Επικοινωνήστε με το SPOTAKI, αποστολή δελτίων τύπου, δράσεων και παρουσιάσεων, 
στο E-mail: spotakigr@gmail.com

Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Οικολογικό Ημερολόγιο 2013

Κυκλοφορεί και φέτος, για 27η χρονιά, το Οικολογικό Ημερολόγιο. Πρόκειται για τον γνωστό ετήσιο θεσμό του οικολογικού κινήματος της χώρας μας, που συντροφεύει την καθημερινότητα κάθε ευαίσθητου πολίτη. 

Στο εισαγωγικό κείμενο του ημερολογίου η συντακτική επιτροπή προσδιορίζοντας τους στόχους της έκδοσης σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Τι άλλο μπορούμε να ελπίζουμε στην εποχή της κρίσης, εκτός από την έκφραση της αλληλεγγύης των ανθρώπων και την υπεράσπιση των συλλογικών αγαθών; Να γιατί προτάσσουμε την ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών.

[…] Πλάι στους αγώνες για κοινωνική χειραφέτηση, δίνουμε το παρόν στις μάχες για υπεράσπιση της φύσης, για ελεύθερους χώρους, για ποιοτική διατροφή, για αλληλεγγύη στους συνανθρώπους μας, για καλύτερες σχέσεις, για τα δικαιώματά μας, για συλλογικά μέσα μεταφοράς ποιοτικά και φθηνά, για πόλη φιλική στον πεζό, το ποδήλατο και τα άτομα με αναπηρίες, για σεβασμό των άλλων μορφών ζωής, για πόλεις χωρίς σκουπίδια, για άλλη χωροταξία κ.λπ.

Σε όλα αυτά επιδιώκει να συμβάλει το αειθαλές Οικολογικό Ημερολόγιο, που εκδίδεται σταθερά από το 1987 από την Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, η οποία συμπλήρωσε ήδη τα 30 χρόνια της, όντας η παλιότερη εν ζωή οικολογική οργάνωση, που αποτέλεσε πρότυπο και σημαντικό αρωγό για μια σειρά από άλλες οικολογικές πρωτοβουλίες σ’ όλη τη χώρα.

Κάθε μέρα γίνεται φανερό ότι το να αμυνθεί κανείς απέναντι στα δηλητήρια και τα τοξικά, την κοινωνική αποσύνθεση και τους κερδοσκόπους, τη βία και τον εθνικισμό, δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει σε προσωπικό μόνον επίπεδο. Χρειάζεται να συνεργαστεί με άλλους πολίτες, που έχουν τις ίδιες αγωνίες, χρειάζεται να ενισχύσει όσους αγωνίζονται έντιμα και συλλογικά, γιατί τα οικονομικά συμφέροντα, σε συνδυασμό με την έλλειψη παιδείας, μπορούν και επιβάλλουν τους δικούς τους κανόνες στην κοινωνία, στην επιστήμη, στην πολιτική.

Χρειάζεται, επομένως, να αντισταθούμε συλλογικά στη φθορά και την αποσύνθεση κοινωνίας και φύσης, ξεπερνώντας τις αγκυλώσεις της καθημερινότητας και υπερασπίζοντας τη ζωή, το μέλλον των παιδιών μας, τη δική μας αξιοπρέπεια και υγεία.

Χρειάζεται, σίγουρα πολύ δουλειά ακόμη. Όμως ήδη έχει αρχίσει να σχηματίζεται μια νέα κοσμογονία: ανταλλαγές χωρίς χρήματα, περιαστικές καλλιέργειες, άλλες πρωτοβουλίες για την κρίση, εναλλακτικά δίκτυα και αλληλέγγυες πρωτοβουλίες, μπορούν να αποτελέσουν διέξοδο από την κρίση, φέρνοντας κοντά τους ανθρώπους, παρακάμπτοντας τους μεσάζοντες και οικοδομώντας μια παράλληλη κοινωνία.»

Μέσα στις 232 καλαίσθητες σελίδες του (12×16,5 εκ.) μπορεί κανείς να βρει, τις κλασσικές πληροφορίες του Οικολογικού Ημερολογίου (γιορτές, πανσέληνους, επετείους με οικολογικό, ειρηνιστικό και εναλλακτικό κοινωνικό-πολιτικό περιεχόμενο, γυναικείο ημερολόγιο). Επιπλέον, φέτος, παρουσιάζονται οικολογικές οργανώσεις, πρωτοβουλίες κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, δίκτυα ανταλλαγών και συλλογικότητες που προωθούν την αυτοδιαχείριση και την άμεση δημοκρατία. Σκοπός είναι η ανάδειξη όλων αυτών των ομάδων, συλλογικοτήτων και δικτύων, τώρα που η ανάγκη των πολιτών για συμμετοχή είναι μεγαλύτερη.

Το Οικολογικό Ημερολόγιο διατίθεται στα βιβλιοπωλεία Αθήνας, Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων, αλλά και μέσα από το δίκτυο των οικολογικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων και των υποστηρικτών της οικολογίας.

Η τιμή πώλησής του είναι 8 Ευρώ.
ISBN 978-960-98812-5-8

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τη σελίδα του Ημερολογίου
στο facebook: www.facebook.com/ecodiary

Για παραγγελίες καλέστε στην Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης:
6972902748, 2310222503, 2310 285688, 2310266705 ή στείλτε mail στη διεύθυνση:

Διάθεση του Ημερολογίου επίσης γίνεται από:
Α. Xρηστάκη Α.Ε., Ιπποκράτους 10, Αθήνα, 2103607876, 2103639336
Κέντρο του Βιβλίου, Λασσάνη 3, Θεσσαλονίκη, 2310237463, 2310285657

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου