Επικοινωνήστε με το SPOTAKI, αποστολή δελτίων τύπου, δράσεων και παρουσιάσεων, 
στο E-mail: spotakigr@gmail.com

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

Στουρνάρας για τη συμφωνία με Τρόικα: «Θα φανεί τις επόμενες δύο ημέρες»



Εξάωρης διάρκειας σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο και όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία του Μνημονίου υπουργούς είχε την Κυριακή, από τη 1 μετά το μεσημέρι μέχρι τις 7 το βράδυ, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα εργασιακά. Το «παρών» στη συνάντηση έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, εκτός βέβαια από τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και την υπόλοιπη ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ήτοι τους κ.κ. Σταϊκούρα και Μαυραγάνη.


Το «παρών» έδωσαν ωστόσο και άλλοι υπουργοί που εμπλέκονται στη διαδικασία της εισαγωγής και ψήφισης, στη Βουλή, νομοσχεδίων αναφορικά με τις υποχρεώσεις της χώρας στο δρόμο για την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ. 

Έτσι, παρόντες στο Μαξίμου ήταν ακόμη ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Πρώτος αποχώρησε από τη σύσκεψη ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πάρα πολύ καλό δρόμο για συμφωνία με την Τρόικα. Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ακολούθησαν οι υπόλοιποι υπουργοί, χωρίς να κάνουν δηλώσεις. Μόνο ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας στους δημοσιογράφους, εκτίμησε ότι το ενδεχόμενο συμφωνίας με την Τρόικα για τα εργασιακά «θα φανεί τις επόμενες δύο ημέρες», ενώ έκανε λόγο για μια πολύωρη σύσκεψη, στην οποία τέθηκαν όλα τα προαπαιτούμενα (από την Τρόικα).

«Έγινε ένας πολύωρος συντονισμός, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι για την εκταμίευση της δόσης. Όπως ξέρετε, πρέπει να κατατεθεί πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, πρέπει να κατατεθεί προϋπολογισμός, για να είμαστε έτοιμοι για την εκταμίευση της δόσης γύρω στα μέσα Νοέμβρη» σημείωσε.

Δεν επιβεβαιώνονται από το ΥΠΟΙΚ πληροφορίες για έκτακτο Eurogroup 

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Ναυτεμπορική», ο πρόεδρος του Eurogroup θα επιδιώξει την επίτευξη συνολικής λύσης για τη χώρα μας, η οποία θα καλύπτει τη χορήγηση της επόμενης δόσης, την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής ποσαρμογής και τη χρηματοδότηση της επιμήκυνσης, ενώ αναμένεται να εξεταστεί και ενδεχομένως να επιλυθεί το θέμα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρεους.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες, ο κ. Γιούνκερ αποφάσισε να επισπεύσει τη συζήτηση, συγκαλώντας έκτακτη συνεδρίαση την επόμενη Παρασκευή, προκειμένου να εκμεταλλευθεί τη δυναμική που έχει δημιουργηθει για τη χώρα μας μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Από το υπουργείο Οικονομικών, πάντως, δεν επιβεβαιώνονται οι εν λόγω πληροφορίες, ενώ αναφορές υπάρχουν για δύο συνεδριάσεις του Euro Working Group, την επόμενη Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου, και τη Δευτέρα 29 του μηνός, εν όψει του Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου.

Ο κ. Στουρνάρας, σε ερώτηση δημοσιογράφου, δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία για έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή, υπογραμμίζοντας πως δεν νομίζει ότι θα κληθούν την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών στις Βρυξέλλες.

Προβληματισμός για την στάση των βουλευτών κατά τη ψήφιση των μέτρων

Σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση φέρεται να προβληματίζεται για την στάση των βουλευτών κατά την ψηφοφορία στη Βουλή για την έγκριση των μέτρων. Ήδη, επικρατεί «αναβρασμός» στο εσωτερικό τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΔΗΜΑΡ, με βουλευτές και των δύο κομμάτων να απειλούν ότι θα τα καταψηφίσουν, ενώ, από την πλευρά της ΝΔ, ο βουλευτής Φθιώτιδας Νίκος Σταυρογιαννάκης ανακοίνωσε πως δεν θα ψηφίσει το πακέτο των μέτρων.

Ο στόχος λοιπόν της κυβέρνησης είναι διπλός: τόσο να «κλείσει» τη συμφωνία με την Τρόικα όσο και να διασφαλίσει την ψήφιση των μέτρων στη Βουλή, μετρώντας όσο το δυνατόν λιγότερες -ή και καθόλου- απώλειες, που ενδέχεται να προκαλέσουν τριγμούς στον τρικομματικό συνασπισμό.

Ένα ακόμη ζητούμενο είναι η ταχεία εκπλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών, που αποτελούν τις «προαπαιτούμενες δράσεις» που έχει ζητήσει η Τρόικα για την εκταμίευση της δόσης.

Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ημερησία», που δημοσιεύτηκε το Σάββατο, δήλωσε αισιόδοξος για την εκταμίευση της δόσης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει καλύψει το 90% της διαδρομής που απαιτείται, προκειμένου να λάβει τα 31,5 δισ. ευρώ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου