Επικοινωνήστε με το SPOTAKI, αποστολή δελτίων τύπου, δράσεων και παρουσιάσεων, 
στο E-mail: spotakigr@gmail.com

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Facebook: Παρουσίασε την μηχανή αναζήτησης «Graph Search»

Ανακοινώθηκε από το Facebook, μέσω της σημερινής του παρουσίασης για τον Τύπο, η νέα και πρωτοποριακή μηχανή αναζήτησης, τη «Graph Search». Μέσω αυτής μπορείτε πλέον να αναζητήσετε αυτό που ζητάτε μέσα από εκατομμύρια φωτογραφίες, άτομα και διασυνδέσεις. Σύμφωνα με τον Mark Zuckerberg, δημιουργό του γνωστού social network, η νέα αυτή λειτουργία

δεν αποτελεί μια «κλασσική» search engine, αλλά μπορεί να βρει συγκεκριμένα πράγματα από μια αναζήτηση, σε αντίθεση με το Google που είναι πιο γενικό στα αποτελέσματα που προσφέρει. «Υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ της αναζήτησης μέσω του "Graph" και της κοινής αναζήτησης», αναφέρει. Για να προσφέρει τα καλύτερα και πιο στοχευμένα αποτελέσματα, η Graph Search διαθέτει μια σειρά φίλτρων μέσω των οποίων συνδυάζει κάθε δεδομένο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

 Φυσικά, το Facebook βασίζεται στις διασυνδέσεις μεταξύ χρηστών, με σκοπό πάντα τα σωστά αποτελέσματα στις αναζητήσεις. Τα αρχικά αποτελέσματα θα προέρχονται από τα άτομα που έχουν καλύτερη διασύνδεση στο site, μετά θα προέρχονται από κοινούς φίλους και τέλος από όλους τους υπόλοιπους χρήστες. Για παράδειγμα, αν θέλετε να οργανώσετε κάποιο event, θα ψάξετε άτομα που έχουν σχέση με το αντικείμενο του event, ενώ οι χρήστες θα μπορούν να κάνουν φίλους όσους ήταν εκεί. Ο τρόπος αναζήτησης μπορεί να μην αλλάξει αρχικά, θα προστεθεί όμως η νέα αυτή λειτουργία ως «αναβαθμισμένη αναζήτηση», όπου και θα περνάει αυτό που ψάχνετε από τα ανάλογα φίλτρα. Οι ως τώρα αναζητήσεις θα πραγματοποιούνται μέσω νέου συστήματος της Bing, με την οποία και πραγματοποιήθηκε συμφωνία. Επίσης, πλέον θα μπορείτε να βρίσκετε και διάφορες τοποθεσίες μέσω Facebook, κάνοντας κάτι ανάλογο με το Yelp. Αν ψάχνετε λοιπόν κάποιο εστιατόριο ή κάποιο άλλο κατάστημα ή υπηρεσία θα μπορείτε να το βρείτε μέσω των φίλων σας, μαζί με όλα τα στοιχεία αυτού. Βασίζεται κατά πολύ στη λειτουργία «Check-In», πιο αναβαθμισμένη όμως.

 Η λειτουργία του Graph Search θα ξεκινήσει σύντομα, με την beta έκδοση διαθέσιμη από τώρα για χρήστες στα αγγλικά. Επί του παρόντος είναι λειτουργία μέσω web και με μικρή βάση δεδομένων, χωρίς τις λειτουργίες του Open Graph ή με δυνατότητα posting, αν και θα διατεθούν τους επόμενους μήνες, μαζί με περισσότερες γλώσσες και πρόσβαση από το κινητό. Στα των πνευματικών δικαιωμάτων, το Facebook αναφέρει πως θα μπορείτε να δείτε οτιδήποτε μπορείτε να βρείτε κι αλλού, χωρίς προσωπικά δεδομένα. Για να μπείτε στη λίστα αναμονής για τη χρήση του θα πρέπει να το δηλώσετε εδώ.

ΠΗΓΗ: myphone

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου