Επικοινωνήστε με το SPOTAKI, αποστολή δελτίων τύπου, δράσεων και παρουσιάσεων, 
στο E-mail: spotakigr@gmail.com

Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012

Ημερίδα για το Ρέμα της Πικροδάφνης σε συνεργασία με το ΕΛΚΕΘΕ

Ο Δήμος Αγ. Δημητρίου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων του ΕΛΚΕΘΕ διοργανώνει Ημερίδα με θέμα: «Διαχείριση και Αξιοποίηση ρέματος Πικροδάφνης. Προκλήσεις και Προοπτικές». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012, στις 17:30 στο Δημοτικό Θέατρο Μελίνα Μερκούρη, στο ισόγειο του Δημαρχείου, Αγ. Δημητρίου 55. 

Η εν λόγω εκδήλωση πραγματοποιείται ως μέρος του προγράμματος που υλοποιήθηκε από το ΕΛΚΕΘΕ, με τίτλο “Αποτίμηση της Οικολογικής Κατάστασης του ρέματος της Πικροδάφνης και προτάσεις αποκατάστασης, ανάδειξης και διαχείρισής του” στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Προγράμματος του Πράσινου Ταμείου: Περιβαλλοντική Έρευνα – καινοτομία – επιδεικτικές δράσεις – διεθνής συνεργασία 2012’. 

Μεταξύ άλλων εισηγήσεων και ομιλιών από ειδικούς επιστήμονες, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος. Αποτελέσματα τα οποία ευελπιστούμε και προβλέπουμε να έχουν ιδιαίτερη χρησιμότητα στο σχεδιασμό και την υλοποίηση μέτρων αποκατάστασης των επιβαρυμένων περιοχών του ρέματος και περιβαλλοντικής αναβάθμισης των παραρεμάτιων περιοχών προς όφελος και των πολιτών. 


Οι στόχοι του έργου που υλοποιείται από το ΕΛΚΕΘΕ, αφορούν στην καταγραφή της οικολογικής κατάστασης του ρέματος Πικροδάφνης, την εκτίμηση της πλημμυρικής επικινδυνότητας και τη χαρτογράφηση τμημάτων του, που μπορούν να αποκατασταθούν ως προς το οικολογικό δυναμικό τους. Επιπλέον, μέσω του έργου θα αναγνωριστούν οι ρυπαντικές και υδρομορφολογικές πιέσεις που δέχεται το ρέμα σε όλο το μήκος του και θα περιγραφούν συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία και αποκατάστασή του. Στο πλαίσιο της επίτευξης των παραπάνω στόχων θα δημιουργηθεί βάση δεδομένων για το ρέμα της Πικροδάφνης, η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα περιβαλλοντικά στοιχεία, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην Οδηγία – Πλαίσιο 2000/60 ΕΚ για τη Διαχείριση των Υδάτινων Πόρων στην Περιφέρεια Αττικής. 

Η παρουσία μας στην Ημερίδα αυτή, είναι πολύ σημαντική δεδομένου ότι η ανάδειξη και η προστασία του ρέματος της Πικροδάφνης δεν αφορά μόνο τους κατοίκους του Αγ. Δημητρίου και των όμορων Δήμων, αλλά όλου του λεκανοπεδίου. 



Μερικές πληροφορίες για την Πικροδάφνη 

Το ρέμα της Πικροδάφνης είναι ένα από τα τελευταία αστικά ρέματα που έχουν απομείνει στην Αττική. Από ψηλά φαίνεται σαν μια καταπράσινη διαδρομή που περνά μέσα από πυκνοδομημένες τσιμεντόκτιστες περιοχές.


Ξεκινά από τους πρόποδες του Υμηττού, διασχίζει τους δήμους της Ηλιούπολης, του Αγ. Δημητρίου, του Αλίμου και καταλήγει στο Π. Φάληρο. Εκεί, στις εκβολές του ρέματος δημιουργείται ένας αξιόλογος υδροβιότοπος. Το ρέμα της Πικροδάφνης, παρά την έντονη «κακοποίησή» του τις τελευταίες δεκαετίες καθώς και την κατ’ επανάληψη μόλυνση των νερών του, αποτελεί κάθε χρόνο, σταθμό για αμέτρητα αποδημητικά πουλιά και παραμένει γεμάτο ζωή! Βάτραχοι, σαύρες, έντομα του νερού, πολλά πουλιά όπως αλκυόνες και πελαργοί με μια απλή βόλτα στο ρέμα μπορούν να εντοπιστούν εύκολα! Η χλωρίδα της Πικροδάφνης είναι επίσης εξαιρετικά πλούσια με πολλά είδη δένδρων και θάμνων, αντιπροσωπευτικά της Μεσογειακής βλάστησης. Η πλούσια και πυκνή βλάστηση των παρόχθιων περιοχών του ρέματος μοιάζουν με πραγματική πράσινη όαση μέσα στην πόλη μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου