Επικοινωνήστε με το SPOTAKI, αποστολή δελτίων τύπου, δράσεων και παρουσιάσεων, 
στο E-mail: spotakigr@gmail.com

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Κοινή Γεωργική Πολιτική στα Τρίκαλα Ημαθίας

Την Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2012, στις 17.00, στα Τρίκαλα Ημαθίας (παλαιό Δημοτικό Σχολείο) οργανώνεται συζήτηση για την Νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική και την Ελληνική Γεωργία. Στην συζήτηση θα μετέχει ο Δρ Τάσος Χανιώτης, η Δ/τρια Ελβίρα Σεραφειμίδου και ο Δρ Ευάγγελος Βέργος με συντονιστή τον καθ Κώστα Καραντινινή.
Η Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ-CAP) αποτελεί την κύρια ολοκληρωμένη οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ισχύει εδώ και 50 χρόνια. Η ΚΓΠ πέρασε από αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις, με την ποιο πρόσφατη να πρόκειται να αποφασισθεί για το 2014. Η Νέα ΚΓΠ είναι ακόμα σε συζητήσεις με πρώτη προϋπόθεση τον καθορισμό των δημοσιονομικών δεδομένων (πόσα λεφτά θα διατεθούν), που πρόκειται να διαμορφωθούν μέσα στο 2012.

Η ανοικτή συζήτηση στα Τρίκαλα Ημαθίας σκοπό έχει να προωθήσει τον προβληματισμό για το μέλλον της γεωργίας, αν και περισσότερο θα ενδιέφερε το μέλλον του αγροτικού κόσμου.

Μερικά από τα ερωτήματα που θα προσεγγισθούν είναι:
  • Ποιοι παράγοντες οδηγούν στην τελευταία αναδιάρθρωση της ΚΓΠ?
  • Πώς θα διαχειριστούν την νέα ΚΓΠ οι Ελληνικοί φορείς υλοποίησης?
  • Πως μπορούν να προετοιμασθούν οι Έλληνες αγρότες για το μετά το 2013 τοπίο?
  • Ποια θα είναι η νέα μορφή της ΚΓΠ από το 2014?
  • Θετικές ή Αρνητικές προοπτικές της Νέας ΚΓΠ για την Ελλάδα?
  • Τι επιφυλάσσει η νέα ΚΓΠ για τους Νέους Αγρότες?


Στην Ελλάδα οι βαθειά κομματικοποιημένες αγροτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις και η προσπάθεια για κρατική παρέμβαση με τον νόμο 4015/2011 με επιλεκτικές χρηματοδοτήσεις, αλλά και η μακροχρόνια αποστασιοποίηση και αδράνεια κάποιων αγροτικών συνδικαλιστικών φορέων, χωρίς επαφή με την βάση, έχουν αφήσει το σύνολο των αγροτών χωρίς οργανωμένη ενιαία φωνή. Έτσι επιστήμονες και αναλυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ανώτεροι διοικητικοί υπάλληλοι και παράγοντες, σύλλογοι και κοινωνικές οργανώσεις, όλοι σχεδόν, έχουν άποψη για τα αγροτικά, εκτός από τους αγρότες, οι οποίοι συνήθως καλούνται να είναι ακροατές άλλων που μιλούν για τους αγρότες, που ίσως και να προσπαθούν να καθορίσουν το μέλλον του αγροτικού κόσμου.

Η εκχρηματισμένη θεώρηση της οικονομίας της αγοράς, προσπαθεί να εισβάλει και στην αγροτική κοινωνία και αντί να μιλά για το μέλλον του αγροτικού κόσμου, προσπαθεί να επιβάλλει μια συζήτηση για το μέλλον του αγροτικού τομέα. Αλλά το χωράφι δεν είναι εργοστάσιο. Ο παραγωγός, δεν είναι εξ ορισμού και αγρότης. Ο Αγρότης είναι κύρια φροντιστής του περιβάλλοντος, μέλλος μια ζωντανής κοινωνίας ανθρώπων και ακολούθως από το περίσσευμα της τοπικής αυτάρκειας, τροφοδοτεί την «ορθολογική» αστική κοινωνία. Η εξώθησή του αγρότη σε εργάτη γης, απλά παραγωγό, για να τροφοδοτεί έναν αντιπαραγωγικό αστικό χώρο, ιδιαίτερα τώρα που διακρίνονται σημάδια διατροφικής ανασφάλειας (έλλειψη τροφής, μέχρι το 2050 θα υπάρχει έλλειμμα 1.000.000.000 tn ισοδυνάμου σιτηρών) θα είναι ο θάνατος του αγρότη και της υπαίθρου, που θα συμπαρασύρει τα πολυπληθή αστικά κέντρα.

Φέτος που η παγκόσμια κοινότητα είχε αναγνωρίσει ως Διεθνές Έτος Συνεργατισμού, η Κοινή Γεωργική Πολιτική θα έπρεπε να εστιασθεί περισσότερο στην κοινωνική οικονομία και η ΚΓΠ να ενισχύει περισσότερο τις συλλογικές κοινωνικές δομές και τους Νέους Αγρότες, ώστε να εξασφαλισθεί η συνέχεια και ισορροπία. Ο Αγρότης για να είναι αποτελεσματικός χρειάζεται κυρίως αγροτική έρευνα και γεωργικές εφαρμογές, αγροτική εκπαίδευση και κατάρτιση και υποστήριξη (δικτύωση, Επιμελητήρια, ανταλλαγές, συναντήσεις, εκθέσεις κλπ). Στην Ελλάδα φαίνεται να λείπουν οι παραπάνω προϋποθέσεις.

Στις 16 Νοεμβρίου 2012, στις 17.00, στα Τρίκαλα Ημαθίας περιμένουμε κάποιες αχτίδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου