Επικοινωνήστε με το SPOTAKI, αποστολή δελτίων τύπου, δράσεων και παρουσιάσεων, 
στο E-mail: spotakigr@gmail.com

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Παραμένει το «αγκάθι» των εργασιακών

Την αντίθεσή τους με τις αξιώσεις της τρόικας στα εργασιακά εξέφρασαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο οποίος, και πάλι πιο κατηγορηματικά, τόνισε πως το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει αυτά τα μέτρα.

Στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε αδικαιολόγητο και προκλητικό να ξανανοίξει το εργασιακό, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ζήτημα που δεν συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανταγωνιστικότητας.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του επισήμανε πως η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο, και αυτό, πρόσθεσε, πρέπει να το καταλάβουν και οι εταίροι μας και η τρόικα. Συμπλήρωσε πως πρέπει να γίνει σεβαστή η αξιοπρέπεια της χώρας σε σχέση με την οικονομική της διαχείριση, η οποία πρέπει να γίνεται από τις ελληνικές αρχές με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνουν και επεξεργάζονται τα θεσμοθετημένα όργανα της Πολιτείας.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο γενικότερο οικονομικό πρόβλημα της χώρας και επιμένοντας στο συνολικό πακέτο, τόνισε πως είναι ανάγκη να λυθεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους για να μην χρειαστούν και νέα μέτρα. Αφού σημείωσε πως υπάρχουν περιθώρια να επιτευχθεί μια συνολική και ασφαλής λύση, με τα μέτρα να είναι δίκαια, υπογράμμισε ότι η διαπραγμάτευση πλέον είναι πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να κινηθεί αμέσως στο δικό του υψηλό επίπεδο και να μιλήσει με τους ομολόγους του, προκειμένου να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για να υπάρξει το ολοκληρωμένο πλαίσιο, που θα εμφανιστεί στη Βουλή και θα δίνει συνολική και ασφαλή λύση, όπως ανέφερε, στο ελληνικό πρόβλημα.

Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε πως το ΠΑΣΟΚ στηρίζει την κυβέρνηση τονίζοντας πως «είμαστε εθνικά ενωμένοι όταν συζητούμε με ευρωπαίους εταίρους».

Κατηγορηματικό «όχι» στις απαιτήσεις της τρόικας για τα εργασιακά είπε και πάλι ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.

Κάνοντας λόγο για απαράδεκτες αξιώσεις, τόνισε: «Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε τις μεταβολές στις οποίες επιμένει η τρόικα να θέλει αναφορικα με τα εργασιακά», τα οποία, όπως είπε, είναι ήδη αποσαρθρωμένα. Τόνισε μάλιστα πως «μέχρι τέλους αυτή θα είναι η σταθερή και αμετακίνητη» άποψή του.

Όπως είπε, τα όσα ζητάει η τρόικα επιχειρούν να διαμορφώσουν ένα πεδίο όπου θα είναι καθηλωμένη η αμοιβή εργασίας, ενώ θα αυξηθούν οι απολύσεις, θα τροφοδοτηθεί η ανεργία, θα μεγαλώσει η ύφεση.

Καταλήγοντας, ο κ. Κουβέλης σημείωσε πως για τα άλλα μέτρα οι συζητήσεις συνεχίζονται.

«Πρέπει να τελειώσουμε κάποια στιγμή», δήλωσε κατά την άφιξή του στη Βουλή ο Αντώνης Σαμαράς, ερωτηθείς εάν τα μέτρα θα οριστικοποιηθούν σήμερα. Νωρίτερα σήμερα, ο Πρωθυπουργός είχε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με το οικονομικό επιτελείο με τη συμμετοχή και του υπουργού Εργασίας Ι. Βρούτση, ο οποίος αμέσως μετά ενημέρωσε τη Δημοκρατική Αριστερά για τις εξελίξεις στα εργασιακά.

ΣΥΡΙΖΑ: Ελάχιστο αντίκρισμα έχουν οι λεονταρισμοί Κουβέλη – Βενιζέλου

Ελάχιστο αντίκρισμα έχουν οι λεονταρισμοί Κουβέλη – Βενιζέλου, κατόπιν εορτής, από τη στιγμή που έχουν συμφωνήσει στην υλοποίηση της μνημονιακής πολιτικής, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ μετά τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων.

Όπως υποστηρίζει, τα ήδη ψηφισμένα μέτρα για τα εργασιακά έχουν κατεδαφίσει κάθε εργασιακό δικαίωμα και έχουν στείλει στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους, βυθίζοντας παράλληλα στην ύφεση την ελληνική οικονομία.

Για τους κυβερνητικούς εταίρους, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι εμφανίζονται ως σωτήρες των εργασιακών σχέσεων αυτοί που τις έχουν ήδη διαλύσει και σκοπεύουν στο επόμενο διάστημα να ολοκληρώσουν το έργο τους.

«Αυτοί που βρίσκονται απέναντι στην τρόικα δεν είναι οι κυβερνητικοί εταίροι αλλά ο ελληνικός λαός που αγωνίζεται για την απαλλαγή της χώρας από το μνημόνιο και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας στη βάση της προστασίας της εργασίας και του κοινωνικού κράτους και την αναδιανομή του πλούτου», καταλήγει.

Ανεξάρτητοι Έλληνες: Στοιχείο δήθεν αντιπαράθεσης τα εργασιακά

Η τρόικα των πιστωτών αναδεικνύοντας το κεφάλαιο των εργασιακών θεμάτων ως στοιχείο της δήθεν αντιπαράθεσης - δήθεν διαπραγμάτευσης προσφέρει στην κυβέρνηση το απαραίτητο άλλοθι που της επιτρέπει να ψηφίσει όλα τα άλλα προαποφασισμένα μέτρα που σαρώνουν και ισοπεδώνουν τη ζωή και την προοπτική μας, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Χρυσή Αυγή: Συνεχίζεται το θέατρο σκιών

Για θέατρο σκιών από τους κυβερνητικούς εταίρους έκανε λόγο η Χρυσή Αυγή, σε σχόλιό της. «Συνεχίζεται το θέατρο σκιών της συγκυβέρνησης με λεκτικούς λεονταρισμούς από αυτούς που έχουν ήδη δώσει "γη και ύδωρ" στους τοκογλύφους. Έτσι θα πάει η παράσταση μέχρι τέλους, μήπως και περισωθούν τα απο-κόμματα της εγχώριας τρόικα, που αύριο φέρνουν στη βουλή το νομοσχέδιο του απόλυτου ξεπουλήματος της χώρας», επισήμανε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου