Την ανάδειξη του οθωμανικού μνημείου του Παζάρ Χαμάμ αλλά και μιας από τις πιο όμορφες γωνιές της πόλης, της περιοχής των Λουλουδάδικων, επιδιώκει ο δήμος Θεσσαλονίκης με το έργο της ανάπλασης που ξεκίνησε αυτήν την εβδομάδα στην οδό Κομνηνών. Αλλωστε, τίποτα δεν αποκλείει την επανάχρηση του μνημείου ως χαμάμ, ως λουτρού, όπως λειτουργούσε παλαιότερα, αφού όχι μόνο η αρμόδια Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων φαίνεται να είναι θετική στο ενδεχόμενο, αλλά υπάρχουν ήδη και δύο επιχειρηματίες οι οποίες εκδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον.
«Ο ευπρεπισμός και η ανάδειξη περιοχών της πόλης, όπως τα Λουλουδάδικα, περιοχών που αναδεικνύουν την ιδιαιτερότητά της και αντικατοπτρίζουν διαφορετικές χρονικές περιόδους της Ιστορίας της παραμένει στόχος μας.
Το μνημείο του Παζάρ Χαμάμ αναδεικνύεται, η περιοχή αλλάζει όψη. Τα Λουλουδάδικα δε φεύγουν από εκεί, απλώς απελευθερώνεται μία ζώνη περιμετρικά του μνημείου και αυτό σημαίνει ότι αφαιρούνται από τα σημερινά ανθοπωλεία οι κατασκευές στην πίσω πλευρά, που σήμερα χρησιμεύουν ως αποθήκες», τονίζει ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Ανδρέας Κουράκης.
Το Λουτρό της Αγοράς
Σύμφωνα με την αρχιτέκτονα Ελενα Τόπλη, που εκπόνησε τη μελέτη, το Παζάρ Χαμάμ («Λουτρό της Αγοράς») οικοδομήθηκε ως αφιέρωμα τoυ Xαλίλ Aγά, αξιωματούχου του χαρεμιού της Πύλης, λίγο πριν το 1500 στο κέντρο της εμπορικής περιοχής κοντά στα παραθαλάσσια τείχη και ήταν γνωστό και ως Γιαχουντί Χαμάμ (Λουτρό των Εβραίων), γιατί η περιοχή αυτή ήταν εβραϊκή συνοικία.
Το χαμάμ ήταν διπλό (χρησιμοποιούνταν και από άνδρες και από γυναίκες) και ήταν σε χρήση ώς το 1912, ενώ στην πυρκαγιά του 1917 υπέστη σοβαρές ζημιές. Στα νεότερα χρόνια, από το 1948 και μετά, προστέθηκαν στην περιοχή, από την πλευρά της Β. Ηρακλείου, ανθοπωλεία (λουλουδάδικα), τα οποία εξακολουθούν να υπάρχουν, ευτυχώς, όμως, δεν εφάπτονται πλέον στο μνημείο.
Ως διπλό λουτρό, έχει τη χαρακτηριστική οθωμανική αρχιτεκτονική με τις βυζαντινές επιδράσεις στο σύστημα κατασκευής και δόμησης, με πλούσιο εσωτερικό διάκοσμο από σταλακτίτες και σταμπωτές διακοσμήσεις στο κονίαμα και με ενδιαφέρουσες κατασκευαστικές λύσεις. Είναι θαμμένο περί τα δύο μέτρα στο έδαφος και είχε μέχρι πρόσφατα κλεισμένες τις κύριες όψεις του από προκτίσματα τα οποία απομακρύνθηκαν. Η περιοχή αποτελεί χαρακτηριστικό τμήμα του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα της περιοχής της αγοράς. Κατά τη δεκαετία του '90 και στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης παράλληλα με τις εργασίες αποκατάστασης του μνημείου πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις και στον υπαίθριο περιβάλλοντα χώρο του. Αυτές περιλάμβαναν τη διαμόρφωση του πεζόδρομου Φραγκίνη, την κατασκευή των περιπτέρων των λουλουδιών και τη μετατροπή της οδού Κομνηνών σε οδό ελεγχόμενης κυκλοφορίας και την επίστρωσή της με γρανιτοκυβόλιθους.
Διαβάστε περισσότερα στο:agelioforos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου