Επικοινωνήστε με το SPOTAKI, αποστολή δελτίων τύπου, δράσεων και παρουσιάσεων, 
στο E-mail: spotakigr@gmail.com

Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Nollywood: Η νέα τάση στον κινηματογράφο

Παραφράζοντας για ακόμη μια φορά το διάσημο κινηματογραφικό Hollywood, ένα νέο κινηματογραφικό ρεύμα αναπτύσσεται. Το Nollywood είναι ο κινηματογράφος της Νιγηρίας που αναπτύχθηκε γρήγορα στη δεκαετία του 1990 και του 2000 για να γίνει η δεύτερη μεγαλύτερη κινηματογραφική βιομηχανία του κόσμου όσον αφορά τον αριθμό των ετήσιων κινηματογραφικών παραγωγών, τοποθετώντας το μπροστά από τις Ηνωμένες Πολιτείες και πίσω από την ινδική κινηματογραφική βιομηχανία του Bollywood.

Ο Νιγηριανός κινηματογράφος είναι η μεγαλύτερη κινηματογραφική βιομηχανία της Αφρικής όσον αφορά τόσο την αξία όσο και τον αριθμό των ταινιών που παράγονται ετησίως. Οι πρώτες ταινίες έγιναν στη δεκαετία του 1960, αλλά το υψηλό κόστος της παραγωγής των ταινιών ήταν απογοητευτικό. Η εξέλιξη έκανε τη νέα τεχνολογία πιο προσιτή και σε συνδυασμό με την περιορισμένη εκπομπή ξένων παραγωγών στην τηλεόραση, η κινηματογραφική βιομηχανία της Νιγηρίας άρχισε να ανθίζει.

Η τεράστια επιτυχία της ταινίας Living in Bondage το 1992 έδωσε ακόμα περισσότερη ώθηση στην παραγωγή ταινιών καθιστώντας πλέον την κινηματογραφική βιομηχανία το δεύτερο μεγαλύτερο εργοδότη στη Νιγηρία!

Η αυξανόμενη δημοτικότητα του Nollywood σε πολλές αφρικανικές χώρες θα αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης με τον τομέα της αναψυχής να προσελκύει πολλούς επισκέπτες κυρίως από άλλες αφρικανικές χώρες που θέλουν να επισκεφτούν τις τοποθεσίες των γυρισμάτων. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Euromonitor, οιτουριστικές αφίξεις στη Νιγηρία αναμένεται να αυξηθούν από 2% το 2012 σε περίπου 3,5% το 2015.  

Χάρη στην αύξηση των τουριστικών αφίξεων, υπάρχει έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα ειδικά σε νέα ξενοδοχεία που ανοίγουν στο Λάγος. Γνωστές αλυσίδες ξενοδοχείων όπως Radisson Blu, Sheraton, Ibis, Legacy, Hilton και InterContinental βρίσκονται υπό κατασκευή ή στο στάδιο της προετοιμασίας.

Το Nollywood βοήθησε να αλλάξουν τα στερεότυπα σχετικά με τη Νιγηρία, αναδεικνύοντας τον πολιτισμό, τα ήθη, τη δημιουργικότητα και την φιλοξενία. Η κινηματογραφική ανάπτυξη αναμένεται τα επόμενα χρόνια να ξεπεράσει τα σύνορα της Αφρικής συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον επισκεπτών από όλο τον κόσμο.

ΠΗΓΗ: Touristorama

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου