Την πλήρη άρνησή του να αποδεχτεί τα μέτρα που οδηγούν στην κατάργηση της διοικητικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στον οικονομικό στραγγαλισμό των δήμων εξέφρασε χθες το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών με ομόφωνη απόφαση του οργάνου σε έκτακτη συνεδρίασή του. Αυτή συγκλήθηκε με αφορμή την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 και του κρατικού προϋπολογισμού και πραγματοποιήθηκε παρουσία εργαζομένων και μελών του προεδρείου της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε ομόφωνα να μην επιτραπεί καμιά διαδικασία από την οποία θα προκύψουν στοιχεία για την προώθηση απολύσεων εργαζομένων και να μην εκδοθεί καμία σχετική διοικητική πράξη, ενώ παράλληλα σε ψήφισμα που εγκρίθηκε καταγγέλλεται το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός ως «συμβόλαιο θανάτου» για τους ΟΤΑ.
«Το κορυφαίο και κυρίαρχο ζήτημα που προκύπτει από τις τελευταίες εξελίξεις είναι η κατάργηση της αυτοτέλειας των δήμων και ο οικονομικός στραγγαλισμός, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την πλήρη αποδυνάμωσή τους με συνέπεια να καταργηθούν και όλες οι σημαντικές και κρίσιμες υπηρεσίες που προσφέρονται στους πολίτες, και ειδικότερα στις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες. Εάν, όμως, καταργηθούν ή συρρικνωθούν οικονομικά οι ΟΤΑ, τότε αυτομάτως περιέρχονται σε κίνδυνο και οι θέσεις εργασίας. Απέναντι σ’ αυτές τις δραματικές εξελίξεις πρέπει να βρεθούμε όλοι ενωμένοι και να αποτρέψουμε κάθε κίνδυνο που στρέφεται κατά των ίδιων των συμπολιτών μας και των τοπικών κοινωνιών», τόνισε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης κατά την εισήγηση του σχεδίου ψηφίσματος. Όπως ανέφερε, «στο δήμο Νεάπολης-Συκεών δεν υπάρχουν εργαζόμενοι που εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου για τη θέση τους σε διαθεσιμότητα», ζητώντας από τους συνδικαλιστές και τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων να μην καλλιεργούν αδικαιολόγητους φόβους και να μην τρομοκρατούν τους συναδέλφους τους «είτε από άγνοια είτε από σκοπιμότητα».
Κατά των προβλεπόμενων από το νόμο διαθεσιμοτήτων τάχτηκαν και οι επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, προτείνοντας μάλιστα δράσεις που θα αποβλέπουν στην επιπλέον στήριξη των εργαζομένων για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. «Χαίρομαι που ο δήμος Νεάπολης-Συκεών δεν έχει εργαζόμενους που εμπίπτουν τώρα στις διατάξεις για απολύσεις», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος, τονίζοντας ότι «το μνημόνιο και οι πολιτικές που εφαρμόζονται εξαθλιώνουν την κοινωνία». «Το ζήτημα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι πρώτα από όλα δικιά μας υπόθεση και θα τα υπερασπιστούμε με οποιοδήποτε τρόπο και δεν την εκχωρούμε σε κανέναν», τόνισε μεταξύ άλλων.
Η απόφαση
Η απόφαση που ελήφθη ομόφωνα, και στην οποία ενσωματώθηκαν προτάσεις των εργαζομένων και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, έχει ως εξής:
«Το ΔΣ Νεάπολης-Συκεών είναι ριζικά αντίθετο με τις ρυθμίσεις του Ν.4093/2012 ‘‘Μεσοπρόθεσμο πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 – 2016’’
- Διαφωνεί πλήρως με τη θέσπιση του λεγόμενου «Παρατηρητήριου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ» αφού κάτι τέτοιο αντίκειται ευθέως στις συνταγματικές διατάξεις, καταλύει την αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκηση και συνιστά μια απαράδεκτη επιτροπεία. Αντί να αποδοθούν στην αυτοδιοίκηση οι πόροι που επί χρόνια υπεξαιρούσαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις, αντί να αποδοθούν οι πόροι για την άσκηση των αρμοδιοτήτων που μεταβιβάστηκαν και συνεχίζουν να μεταβιβάζονται, εγκαθίστανται αντισυνταγματικές «επιτροπείες» για να ελέγχουν τη φτώχεια των δήμων και να τιμωρούν ακόμη και τους πολίτες με αύξηση τελών.
- Διαφωνεί με τις περικοπές στις προσλήψεις του εποχικού προσωπικού και την πλήρη απαγόρευση των προσλήψεων μέχρι το 2016 σε συγκεκριμένες ειδικότητες, δηλαδή σε κρίσιμους τομείς όπως είναι οι ανταποδοτικές υπηρεσίες, οι υπηρεσίες περιβάλλοντος ή οι κοινωνικές υπηρεσίες, αφού με τον τρόπο αυτό δυναμιτίζεται η λειτουργία των δήμων. Οι αναιμικές από προσωπικό δημοτικές υπηρεσίες είναι απολύτως βέβαιο πως στο επόμενο χρονικό διάστημα θα διαλυθούν, αφού δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους.
- Διαφωνεί με τις απαράδεκτες διατάξεις για την κατάργηση οργανικών θέσεων συγκεκριμένων κλάδων και ειδικοτήτων, οι οποίες αποδυναμώνουν ακόμη περισσότερο τις δημοτικές υπηρεσίες και στέλνουν ακόμη περισσότερους στην αβεβαιότητα και την ανεργία.
- Διαφωνεί με τη συνεχιζόμενη μισθολογική υποβάθμιση των εργαζομένων στην αυτοδιοίκηση, η οποία επιδεινώνει την οικονομική θέση και την ανασφάλειά τους και θίγει την αξιοπρέπειά τους. Εργαζόμενοι που απλώς επιζούν ή ζουν με δανεικά δεν είναι δυνατόν να προσφέρουν και να παράγουν αυτά που θέλουν και μπορούν.
- Διαφωνεί πλήρως με τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος επισημοποιεί την με αμείωτη ένταση υπεξαίρεση των πόρων της αυτοδιοίκησης και σφραγίζει ουσιαστικά την κατάρρευση των δήμων.
-Το Δημοτικό Συμβούλιο καταδικάζει τις ρυθμίσεις αυτές και όλες εκείνες οι οποίες οδηγούν τη χώρα μας σε αδιέξοδο, την οικονομία σε ύφεση, το λαό στη φτώχεια και την αυτοδιοίκηση στην καταστροφή.-Καταδικάζει την επιχείρηση κατάργησης της διοικητικής αυτοτέλειας της τοπικής αυτοδιοίκησης και του οικονομικού στραγγαλισμού των δήμων.-Εκφράζει τη βεβαιότητα πως η απαξίωση της αυτοδιοίκησης δεν είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο, αλλά μία πολιτική επιλογή. Όμως η επιλογή υποβάθμισης, απαξίωσης και διάλυσης της τοπικής αυτοδιοίκησης δημιουργεί την απόλυτη ανάγκη εγρήγορσης και κινητοποίησης όλων των αυτοδιοικητικών δυνάμεων.
Το Δημοτικό Συμβούλιο:
- Καλεί την ΚΕΔΕ και την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας να προσφύγουν στα ελληνικά και ευρωπαϊκά συνταγματικά δικαστήρια, εναντίον των απαράδεκτων και καταστροφικών ρυθμίσεων του μεσοπρόθεσμου.
- Ζητά τη συνέχιση του έκτακτου συνεδρίου στο οποίο πρέπει να αποφασιστούν ενέργειες και δράσεις για να μην εφαρμοστούν οι αντισυνταγματικές, αντιαυτοδιοικητικές, αντεργατικές και αντιευρωπαϊκές διατάξεις του μεσοπρόθεσμού.
- Αποφασίζει ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει καμία υπηρεσιακή διαδικασία από την οποία θα προκύψουν στοιχεία προς τα αρμόδια υπουργεία για να προωθηθούν απολύσεις προσωπικού, και δεν θα εκδοθεί καμία σχετική διοικητική πράξη και τώρα και στο μέλλον, πλην εκείνων που αφορούν ποινικά αδικήματα και πειθαρχικά παραπτώματα.
- Αποφασίζει να παρέχει νομική υποστήριξη προς τα στελέχη της υπηρεσίας και το δήμαρχο στην περίπτωση που αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πειθαρχική ή άλλη δίωξη.
- Προτείνει τη λήψη απόφασης από το συνέδριο της ΚΕΔΕ για την ομαδική υποβολή παραιτήσεων των δημάρχων και των δημοτικών συμβουλίων της χώρας, προκειμένου να καταστήσει σαφή τη βούληση της αυτοδιοίκησης για έναν ασυμβίβαστο και ανυποχώρητο αγώνα».
Το ψήφισμα
Την ίδια ώρα, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία (καταψήφισαν οι σύμβουλοι της ΛΑ.ΣΥ.), ψήφισμα με το οποίο καταγγέλλονται οι αποφάσεις και οι πολιτικές που οδηγούν στην κατάργηση των δήμων, ενώ προειδοποιεί με δυναμικές αντιδράσεις. Μεταξύ άλλων το ψήφισμα αναφέρει:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο Νεάπολης-Συκεών θεωρεί πως το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016 και οι επαχθείς ρυθμίσεις του, επικυρώνουν τη συνέχιση της βαθιάς ύφεσης και της φτωχοποίησης του λαού μας, ανατρέπουν θεμελιώδη κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα, καταλύουν βασικές συνταγματικές διατάξεις», αναφέρεται στο ψήφισμα, και συνεχίζει:
»Ταυτόχρονα με την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013 και τις τεράστιες περικοπές στη χρηματοδότηση των δήμων, επιβεβαιώνεται η πλήρης υποβάθμιση και απαξίωση της τοπικής αυτοδιοίκησης.
»Ο ν.4093/2012 για την έγκριση του Μεσοπρόθεσμου αποτελεί «συμβόλαιο θανάτου» για τη συνταγματικά κατοχυρωμένη διοικητική αυτοτέλεια της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και την οικονομική της αυτοδυναμία. Ό,τι κέρδισε η ελληνική αυτοδιοίκηση με τους μακρόχρονους αγώνες της, το έχασε με ένα και μόνο νομοθέτημα.
»Αυτή η συνταγή είναι ολέθρια για τον τόπο. Σε μία χώρα η οποία βυθίζεται στην ύφεση, με την ανεργία να καλπάζει και τη φτώχια να απλώνεται, αντί να ενισχύεται η τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου να σηκώσει το βάρος της κοινωνικής συνοχής, αυτή επιλέγεται ως χώρος αφαίμαξης πόρων και ανθρώπινου δυναμικού.
»Σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα, η οποία αντιμετώπισε δημοσιονομικά προβλήματα, η αυτοδιοίκηση δεν είχε παρόμοια μεταχείριση. Το αντίθετο. Αποτέλεσε τον πυλώνα κοινωνικής και τοπικής ανάπτυξης.
»Το ίδιο ζητά και η ελληνική αυτοδιοίκηση. Να επιτελέσει ένα ρόλο στον οποίο μέχρι σήμερα πέτυχε απόλυτα. Η αυτοδιοίκηση να είναι για την ελληνική κοινωνία ένας αξιόπιστος πυλώνας κοινωνικής προσφοράς, οικονομικής ανάπτυξης και παροχής υπηρεσιών υψηλού επιπέδου για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας του πολίτη.
»Πώς όμως μπορεί να συμβεί αυτό τη στιγμή που καταργείται η αυτοτέλειά της, στραγγαλίζεται οικονομικά και αποδυναμώνεται στελεχιακά με απαγόρευση προσλήψεων και απολύσεις;
»Η αυτοδιοίκηση επιδίωξε μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο με την κυβέρνηση να πείσει πως η υποβάθμιση και η απαξίωσή της αποβαίνει τελικά σε βάρος των τοπικών κοινωνιών και της κοινωνικής συνοχής.
»Οι δήμοι συνεισέφεραν πολλά στη συνολική προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, όχι μόνο με τη νέα οργάνωση των δομών τους και τη δραστική μείωση των δαπανών τους, αλλά ακόμη και με την προσωπική συμμετοχή όλων των υπαλλήλων και των αιρετών με τη μείωση των αποδοχών τους να ξεπερνά το 50%.
»Τα παραπάνω αποδεικνύονται εύκολα εάν αναλογιστούμε ότι από τον “Καποδίστρια” έως τον “Καλλικράτη” (01.01.2011) οι Δήμοι και οι Δήμαρχοι μειώθηκαν από 1.034 σε 325 (-69%), οι Δημοτικοί Σύμβουλοι από 16.390 σε 9.375 (-43%), το Νομικά Πρόσωπα και οι Επιχειρήσεις των Δήμων από 5.880 σε 1.138 (-81%), οι σχολικές επιτροπές από 9.000 σε 850 (-91%) και οι Ειδικοί Σύμβουλοι και Συνεργάτες από 2.298 σε 940 (-80%) και οι αποχωρήσεις των εργαζομένων που ξεπέρασαν τις 8.000 στη διετία.
»Όσον αφορά τις επιχορηγήσεις των Δήμων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) μειώθηκαν από το 2009 στο 2012 κατά 60% και οι επιχορηγήσεις τους για επενδύσεις (ΣΑΤΑ) μειώθηκαν κατά 55,16%, ενώ οι αποδόσεις της ΣΑΤΑ το 2012 είναι έως τώρα μηδενικές. Εάν γινόταν αντίστοιχη συνολική περικοπή στη χρηματοδότηση όλων των φορέων του Δημοσίου Τομέα, είναι απολύτως βέβαιο ότι ο προϋπολογισμός της Ελλάδας θα κατέγραφε πλεονάσματα.
»Μετά τις υπέρογκες αυτές περικοπές στις επιχορηγήσεις των δήμων από τους ΚΑΠ, οι οποίες οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική κατάρρευσή τους, μετά τις κυβερνητικές παλινωδίες στα κοινωνικά προγράμματα, έρχονται τα μέτρα του μεσοπρόθεσμου τα οποία αφαιρούν πλέον τη δυνατότητα λειτουργίας και άσκησης των αρμοδιοτήτων και πλήττουν καίρια τον πυρήνα του συνταγματικά κατοχυρωμένου θεσμού της αυτοδιοίκησης».
Τέλος, το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών:
-Καταδικάζει την επιχείρηση κατάργησης της διοικητικής αυτοτέλειας της τοπικής αυτοδιοίκησης και του οικονομικού στραγγαλισμού των δήμων.-Εκφράζει τη βεβαιότητα πως η απαξίωση της αυτοδιοίκησης δεν είναι ένα συγκυριακό φαινόμενο, αλλά μία πολιτική επιλογή. Όμως η επιλογή υποβάθμισης, απαξίωσης και διάλυσης της τοπικής αυτοδιοίκησης δημιουργεί την απόλυτη ανάγκη εγρήγορσης και κινητοποίησης όλων των αυτοδιοικητικών δυνάμεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου