Επικοινωνήστε με το SPOTAKI, αποστολή δελτίων τύπου, δράσεων και παρουσιάσεων, 
στο E-mail: spotakigr@gmail.com

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Το δέντρο μου στη Νέα Παραλία



Μέσα από μια συμβολική χειρονομία προσφοράς πόρων, πολίτες της Θεσσαλονίκης, αλλά και άλλων περιοχών εντός και εκτός Ελλάδας, προσφέρουν, φυτεύουν και υιοθετούν ένα ή περισσότερα δέντρα στους κήπους της Νέας Παραλίας. Αφιερώνουν ένα δέντρο σε συγγενή, φίλο, σύντροφο, στη μνήμη κάποιου που «έφυγε», σε ένα παιδί για να το βλέπει να μεγαλώνουν μαζί… Φυτεύουν 88 νέα δέντρα σε ένα δημόσιο χώρο σηματοδοτώντας την ενεργό συμμετοχή και την πεποίθηση ότι η ευθύνη διαχείρισης των κοινών της πόλης επιμερίζεται σε όλους μας, ιδιαίτερα στις δύσκολες εποχές.

Εγκαινιάζοντας τη συλλογική τους δράση οι «Φίλοι της Νέας Παραλίας» αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία αντικατάστασης 88 δέντρων που ξεράθηκαν στους κήπους της παραλίας. Η πρωτοβουλία αυτή έγινε εφικτή χάρη στη συνεισφορά πολλών ανθρώπων οι οποίοι υιοθετώντας ένα ή περισσότερα δέντρα ανέλαβαν το κόστος της προμήθειας και της φύτευσης τους.

Η φύτευση των δέντρων θα γίνει με τη βοήθεια εξειδικευμένου συνεργείου, σε συγκεκριμένα σημεία των κήπων της Νέας Παραλίας, το Σάββατο 10 και την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2012, από τις 10.00 το πρωί έως τις 4.00 το απόγευμα. Στη διάρκεια της δράσης οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και οι χρήστες της νέας παραλίας θα μπορέσουν να ενημερωθούν σχετικά με τους σκοπούς και τη δράση του συλλόγου.


ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ

Οι «Φίλοι της Νέας Παραλίας» είναι ένα νεοσύστατο συλλογικό σχήμα ριζωμένο στην επιθυμία, τη σκέψη και τη δράση ανθρώπων που πιστεύουν ότι μια καλύτερη αστική πραγματικότητα είναι εφικτή. Μέσα από την έρευνα, τις δράσεις πολιτισμού και τον ακτιβισμό σκοπεύουν να υποστηρίξουν την εμπειρία της συλλογικής κατοίκησης στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης που αποτελεί έναν πολύτιμο δημόσιο χώρο για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης.

Σκοπός και προσπάθεια του συλλόγου είναι η εμψύχωση ενός ουσιαστικότερου τρόπου κατοίκησης του δημόσιου χώρου της πόλης μέσα από τις δράσεις πολιτισμού και τον ακτιβισμό. Επιμερίζοντας τον σκοπό αυτό, οι στόχοι που θέτει ο σύλλογος είναι οι εξής:

Η ανάδειξη της φυσιογνωμίας της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης σε έναν από τους σημαντικότερους και ζωτικότερους δημόσιους χώρους της πόλης.
Η προστασία του χώρου της Νέας Παραλίας ως προς τα θέματα καθαριότητας, βανδαλισμού, συντήρησης και προστασίας πρασίνου, κακής χρήσης και «παρασιτικών» χρήσεων.

Η οργάνωση συμμετοχικών δράσεων και δράσεων πολιτισμού με σκοπό την αύξηση της επισκεψιμότητας και την προαγωγή της δημόσιας ζωής.

Η ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα χρήσης και σεβασμού του δημόσιου χώρου και των δημόσιων αστικών πόρων οι οποίοι συνδυάζονται μοναδικά στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης (πράσινο, νερό, αέρας).

Η συνεργασία με άλλους συλλόγους, οργανώσεις και φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό με επαγγελματίες και το ευρύτερο κοινό που επιδιώκουν παρεμφερείς σκοπούς.

Δράσεις δικτύωσης εκτός Ελλάδος, συμμετοχή σε διεθνή δίκτυα συναφών πρωτοβουλιών για το δημόσιο χώρο και τα παράκτια αστικά τοπία με στόχο τις κοινές δράσεις και την ανταλλαγή καλών πρακτικών.

Η ανεύρεση και αξιοποίηση πόρων σε εθνικό επίπεδο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε θέματα προστασίας, διαχείρισης και ανάδειξης περιβάλλοντος, πολιτισμού, αθλητισμού και συμμετοχικών δράσεων.

Η μελέτη και διάδοση των ευεργετικών επιδράσεων της Νέας Παραλίας ως παράκτιου αστικού οικοσυστήματος και δημόσιου αστικού χώρου υψηλής σημασίας για την πόλη της Θεσσαλονίκης και την ευρύτερη περιοχή.

Η δημιουργία μιας πλατφόρμας καλλιέργειας, υλοποίησης και διάδοσης ιδεών σχετικά με την «κατοίκηση» του δημόσιου χώρου.

Η επιστημονική συμβολή στις αρμόδιες υπηρεσίες, ως προς την παρακολούθηση, αξιολόγηση, διατήρηση, διαχείριση, αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος της Νέα Παραλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου