Επικοινωνήστε με το SPOTAKI, αποστολή δελτίων τύπου, δράσεων και παρουσιάσεων, 
στο E-mail: spotakigr@gmail.com

Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

To spotaki άναψε: Η Γαλλία ζητά έρευνα για την καταστροφή του Ινστιτούτου της Αιγύπτου

Η Γαλλία ζήτησε αργά χθες Δευτέρα από τις αιγυπτιακές αρχές τη διενέργεια «διεξοδικής και διαφανούς έρευνας για τα αίτια της καταστροφής» στη διάρκεια πυρκαγιάς στο τέλος της περασμένης εβδομάδας στο Κάιρο του Ινστιτούτου της Αιγύπτου και των ανεκτίμητων αρχείων του, αλλά και για την απόδοση ευθυνών για το συμβάν αυτό.
Η καταστροφή αυτή, στη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και των δυνάμεων της τάξης είναι, «ένα δράμα για τον παγκόσμιο πολιτισμό και καταδεικνύει τους σοβαρούς κινδύνους που διατρέχει η πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας την οποία φιλοξενεί η Αίγυπτος», υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών Μπερνάρ Βαλερό.


«Είναι ουσιώδες και επείγον οι αιγυπτιακές αρχές να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία και τη διατήρηση αυτής της εξαίρετης ιστορικής κληρονομιάς», τόνισε.
Η πολιτιστική αυτή καταστροφή προστίθεται στην τραγωδία με τους νεκρούς από τις συγκρούσεις των τελευταίων ημερών, κάτι που μας οδηγεί να ζητήσουμε επιμόνως από τις αιγυπτιακές αρχές να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στο διάλογο και να διασφαλίσουν τι κανονικές συνθήκες άσκησης της ελευθερίας της έκφρασης και της ειρηνικής διαδήλωσης», είπε.
Η Γαλλία είναι έτοιμη να εξετάσει οποιοδήποτε αίτημα υποστήριξης για την αποκατάσταση του Ινστιτούτου της Αιγύπτου που μπορεί να ζητηθεί από την αιγυπτιακή κυβέρνηση, διευκρίνισε ο Βαλερό.
Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού Φρεντερίκ Μιτεράν «εξέφρασε τη θλίψη του» για την πυρκαγιά στο Ινστιτούτο, ένα κτίριο που αποτελεί «αναπόσπαστο μέρος της ζωντανής μνήμης της Αιγύπτου» και «που ενσαρκώνει τους ιδιαίτερα ισχυρούς ιστορικούς πολιτιστικούς δεσμούς μεταξύ της χώρας αυτής και της Γαλλίας», όπως είπε.
Σε ανακοίνωση, ο Μιτεράν δηλώνει τη «μεγάλη λύπη του για την απώλεια πολλών ιστορικών αρχείων και βιβλίων ανεκτίμητης κληρονομικής αξίας» .
Το υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεννόηση με το υπουργείο Εξωτερικών είναι «έτοιμο κυρίως να επιστρατεύσει την τεχνογνωσία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας» καθώς είχε ήδη υποστηρίξει το Ινστιτούτο Αραβικών Γραμμάτων της Τυνησίας (IBLA) το οποίο καταστράφηκε από πυρκαγιά τον Ιανουάριο του 2010.
Δύο βήματα από την πλατεία Ταχρίρ, το Ινστιτούτο ιδρύθηκε το 1798 από το Ναπολέοντα Βοναπάρτη με σκοπό την προώθηση της επιστημονικής έρευνας, στη διάρκεια μιας εκστρατείας του. Το σημερινό κτίριο που χρονολογείται στις αρχές του 20ου αιώνα, είναι πλέον ένα ερείπιο όπου ανεκτίμητα ιστορικά αρχεία και εγχειρίδια έγιναν στάχτη: διακόσιες χιλιάδες βιβλία, ορισμένα σπανιότατα για την ιστορία και τη γεωγραφία της Αιγύπτου.
Ανάμεσα στα πολύτιμα αρχεία του ήταν τόμοι μιας πρωτότυπης έκδοσης της μνημειώδους «Περιγραφής της Αιγύπτου», ενός έργου με γνώσεις για τη χώρα αυτή που άρχισαν Γάλλοι επιστήμονες το 1798. Οι τόμοι αυτοί φέρεται να έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με τον αιγυπτιακό Τύπο.
Το υπουργείο Πολιτισμού ζήτησε έναν κατάλογο των ζημιών, μόλις η κατάσταση στην πλατεία Ταχρίρ το επιτρέψει.
«Το γεγονός αυτό μας γεμίζει θλίψη και σύγχυση. Είναι όλεθρος για την Αίγυπτο», δήλωσε ο Ραούφ ελ-Ρίντι, πρώην πρεσβευτής της Αιγύπτου στην Ουάσινγκτον και μέλος του Ινστιτούτου.
«Το Ινστιτούτο αυτό είναι ένα κομμάτι της ιστορίας που ενώνει τη Γαλλία με την Αίγυπτο», προσθέτει ο αρχαιολόγος Κριστιάν Λεμπλάν, επίσης μέλος του Ινστιτούτου.
Ο Αιγύπτιος υπουργός Πολιτισμού Σούκρι Αμπντέλ Χαμίντ χαρακτήρισε την πυρκαγιά «καταστροφή για την επιστήμη» και ανακοίνωσε τη «συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την αποκατάσταση βιβλίων και χειρογράφων, όταν οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέψουν» .
«Το κτίριο περιείχε πολύ σημαντικά χειρόγραφα και σπανιότατα βιβλία, αντίστοιχα των οποίων είναι δύσκολο να βρεθούν ανά τον κόσμο», πρόσθεσε κάνοντας λόγο για τις προσπάθειες των «νέων της εξέγερσης, του Ανώτερου Συμβουλίου Πολιτισμού και των ειδικών για την αποκατάσταση όποιου υλικού μπορεί να διασωθεί» .
Ο υπουργός Αρχαιοτήτων Μοχάμεντ Ιμπραχίμ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τις γαλλικές αρχές να συνδράμουν στην αποκατάσταση του κτιρίου.

Πηγή: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου