή, με την προϋπόθεση να ορίζεται επιστημονικά υπεύθυνος ο κάτοχος βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος οδοντοτεχνίτη
9. Στους φυσικοθεραπευτές. Η βεβαίωση λειτουργίας εργαστηρίου φυσικοθεραπείας θα χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα και σε εταιρίες με οποιαδήποτε νομική μορφή από την οικεία περιφέρεια
10. Στην ελεύθερη πώληση και διακίνηση εφημερίδων, περιοδικών και εν γένει εντύπων από κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο.
11. Στην ελεύθερη μίσθωση φορτηγών αυτοκινήτων μικτού βάρους έως και 3,5 τόνων από επιχειρήσεις και ιδιώτες.
*Παράλληλα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρύθμιση για το ζήτημα της καταβολής από τις τράπεζες των 555,6 εκατ. ευρώ, που οφείλουν στο Δημόσιο για τη στήριξη που έχουν λάβει μέσω προνομιούχων μετοχών.
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου