Τα βιβλιοπωλεία IANOS και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ παρουσιάζουν το νέου μυθιστόρημα της Σοφίας Νικολαΐδου
ΧΟΡΕΥΟΥΝ ΟΙ ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ
τη Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2012, στις 7 μ.μ.,
στο βιβλιοπωλείο IANOS
(Σταδίου 24, Αθήνα).
Η συγγραφέας του βιβλίου συνομιλεί
με την κριτικό λογοτεχνίας Κατερίνα Σχινά
και τον δημοσιογράφο Τάσο Τέλλογλου.
«Αν η έρευνα του ιστορικού παρελθόντος θα αποκαλύψει στο Απόψε δεν έχουμε φίλους (το προηγούμενο μυθιστόρημα της συγγραφέα) τη διαγραφή της δημόσιας μνήμης, φανερώνοντας την πολιτική και επιστημονική αναξιοπιστία του ελληνικού πανεπιστημίου τότε και σήμερα, η ίδια έρευνα θα ανασκαλέψει στο Χορεύουν οι ελέφαντες τα ιστορικά πεπραγμένα μιας χώρας όπου “η σιωπή μεταβιβάζεται όπως το γενετικό υλικό”. Μια κοινωνία, που έσπευσε κάποτε να ενταφιάσει μία ανεξιχνίαστη δολοφονία και μία άδικη καταδίκη, βιάζεται τώρα να κρύψει κάτω από το χαλί τα οδυνηρά καθημερινά της προβλήματα: από την ακρισία που διδάσκει στα παιδιά η μέση εκπαίδευση (ως προάγγελος της πανεπιστημιακής παιδείας) ως τα αδιέξοδα στα οποία οδηγούνται συχνά οι οικογενειακές σχέσεις».
Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Το μυθιστόρημα Χορεύουν οι ελέφαντες πραγματεύεται, με μυθιστορηματικό τρόπο, τη διαβόητη υπόθεση Πολκ και, κυρίως, τη δίκη και την καταδίκη του Στακτόπουλου, ενός ανθρώπου που του αποδόθηκε ο φόνος του αμερικανού δημοσιογράφου, για να κουκουλωθεί η υπόθεση που συντάραξε τη χώρα. Αυτή η ελληνική «υπόθεση Ντρέυφους» καταδεικνύει, με τον πιο άγριο τρόπο, το πώς ο κρατικός μηχανισμός και οι Μεγάλες Δυνάμεις, που έσπευσαν να επέμβουν, μπορούν να διαλύσουν, χωρίς αιδώ και χωρίς περίσκεψη, τη ζωή ενός ανθρώπου.
Παράλληλα, το μυθιστόρημα αποτυπώνει τη σύγχρονη καθημερινότητα στην Ελλάδα της κρίσης. Ιδίως στο σχολείο, σήμερα. Τη σχέση μαθητή και δασκάλου, τον Γολγοθά –και την παράνοια– των Πανελλαδικών εξετάσεων, τον μηχανισμό της μάθησης.
Η Σοφία Νικολαΐδου, στο δεύτερο μυθιστόρημα μιας άτυπης τριλογίας, αποτυπώνει την ελληνική περιπέτεια, αλλά και την παθογένεια του κρατικού μηχανισμού, σε μια πόλη με πολλά και αιματηρά ιστορικά στρώματα, όπως η Θεσσαλονίκη.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Η Σοφία Νικολαΐδου έχει εκδώσει τέσσερα μυθιστορήματα (Χορεύουν οι ελέφαντες, Απόψε δεν έχουμε φίλους, Ο μωβ μαέστρος, Πλανήτης Πρέσπα), δύο συλλογές διηγημάτων (Ξανθιά πατημένη, Ο φόβος θα σε βρει και θα ’σαι μόνος), μελέτες (Διαδίκτυο και διδασκαλία, Λογοτεχνία και Νέες Τεχνολογίες), μεταφράσεις (Ευριπίδη Ελένη – ανέβηκε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το 2008-2009, Σοφοκλή Αντιγόνη – ανέβηκε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος το 2009-2010, Nick Cave, Μπαλάντες για φόνους και άλλα τραγούδια).
Σπούδασε κλασική φιλολογία (προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές) και αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας για τη διδασκαλία της λογοτεχνίας (διδακτορική διατριβή). Διδάσκει δημιουργική γραφή στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και στο Εργαστήρι Βιβλίου του ΕΚΕΒΙ.
Διηγήματά της έχουν μεταφραστεί σε οκτώ γλώσσες. Το Απόψε δεν έχουμε φίλους (ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, 2010) έλαβε το Athens Prize of Literature 2011 και μεταφράστηκε στα εβραϊκά.
Από το 2001 συνεργάζεται με την εφημερίδα Τα Νέα για θέματα που αφορούν το βιβλίο. Από το 1993 εργάζεται ως φιλόλογος σε σχολείο.
Η ιστοσελίδα της είναι: www.snikolaidou.gr.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου