Επικοινωνήστε με το SPOTAKI, αποστολή δελτίων τύπου, δράσεων και παρουσιάσεων, 
στο E-mail: spotakigr@gmail.com

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Ο σκοτεινός κόσμος του J.A.C.E.

Βγήκε σήμερα σε δύο κινηματογραφικές αίθουσες της Θεσσαλονίκης μία πρωτότυπη ελληνική ταινία, το JACE που συγκινεί κριτικούς και κοινό σε όλο τον κόσμο. 

Η αρχή βέβαια έγινε τον περσινό Νοέμβρη, όταν το J.A.C.E. παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κι ενθουσίασε κοινό και κριτικούς κερδίζοντας βραβείο Γυναικείου Ρόλου για τη Στεφανία Γουλιώτη. 

Η υπόθεση

Το J.A.C.Ε είναι η ακρωνυμία του  "Just Another Confused Elephant" ( Άλλος ένας Μπερδεμένος Ελέφαντας), ενός σύνδρομου που περιγράφει τους νεαρούς ελέφαντες που μένουν ορφανοί κι εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά. Χρειάζονται τότε την προστασία μεγαλύτερων σε ηλικία ελεφάντων, για να μην επιτίθενται σε άλλα είδη του ζωικού βασιλείου, όπως στους ρινόκερους. Ο κεντρικός ήρωας της ταινίας ταυτίζεται με αυτήν τη λέξη. Ως ένας σύγχρονος Oliver Twist είναι ορφανός και η ζωή του είναι μια Οδύσσεια. Κυνηγημένος από τα επτά του χρόνια και χωρίς ταυτότητα, θα βρει στο πρόσωπο της Μαρίας τον αληθινό έρωτα και το όνειρο μιας οικογένειας, καθώς βρίσκεται αναγκασμένος να προστατέψει αυτήν και το παιδί της από τις ίδιες συμμορίες, που τον καταδιώκουν από μικρό.

Η κριτική

Η νέα ταινία του Μενέλαου Καραμαγγιώλη βασίζεται εξ ολοκλήρου σε πραγματικά γεγονότα. Ατμοσφαιρική, ζωντανή και επίκαιρη παρουσιάζει ένα θέμα που αφορά τη σχέση του ατόμου με την κοινωνία, το άλλο φύλο, αλλά κυρίως τη μοναξιά και την κοινωνικότητα, δύο καίρια ζητήματα του σήμερα. Ολα αυτά μέσ’ από μια κινηματογραφική μεταφορά ρεαλιστική, τραγική αλλά απόλυτα γνήσια. 

To JACE, που είναι αφιερωμένο στην αποθανούσα Μαλβίνα Κάραλη χωρίζεται σε περισσότερα από δέκα κεφάλαια, που μας μεταφέρουν από το Αργυρόκαστρο της Αλβανίας ως τα πλοκάμια του σημερινού υποκόσμου της Αθήνας. Το δεύτερο μέρος της ταινίας πραγματικά θα σας συναρπάσει με τη δράση και το σασπένς, το οποίο αποπνέει.
Μέχρι στιγμής το J.A.C.E. έχει συμμετάσχει σε δύο Φεστιβάλ εκτός της Θεσσαλονίκης. Στο Διεθνές Φεστιβάλ Ρουμανίας όπου κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής, αλλά και στο Φεστιβάλ του Τόκιο, όπου συμμετειχε με άλλες δεκατέσσερις ταινίες στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα. Σύμφωνα με το διευθυντή του προγράμματος, Yoshie Yatabe πρόκειται για «ένα κινηματογραφικό αριστούργημα, μια απόλυτα συναρπαστική και απρόβλεπτη μορφή ελληνικής τέχνης. Χωρίς αναστολές και με πλήρη συνέπεια απέναντι στη βιαιότητα της ιστορίας, ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης χρησιμοποιεί την οργή, το φόβο, τα δάκρυα και το γέλιο με τον πιο ξεχωριστό και ιδιαίτερο τρόπο προκειμένου να επαναφέρει στο κινηματογραφικό μας σκηνικό μια αναπαράσταση της ζωής, τραχιά και ζόρικη όσο η ανθρώπινη καθημερινότητα».
Σημειώνεται ότι το J.A.C.E. προβάλλεται στους Αθηναϊκούς κινηματογράφους από τις 8 Νοεμβρίου.
Επιμέλεια: Μ. Βέλλος
Πληροφορίες: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου