Επικοινωνήστε με το SPOTAKI, αποστολή δελτίων τύπου, δράσεων και παρουσιάσεων, 
στο E-mail: spotakigr@gmail.com

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011

Το spotaki άναψε: Συνάντηση του Μεσογειακού Κοινοβουλίου για τον Πολιτισμό


Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης τη Συνάντηση του Μεσογειακού Κοινοβουλίου για τον Πολιτισμό, στις 3 Δεκεμβρίου 2011, από τις 11:00 έως τις 17:00, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, με την υποστήριξη του Love Difference Foundation και του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης.

Σ’ έναν κόσμο που ταλανίζεται από συγκρούσεις και αστάθεια χωρίς προηγούμενο, σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας που επηρεάζει τους λαούς της Μεσογείου προκαλώντας κοινωνική, πολιτική και οικονομική αναστάτωση και θίγοντας θεμελιώδεις αρχές και αξίες οδηγώντας ορισμένες φορές σε φονταμενταλισμούς, το Μεσογειακό Κοινοβούλιο για τον Πολιτισμό, μια πρωτοβουλία του Michelangelo Pistoletto, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η τέχνη είναι η πηγή ενός νέου ουμανισμού, που ενεργοποιεί δράσεις και συμπεριφορές υπευθυνότητας και ουσιαστικής δέσμευσης προς την κοινωνία, τον λεγόμενο ‘αρτιβισμό’ (artivism).

Η Μεσόγειος είναι σήμερα μια περιοχή που αντιμετωπίζει προβληματικές καταστάσεις που έχουν τις ρίζες τους στην ιστορία, τις αντιφάσεις και τη δυναμική της. Οι διαμάχες, οι πόλεμοι, η βαθιά οικονομική, κοινωνική, πολιτική και περιβαλλοντική κρίση θα έχουν επικίνδυνες συνέπειες τόσο για την συγκεκριμένη περιοχή, όσο και για την ίδια την ανθρωπότητα. Είναι παράλληλα, όμως, και ο τόπος όπου κτίζονται τα θεμέλια ενός κοινού μέλλοντος που θα βασίζεται στην διαπολιτισμική επικοινωνία.

Το Μεσογειακό Κοινοβούλιο για τον Πολιτισμό φιλοδοξεί με τον ‘αρτιβισμό’ να προωθήσει την ιδέα ίδρυσης ενός Κοινοβουλίου των Πολιτών που θα συμβάλει: στην ανάπτυξη μιας κοινής γλώσσας, στην προώθηση ενός ευέλικτου και προοδευτικού δικτύου συνεργασιών, στη σύνδεση της τέχνης και της δημιουργικότητας με την καθημερινή ζωή, στην ανάπτυξη μιας πλατφόρμας πολιτιστικής διαχείρισης για την ανταλλαγή εμπειριών και καλών πρακτικών και στην προώθηση της διαφορετικότητας, της καινοτομίας, της παραγωγής και της κινητικότητας. Το όραμά του στηρίζεται στο σεβασμό, στην ελεύθερη έκφραση, στην αμοιβαιότητα, στην ειλικρινή και αποτελεσματική συμμετοχή, στη δέσμευση.

Το Κοινοβούλιο εντάσσει τον πολιτισμό στο επίκεντρο του σύγχρονου πολιτικού πλαισίου, ως αντίδοτο στην αυταρχικότητα και σε κάθε είδος φονταμενταλισμού, με ισχυρό το αίσθημα ευθύνης προς τις μελλοντικές γενιές και προς την κατασκευή μια κοινής διαδρομής για τους ανθρώπους της Μεσογείου, συμμετέχοντας ενεργά σε όλες τις σύγχρονες τάσεις που δομούν τις νέες πολιτιστικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις που υποστηρίζουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εργασίες των μελών του Κοινοβουλίου, αλλά και ομιλίες-παρουσιάσεις της Κατερίνας Κοσκινά, Προέδρου του ΚΜΣΤ και Διευθύντριας της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, του Michelangelo Pistoletto, Προέδρου του Μεσογειακού Κοινοβουλίου για τον Πολιτισμό, του Gennaro Migliore, Υπεύθυνου για θέματα επικοινωνίας και πολιτισμού στην Sinistra Ecologia e Libertá και του Δρ. Βύρωνα Πισσαλίδη, ειδικού σε θέματα Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας και Πολυπολιτισμικής Διαχείρισης και τέως Διευθυντή του ΚΕ.Δ.Ε.Λ. (Κέντρου Διαπολιτισμικής Επικοινωνίας και Λόγου).

Στο πλαίσιο της Συνάντησης θα πραγματοποιηθεί και παρουσίαση του προγράμματος «Μασσαλία 2013 – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» ενώ θα δοθεί η ευκαιρία να συζητηθούν ειδικά θέματα τέχνης, πολιτιστικής διαχείρισης και ‘αρτιβισμού’.

Μετά τη συνάντηση θα ακολουθήσουν τα εγκαίνια της έκθεσης ‘Literati’ στη Μονή Λαζαριστών, στις 19:30, με έργα και εγκαταστάσεις των γνωστών Ρώσων καλλιτεχνών Andrei Filippov, Yuri Albert και Konstantin Zvezdochetov, στο πλαίσιο του προγράμματος φιλοξενούμενων δράσεων της 3ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου