Επικοινωνήστε με το SPOTAKI, αποστολή δελτίων τύπου, δράσεων και παρουσιάσεων, 
στο E-mail: spotakigr@gmail.com

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Φωτοβολταϊκά: η Κίνα προσφεύγει στον ΠΟΕ κατά της Ελλάδας


Κορυφώνεται ο εμπορικός πόλεμος Κίνας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα φωτοβολταϊκά. Η ΕΕ ανακοίνωσε την απόφασή της να ξεκινήσει έρευνα για τις κρατικές επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι Κινέζοι κατασκευαστές ηλιακών πάνελ, αλλά και για τις καταγγελίες περί ντάμπινγκ στις πωλήσεις φωτοβολταϊκών (αθέμιτη εμπορική πρακτική κατά την οποία το προϊόν εξάγεται και πωλείται κάτω του κόστους).

Προηγήθηκε καταγγελία της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) την περασμένη εβδομάδα, για παράνομες επιδοτήσεις εγχώριων κατασκευαστών ηλιακών πάνελ σε Ελλάδα και Ιταλία. Μάλιστα η κινεζική κυβέρνηση προειδοποίησε για λήψη αντισταθμιστικών μέτρων και επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά πάνελ.

Συγκεκριμένα στην προσφυγή της η Κίνα καταγγέλλει ότι η ελληνική και η ιταλική νομοθεσία προβλέπουν υψηλές εγγυημένες τιμές με στόχο την ενίσχυση των εγχώριων παραγωγών ρεύματος από φωτοβολταϊκά, κάτι που συνιστάδιάκριση έναντι των ξένων παραγωγών και απαγορεύεται ρητά από τους κανόνες του ΠΟΕ.

Στο στόχαστρο της Κίνας φαίνεται πως έχει μπει το περιβόητοπρόγραμμα «Ήλιος», το οποίο προβλέπει την ανέγερση φωτοβολταϊκών πάρκων σε πολύ μεγάλες εκτάσεις για την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας και την εξαγωγή «πράσινου» ρεύματος σε Γερμανία και κεντρική Ευρώπη.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως πως, παρά τις φιλοδοξίες και τη στήριξη της ΕΕ, το «project Helios» έχει περιπέσει σε στασιμότητα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση επανεξετάζει το σχέδιο λόγω των μεγάλων δυσκολιών εξαγωγής της ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία (κόστος, έλλειψη υποδομών, απαρχαιωμένο ηλεκτρικό δίκτυο κλπ).

Μάλιστα δεν αποκλείεται τελικά να εφαρμοστούν μερικά μόνο σημεία του προγράμματος.

ΠΗΓΗ: econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου