Επικοινωνήστε με το SPOTAKI, αποστολή δελτίων τύπου, δράσεων και παρουσιάσεων, 
στο E-mail: spotakigr@gmail.com

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Το spotaki άναψε: Νέος κύκλος βίας στην Αίγυπτο

Νέα επεισόδια ξέσπασαν στο Κάιρο ανάμεσα σε δυνάμεις ασφαλείας και διαδηλωτές, όταν οι τελευταίοι κατέλαβαν ξανά την πλατεία Ταχρίρ. Από τις συγκρούσεις στην Αίγυπτο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 πολίτες, όπως μεταδίδουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί της χώρας.

«Τέσσερις διαδηλωτές πυροβολήθηκαν θανάσιμα με σφαίρες αληθινές», δήλωσαν νοσοκομειακές πηγές. Οι τραυματίες έφτασαν τους 928 (ανάμεσά τους 49 αστυνομικοί), σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.Σε μία εβδομάδα, διεξάγονται βουλευτικές εκλογές.
Οι δυνάμεις ασφαλείας έριξαν δακρυγόνα στους διαδηλωτές, οι οποίοι προσπαθούσαν να προχωρήσουν προς τα κεντρικά γραφεία του υπουργείου Εσωτερικών που βρίσκονται κοντά στην πλατεία Ταχρίρ. Οι διαδηλωτές απάντησαν ρίχνοντας πέτρες.

Ακόμη, οι δυνάμεις ασφαλείας έβαλαν φωτιά σε αρκετές σκηνές που είχαν στηθεί στο κέντρο της πλατείας, καθώς και σε ένα μοτοποδήλατο, την ώρα που οι διαδηλωτές προσπαθούσαν να ξαναμπούν στην πλατεία, ανέφεραν ακτιβιστές.

Οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν στην Αλεξάνδρεια και το Σουέζ.
Από προχθές τα επεισόδια

Η πλατεία Ταχρίρ μετατράπηκε ξανά σε πεδίο μάχης, έχοντας ξαναπεράσει από προχθές υπό τον πλήρη έλεγχο των διαδηλωτών, που απαιτούν να παραιτηθεί η κυβέρνηση Σάραφ, συνεχίζοντας τις συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις και συνεχίζοντας έναν πολύωρο πετροπόλεμο, έχοντας κάψει μία κλούβα της αστυνομίας και έχοντας δείξει την αντίθεσή τους προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε κρατικά υτοκίνητα ακόμη και μέσα μαζικής μεταφοράς που ενδεχομένως προσεγγίζουν την
πλατεία, ενώ χθες το πρωί ακούστηκαν στον χώρο πυροβολισμοί.

Η κυβέρνηση συνεχίζει να ζητά από τους διαδηλωτές να εγκαταλείψουν την πλατεία Ταχρίρ, χωρίς αποτέλεσμα. Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας αρνείται το γεγονός ότι η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών, και αποδίδει την ευθύνη
σε πολίτες, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Αλλά, προειδοποιεί ότι θα κατασταλούν βίαια όποιες προσπάθειες διαδηλωτών να εισβάλουν στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών στο Κάιρο ή σε αστυνομικά τμήματα.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν στην πρωτεύουσα όταν η αστυνομία επιχείρησε να απομακρύνει σκηνές διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για τη στρατιωτική ηγεσίας της χώρας. Χιλιάδες διαδηλωτές προσπάθησαν να επιστρέψουν στην πλατεία, ενώ στη συνέχεια ξέσπασαν συγκρούσεις. Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Αλεξάνδρεια και το Σουέζ.
Ο πρωθυπουργός Εσάμ Σαράφ κάλεσε τους διαδηλωτές να απομακρυνθούν από την πλατεία. «Αυτό που συμβαίνει στην Ταχρίρ είναι πολύ επικίνδυνο και απειλεί το έθνος και την επανάσταση», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου.

Ένας από τους τραυματίες στο Κάιρο υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του, ενώ ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε στην Αλεξάνδρεια στη διάρκεια συγκρούσεων έξω από κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών.

Εκλογές

Σε μία εβδομάδα διεξάγονται βουλευτικές εκλογές και πολλοί ανησυχούν ότι ο στρατός θα διατηρήσει πολλές εξουσίες προωθώντας συνταγματικές μεταρρυθμίσεις.

Τα γεγονότα αυτά θέτουν σε σοβαρή δοκιμασία την ομαλή διεξαγωγή των κοινοβουλευτικών εκλογών της χώρας της 28ης Νοεμβρίου, ενώ ήδη υπάρχουν υποψήφιοι που ανακοίνωσαν ότι αναβάλουν την προεκλογική τους εκστρατεία, για τις εκλογές αυτές που αποτελούν το πρώτο βήμα εκδημοκρατισμού της χώρας, και που αποτελεί τελικά και το διακύβευμα της ίδιας της Επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου