Επικοινωνήστε με το SPOTAKI, αποστολή δελτίων τύπου, δράσεων και παρουσιάσεων, 
στο E-mail: spotakigr@gmail.com

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Το spotaki άναψε: Δεν βλέπουν «φως στο τούνελ» οι επιχειρήσεις

Μεγάλο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις αναδύεται και στο θέμα του τζίρου, καθώς μόλις το 9% δηλώνει τον προηγούμενο μήνα πως κατέγραψε αύξηση

Νέο αρνητικό ρεκόρ κατέγραψε τον Δεκέμβριο του 2011, ευρισκόμενος εκ νέου στο χαμηλότερο σημείο του από τον Οκτώβριο του 2009, ο δείκτης Northern Greece Business Index 500 (NGBI 500), αντανακλώντας πλήρως την απαισιοδοξία και τις συνθήκες πολιτικής και οικονομικής αστάθειας. Ο δείκτης NGBI 500 προσέγγισε το -55, έναντι -53, καταδεικνύοντας ότι όλο και περισσότερες βορειοελλαδικές επιχειρήσεις δεν βλέπουν «φως στο τούνελ». Το ποσοστό του 64% στις απαντήσεις των επιχειρήσεων για την κακή υφιστάμενη κατάσταση τους είναι το μεγαλύτερο, που έχει καταγράψει ο δείκτης εδώ και πάνω από 2 χρόνια, ενώ επισκιάζει το διπλασιασμό όσων απαντούν ότι είναι καλή (10% τον Δεκέμβριο, έναντι 5% τον Νοέμβριο). Όσον αφορά στην κατάσταση για το επόμενο εξάμηνο το 62%, έναντι 57% τον Νοέμβριο διαβλέπει «μαύρες» προοπτικές. Το 7% όσων πιστεύουν ότι το επόμενο εξάμηνο η κατάσταση θα είναι καλύτερη είναι επίσης το πιο αρνητικό ανάλογο ποσοστό και έχει επιτευχθεί μόνο μία ακόμη φορά, τον Σεπτέμβριο του 2011. Εξαιρετικά δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις για την απασχόληση, όπου το 43% της πρόθεσης απολύσεων, έναντι 40% τον Νοέμβριο είναι επίσης ιστορικό υψηλό. Συνολικά το 93% των Βορειοελλαδικών επιχειρήσεων σκοπεύει να απολύσει ή να κρατήσει χωρίς αριθμητική μεταβολή το προσωπικό του.
Μεγάλο πρόβλημα για τις επιχειρήσεις αναδύεται και στο θέμα του τζίρου, καθώς μόλις το 9% (10% τον Νοέμβριο) δηλώνει τον προηγούμενο μήνα πως κατέγραψε αύξηση, ενώ το ποσοστό της μείωσης (65%) είναι από τα μεγαλύτερα της τελευταίας διετίας. Οι μηνιαίες στατιστικές μετρήσεις του δείκτη NGBI 500 διεξάγονται από την εταιρία δημοσκοπήσεων-ερευνών INTERVIEW σε δείγμα 500 επιχειρήσεων της Βόρειας Ελλάδας, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο του 2009 ανελλιπώς.

ΠΗΓΗ: voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου