Η Ρόδος βρίσκεται στην πρώτη σειρά σε αριθμό ξενοδοχείων προς πώληση! Και ακολουθούν η Χαλκιδική, το Πόρτο Χέλι και η Κέρκυρα, σε απόσταση δε βρίσκεται και η Κως. Όπως διαρρέουν σε Μέσα Ενημέρωσης Έλληνες εκπρόσωποι διεθνών Κτηματομεσιτικών Γραφείων, μεγάλες πεντάστερες ξενοδοχειακές μονάδες που έχουν πέσει «θύματα» της κρίσης, αναρτούν πωλητήρια, και μάλιστα σε ελκυστικές τιμές. Πρόκειται ακόμα και για ξενοδοχεία πέντε αστέρων που κάποτε αποτέλεσαν την κορωνίδα του τουρισμού. «Όσο μεγαλύτερο είναι το ξενοδοχείο, τόσο μεγαλύτερα είναι τα προβλήματά του», ισχυρίζεται εκπρόσωπος της κτηματαγοράς.
Τράπεζες – μεσίτες
«Στο σφυρί» βγαίνουν πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες ακόμα και σε προορισμούς που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις προτίμησης των τουριστών, όπως η Ρόδος. Τα «κρυφά» πωλητήρια είναι πολύ περισσότερα από αυτά που έχουν δημοσιοποιηθεί, υποστηρίζει παράγοντας της αγοράς. Τα δάνεια κάποιων ξενοδοχείων έχουν χτυπήσει «κόκκινο». Στα περισσότερα από αυτά ο δανεισμός ξεπερνά έως και τέσσερις φορές τον τζίρο των τελευταίων ετών. Οι ξενοδόχοι επιλέγουν την πώληση ως μονόδρομο στη λύση του προβλήματός τους. Όμως, το βάρος των δανείων αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για τους υποψήφιους αγοραστές. Η αδυναμία των ξενοδόχων να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στις τράπεζες, οδηγεί σε μεγάλες ανακατατάξεις. Ξενοδοχεία πολλών αστέρων έχουν περάσει στις τράπεζες, που πλέον αναλαμβάνουν τον ρόλο του μεσίτη για να αποδεσμευθούν από τον ρόλο του θεματοφύλακα. Οι τράπεζες δρομολογούν διεθνείς διαγωνισμούς για την πώληση των ξενοδοχείων που έχουν περιέλθει στα χέρια τους. Σε αυτήν τη φάση δρομολογούνται διαγωνισμοί για την ανεύρεση επενδυτών στο ξενοδοχείο «Καψής» στη Ρόδο και «Μακεδονία Παλλάς» στη Θεσσαλονίκη.
Περιμένοντας την ανακεφαλαιοποίηση
Πριν από κάθε διαγωνισμό οι τραπεζίτες, με άκρα μυστικότητα, επισκέπτονται υγιείς ομίλους του ξενοδοχειακού κλάδου – που διαθέτουν μετρητά και αποτελούν πιθανούς αγοραστές- για να βολιδοσκοπήσουν τη δυνατότητά τους να αγοράσουν ξενοδοχεία. «Οι τραπεζίτες μας προσεγγίζουν φέρνοντας μαζί τους φακέλους με ξενοδοχεία προς πώληση. Οι τιμές είναι πραγματικά συμφέρουσες», ισχυρίζεται στέλεχος μεγάλης εταιρίας, συμπληρώνοντας ότι «έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση, περισσότερο συμφέρει να αγοράσεις ένα ξενοδοχείο, παρά να χτίσεις από την αρχή».
Οι εταιρείες, από την πλευρά τους, τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας να ολοκληρώσουν οι τράπεζες τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης έτσι ώστε, αγοράζοντας στη συνέχεια κάποιο ξενοδοχείο, να διασφαλίσουν ότι θα έχει προηγηθεί «κούρεμα» των δανείων του.
Ο εκπρόσωπος στην Ελλάδα του αμερικανικού ομίλου real estate Carlton Group κ. Ι. Κυριακόπουλος, αναφέρεται (στο «Βήμα») σε περίπτωση μεγάλου ξενοδοχειακού συγκροτήματος στη Ρόδο που ανατέθηκε πριν από έξι μήνες στην εταιρία του για την αναζήτηση αγοραστή. «Περισσότεροι από 15 επενδυτές εκδήλωσαν ενδιαφέρον για το ξενοδοχείο, το οποίο έχει καλό μάνατζμεντ και αποτελέσματα» επισημαίνει.
Παρ’ όλο όμως που η τιμή ήταν συγκεκριμένη και είχε συμφωνηθεί, στην τελική διαπραγμάτευση οι επενδυτές έδωσαν μικρότερη προσφορά κατά 20% - 30%.
«Δεν οφείλεται στο ξενοδοχείο, αλλά στη χώρα» συμπληρώνει ο επικεφαλής της Carlton στην Ελλάδα. Δηλαδή οι επενδυτές περιμένουν σταθεροποίηση και είναι βέβαιο ότι μετά θα υλοποιήσουν τα σχέδιά τους.
ΠΗΓΗ: Rodosalarm
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου