Επικοινωνήστε με το SPOTAKI, αποστολή δελτίων τύπου, δράσεων και παρουσιάσεων, 
στο E-mail: spotakigr@gmail.com

Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Ικανοποίηση από την πλειοψηφία των 165 «ναι σε όλα»

Με ανάμεικτα συναισθήματα –ικανοποίησης και προβληματισμού- υποδέχτηκαν στην κυβέρνηση το αποτέλεσμα της μεταμεσονύκτιας ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό του 2013. Ικανοποίηση προκαλεί το γεγονός ότι τα 165 «ναι σε όλα» τα κονδύλια του προϋπολογισμού που είπαν ισάριθμοι βουλευτές από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ, αποτυπώνουν μια σαφώς ευρύτερη πλειοψηφία από τις 153 θετικές ψήφους που έλαβε την περασμένη Τετάρτη το πολυνομοσχέδιο με τα επώδυνα μέτρα της συμφωνίας με την τρόικα. 


Την ίδια ώρα, όμως, προβληματισμός δημιουργείται τόσο από το κλίμα οξύτητας μέσα στο οποίο εκτυλίχθηκε η τετραήμερη κοινοβουλευτική αντιπαράθεση, όσο και από τις συνολικά 14 απώλειες που μετρούν τα τρία συγκυβερνώντα κόμματα, πριν καν συμπληρωθούν πέντε μήνες από την συγκρότηση του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού, καθώς η σημερινή κυβέρνηση, όταν σχηματίστηκε, μετά τις εκλογές του Ιουνίου, έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από 179 βουλευτές. 


 Με δεδομένο ότι η ψηφοφορία επί του προϋπολογισμού επέχει θέση ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, για τον τρικομματικό σχηματισμό δεν τίθεται ζήτημα αμφισβήτησης της «δεδηλωμένης», αφού η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαθέτει άνετη πλειοψηφία.

Η ταχεία, ωστόσο, αποδυνάμωση της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων που την απαρτίζουν, που διευρύνθηκε στον προϋπολογισμό, με την διαφοροποίηση του βουλευτή Λευκάδας της ΝΔ κ. Θεόδωρου Σολδάτου, όπως και του κ. Μίμη Ανδρουλάκη από το ΠΑΣΟΚ, που επέλεξαν το «παρών» (σε ορισμένα κονδύλια ο πρώτος, σε όλα ο δεύτερος), και με την απουσία από την ψηφοφορία του κ. Γιάννη Πανούση της ΔΗΜΑΡ, εγείρει ερωτήματα για τον χρονικό ορίζοντα του σημερινού σχήματος.  


Η δήλωση του κ. Φώτη Κουβέλη ότι το κόμμα του ψηφίζει τον προϋπολογισμό και θα στηρίξει την υλοποίησή του, καταγράφεται στα θετικά της τεταμένης τετραήμερης συζήτησης στη Βουλή, καθώς η παρουσία της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση καθίσταται, πλέον, καθοριστική, αφού, μετά τις πρόσφατες διαγραφές το άθροισμα των βουλευτών της ΝΔ (125) και του ΠΑΣΟΚ (26) έχει περιοριστεί στους 151 βουλευτές.


Διαβάστε περισσότερα στο: Πρώτο ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου