Επικοινωνήστε με το SPOTAKI, αποστολή δελτίων τύπου, δράσεων και παρουσιάσεων, 
στο E-mail: spotakigr@gmail.com

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

Tα μετρητά φεύγουν, το "ψηφιακό πορτοφόλι" έρχεται (Video)

Επανάσταση στις συναλλαγές και στον τρόπο πληρωμών αναμένεται να φέρει τα αμέσως επόμενα χρόνια η ραγδαία αύξηση της χρήσης των λεγόμενων "έξυπνων" κινητών τηλεφώνων (smart phones) και γενικότερα των φορητών συσκευών (Tablets).

Τα στοιχεία που παρουσίασε σε πρόσφατη ενημέρωση ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής της Visa Europe για Ελλάδα, Βουλγαρία και Κύπρο Nίκος Καμπανόπουλος και η Ανδριάνα Παππά διευθυντικό στέλεχος για Ελλάδα και Κύπρο, είναι χαρακτηριστικά και δείχνουν την εκρηκτική άνοδο χρήσης φορητών συσκευών: Χρειάστηκαν 38 χρόνια για να ανέλθει ο αριθμός των χρηστών σταθερού τηλεφώνου σε 50 εκατομμύρια παγκοσμίως, όταν για χρειάστηκαν 13 χρόνια για την τηλεόραση, και μόλις 4 χρόνια για το διαδίκτυο, 3 χρόνια για το I Pod, 2 χρόνια για το Facebook και το i-phone και ένα χρόνο για το Android.

Οι εξελίξεις αυτές οδηγούν πλέον σε ριζική και ταχύτατη αλλαγή του τρόπου συναλλαγών και πληρωμών σε διεθνές επίπεδο που θα έχει αποτέλεσμα στο προσεχές μέλλον τα μετρητά να αποτελούν τρόπο πληρωμής από πολύ μικρό αριθμό πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι χαρακτηριστικό όπως είπε ο κ. Καμπανόπουλος, ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις της Visa, μέχρι το 2020, το ένα τρίτο όλων των Ευρωπαίων καταναλωτών, θα χρησιμοποιεί το νέο ψηφιακό πορτοφόλι «V.me». Το V.me της Visa προσφέρει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να ολοκληρώνουν τις online συναλλαγές τους με ένα μόλις κλικ, αφού κάνουν login από το internet browser του κινητού, του tablet, ή του φορητού υπολογιστή τους, χρησιμοποιώντας κάρτες από διαφορετικούς παρόχους. Ήδη το αρχικό λανσάρισμα του ψηφιακού πορτοφολιού γίνεται στην Μ.Βρετανία, την Ισπανία, την Γαλλία θα ακολουθήσει σε Ιρλανδία και Πολωνία ενώ μέχρι το 2015 εκτιμάται ότι θα έρθει και στην Ελλάδα.



Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση πλαστικού χρήματος, ενός ακόμη τρόπου πληρωμών που περιορίζει την χρήση μετρητών με θετικές επιπτώσεις στον περιορισμό της φοροδιαφυγής και του κόστους χρήσης μετρητών, έχει ανέλθει σε υψηλά επίπεδα. H online δαπάνη με κάρτες Visa στην Ευρώπη ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 200 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας στο 20% των συναλλαγών που έχει διαχειριστεί η Visa Europe. Ένα ευρώ στα 6,75 ευρώ δαπάνης στην Ευρώπη γίνεται με κάρτες Visa με τη Βρετανία να βρίσκεται στην πρώτη θέση καθώς ένα ευρώ δαπάνης στα 3 ευρώ γίνεται με τις κάρτες της Visa.

Γενικότερα, όπως εκτιμούν αρμόδια τραπεζικά στελέχη είναι πλέον θέμα χρόνου η επέκταση και η μετέπειτα ραγδαία ανάπτυξη νέων τρόπων πληρωμών και στην Ελλάδα. Η εποχή όπου η πλειονότητα των καταναλωτών θα κάνει τις συναλλαγές τους "ψηφιακά" μέσω της φορητής συσκευής που έχει μαζί του δεν ανήκει πλέον σε καμιά περίπτωση στο μακρινό μέλλον αλλά προσδιορίζεται να συμβεί στα αμέσως επόμενα χρόνια. Τραπεζικοί λογαριασμού, πιστωτικές κάρτες, «μετρητά» όλα πλέον θα έχουν ενσωματωθεί στο κινητό τηλέφωνο του κάθε πολίτη και θα του προσφέρουν τη δυνατότητα να αγοράσει από ένα εισιτήριο για το λεωφορείο μέχρι ένα αυτοκίνητο με ένα απλό "κλικ". 

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου