Επικοινωνήστε με το SPOTAKI, αποστολή δελτίων τύπου, δράσεων και παρουσιάσεων, 
στο E-mail: spotakigr@gmail.com

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Κάηκε ολοσχερώς εκκλησία - μνημείο 8 αιώνων στην Κορώνη

Στην πυρκαγιά παραδόθηκε μέσα στο κάστρο της Κορώνης, στη Μεσσηνία, η πανέμορφη εκκλησιά του Αγίου Χαραλάμπους, η οποία άντεξε ως σήμερα τους Ενετούς και τους Τούρκους. Παρά τις προσπάθειες της πυροσβεστικής και τη βοήθεια των κατοίκων ο ναός παραδόθηκε στις φλόγες και κάηκε ολοσχερώς.


Η πυρκαγιά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μητρόπολης Μεσσηνίας προήλθε πιθανότατα από αναμμένο κερί. Στο σημείο κλήθηκαν από τον αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Παναγιωτόπουλο η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, ο Δήμος Πύλου Νέστορος, όμως ήδη η καταστροφή είχε ολοκληρωθεί. Από το ναό κατέρρευσε και η στέγη και απέμειναν μόνο οι τοίχοι και το τσιμεντένιο τέμπλο.

Ο εκπρόσωπος τύπου της μητρόπολης Κώστας Ψυχάρης σχολίασε πως «πρόκειται για ένα θλιβερό γεγονός, αφού καταστράφηκε ένας ιστορικός ναός - κτίσμα του 16ου αιώνα. Η θλίψη των κατοίκων είναι διάχυτη, αφού με το ναό αυτό είχαν συνδέσει σημαντικά γεγονότα της ζωής τους. Στο κοιμητήριο αναπαύονται φιλικά και συγγενικά πρόσωπά τους».


Η εκκλησία έχει ιστορία πολλών αιώνων και σύμφωνα με τον λαογράφο Παναγιώτη Κουτσούκο, οι Ενετοί έκτισαν πάνω στις βάσεις του αρχαίου ναού του Δρύοπος μεγαλοπρεπή ναό αφιερωμένο στον Άγιο Ρωκ ενώ στην βορειοδυτική γωνία του ναού έκτισαν βίγλα (στρατιωτικό παρατηρητήριο).

Στον γυναικωνίτη του ναού είναι εντοιχισμένη ενεπίγραφη μαρμάρινη πλάκα στην Λατινική γλώσσα.

Η πλάκα, που ευτυχώς διεσώθηκε από την πυρκαγιά, αναφέρει ότι η εκκλησία είναι αφιερωμένη από τα Ενετικά στρατεύματα της Κορώνης στον Άγιο Ρωκ διότι έσωσε την πόλη από την πανώλη που είχε πέσει στην πόλη από το 1689 έως το 1698.

Διαβάστε ολοκληρο το ρεπορτάζ στην iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου