Επικοινωνήστε με το SPOTAKI, αποστολή δελτίων τύπου, δράσεων και παρουσιάσεων, 
στο E-mail: spotakigr@gmail.com

Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

Αύξηση της διακίνησης στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Η διακίνηση φορτίων από το συμβατικό λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα ξεπεράσει μέχρι το τέλος της χρονιάς το 12%, ενώ θετικό θα είναι και το πρόσημο στη διακίνηση των κοντέινερς. Όπως δείχνουν τα στοιχεία του εννεαμήνου παρά την ένταση της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης η διακίνηση από τους προβλήτες της ΟΛΘ χύδην ξηρού και γενικού φορτίου αυξήθηκε κατά 13,39%, ενώ αν συμπεριλάβουμε και τα υγρά καύσιμα το ποσοστό της αύξησης εκτοξεύεται στο 19,4%. Αυτό σημαίνει ότι ο διαμετακομιστικός ρόλος του λιμανιού «άντεξε» τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, περίοδος που παραδοσιακά καταγράφεται μεγάλη μείωση στην διακίνηση λόγω θέρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση της κίνησης στα κρηπιδώματα οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στην άνοδο των μεγεθών των τράνζιτ φορτίων κατά 40,75%, από και προς τις περιοχές της νότιας Βαλκανικής. Σε ότι αφορά επί μέρους προϊόντα αυξημένη κατά 30,89% είναι η διακίνηση υγρών καυσίμων και συγκεκριμένα οι εξαγωγές έτοιμων προϊόντων πετρελαίου. Αντίθετα, η διακίνηση τσιμέντου μειώθηκε κατά 40%. 

Σε ότι αφορά το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων η διακίνηση των κοντέινερς αυξήθηκε στο εννεάμηνο κατά 1,07%, έναντι στασιμότητας που είχε παρατηρηθεί κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2012. 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι κατά την φετινή περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου μειώθηκε κατά 9,79% ο αριθμός των πλοίων που κατέπλευσαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, γεγονός που δείχνει ότι τα φορτία διακινήθηκαν με πλοία μεγαλύτερου μεγέθους σε σχέση με την περσινή περίοδο. 

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ σχολιάζοντας τα στοιχεία αυτά σημείωσε: «Ο ρόλος του λιμανιού της Θεσσαλονίκης στην ευρύτερη νότια Βαλκανική είναι εξαιρετικά σημαντικός και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη της κρίσης και της ύφεσης. Η Θεσσαλονίκη διατηρεί συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αλλά και λόγω της υψηλής στάθμης των υπηρεσιών που προσφέρει η ΟΛΘ ΑΕ, για τη βελτίωση των οποίων διοίκηση και εργαζόμενοι προσπαθούμε καθημερινά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου