Επικοινωνήστε με το SPOTAKI, αποστολή δελτίων τύπου, δράσεων και παρουσιάσεων, 
στο E-mail: spotakigr@gmail.com

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Εκοιμήθη η ηγουμένη Ευγενία Κλειδαρά

Πλήρης ημερών εκοιμήθη σήμερα τα ξημερώματα η γνωστή σε όλο τον ορθόδοξο κόσμο Ηγουμένη της Ιεράς Μονής των Αγίων Ραφήλ Νικολάου και Ειρήνης στη Λέσβο Ευτυχία Κλειδαρά. Η μοναχή ήταν γνωστή για το συγγραφικό και φιλανθρωπικό της έργο όπως επίσης και για το προσωπικό της επίτευγμα την ίδρυση της Ιεράς Μονής που έγινε γνωστή σε ολόκληρη τη χώρα και το εξωτερικό.

Διαβάστε για το έργο και την ζωής της στο παρακάτω αφιέρωμα του ιδρύματος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων "Ρωμιοσύνη". 

Η Ευγενία Κλειδαρά, Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης στη Μυτιλήνη είναι η ηρωίδα της δικής μας εποχής. Καταγόμενη από τη Χίο, εγκαταστάθηκε σε αυτόν τον τόπο κάτω από αντίξοες συνθήκες. Το κοινωνικό, φιλανθρωπικό, Εθνικό, πνευματικό, συγγραφικό και εκδοτικό της έργο είναι τεράστιας σημασίας. Η οργάνωση της Ιεράς Μονής του Αγίου Ραφαήλ σε πρότυπο μοναχικής πολιτείας και αγάπης αποτελεί για όλον τον κόσμο παράδειγμα προς μίμηση.

Στο πρόσωπό της αποτυπώνεται απέραντη η αγάπη προς το πλησίον. Ολόκληρη η ζωή της είναι ένας αγώνας δημιουργίας με καταβολή δυνάμεων στον ανώτατο δυνατό βαθμό. Ένας αγώνας σε ένα δρόμο δύσκολο, με εμπόδια και αντιξοότητες, μια ζωή που αξιολογείται από τρίτους σε εκτεταμένη κλίμακα με άριστα και θεάρεστα έργα.

Με το εκδοτικό της έργο δίνει μια αγκαλιά στην αγωνία των πονεμένων. Η Ηγουμένη φιλοξενεί όλους τους πιστούς με υποδειγματική τάξη στην Ιερά Μονή, ενισχύει τον ψυχικό κόσμο και φωτίζει τα όνειρα των πιστών. Εφαρμόζει στην πράξη το περιεχόμενο των βιβλίων της και εμψυχώνει στις εκάστοτε δοκιμασίες τους χριστιανούς. Τα βιβλία της Αγίας Μητέρας είναι εμπλουτισμένα από τη χάρη του Αγίου Πνεύματος, αποτελούν μια αστείρευτη πηγή θαυμάτων και κάθε σελίδα είναι ένας ανεκτίμητος θησαυρός. Τα βιβλία της, μεταφρασμένα στην Αγγλική, βοηθούν πνευματικά τους άλλους λαούς και τους γνωρίζουν το βίο των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης. Οι Έλληνες είμαστε ευλογημένοι που έχουμε στον τόπο μας την Αγία Μητέρα Ευγενία.

Εργάζεται άοκνα και έχει τοποθετηθεί από τον ίδιο τον Άγιο Ραφαήλ, ως η μόνη κατάλληλη για να ανταπεξέλθει στο δύσκολο, αλλά και θεάρεστο αυτό έργο.

Η Ηγουμένη δεν έδωσε ποτέ σημασία στα κοσμικά, το χρήμα και την κτήση αυτού. Επηρεασμένη από το «Δωρεάν ελάβετε, δωρεάν δότε» ενίσχυσε Οργανισμούς, Φορείς, Συλλόγους, φιλανθρωπικά Ιδρύματα, φοιτητές, διανοούμενους, Δήμους, Σχολεία, Στρατό και ιδιώτες.



Η Οσιολογιωτάτη Ηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίου Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, ορμώμενη από τα φιλανθρωπικά αισθήματα και την ευγενική της πρόθεση, προσέφερε το ποσό των τριάντα χιλιάδων ευρώ προς το Ορφανοτροφείο Θηλέων «Ανδρέου Π. Κατσακούλη» για εισφορά του έτους 2009. Επιπλέον προέβη σε γενναιόδωρη χορηγία προς το Γυμνάσιο Θερμής με τον εξοπλισμό και λειτουργία Εργαστηρίου Πληροφορικής του σχολείου, το οποίο προς τιμή της ονομάστηκε «Αίθουσα Πληροφορικής Ηγουμένη Ευγενία Κλειδαρά». Στο ίδιο Γυμνάσιο η Ηγουμένη προσέφερε το ποσό των είκοσι πέντε χιλιάδων ευρώ στην προσπάθειά της να ενισχύσει το Σχολείο στο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε. Επίσης έκτισε το μεγαλοπρεπή Ναό του Αγίου Θεοδώρου στο Στρατηγείο της Μυτιλήνης και τόσα άλλα έργα. Πολλοί φοιτητές διευκολύνθηκαν οικονομικά από την Ηγουμένη, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, συνδράμοντας στην πνευματική τους καλλιέργεια και μόρφωση.

Η απλόχερη προσφορά αγάπης από την πολύπλευρη, πολυτάλαντη και ακτινοβολούσα προσωπικότητα της Αγίας Ηγουμένης δεν σταματά στα στενά όρια του νησιού της Μυτιλήνης, που τόσο αγαπά. Η αγάπη της έφτασε στη ζούγκλα του Καμερούν όπου έκτισε Σχολείο, Νοσοκομείο και την Εκκλησία του Αγίου Ραφαήλ. Η γενναιοδωρία της βοήθησε πολλούς ασθενείς με Aids, ορφανά και πεινασμένα παιδιά. Με τη βοήθειά της δίνουν φαγητό μια φορά την ημέρα σε τέσσερις χιλιάδες παιδάκια, που ζουν σε άθλιες συνθήκες μέσα στη ζούγκλα. Η πράξη αυτή καταδεικνύει πόσο καλά γνωρίζει, βιώνει και εφαρμόζει στην πράξη τους λόγους και τις εντολές του Κυρίου. Όλη της η ζωή είναι μια θυσία. Η αγάπη, η βασίλισσα των αρετών, έχει γίνει το δικό της πιστεύω και την προσφέρει χωρίς ιδιοτέλεια και υστεροβουλία σε κάθε πιστό. Οι προσευχές της για κάθε πονεμένο είναι επίμονες και η αγάπη της θαυματουργεί.

Σε όλα τα Νοσοκομεία της Ελλάδος οι ασθενείς ψάχνουν το τηλέφωνό της και επικοινωνούν μαζί της. Γνωρίζει πώς να αγκαλιάζει την αγωνία του κάθε πονεμένου ανθρώπου και με την ατελείωτη αγάπη της σηκώνει τη δοκιμασία του. Η προσευχή της είναι θυμίαμα για τα Ουράνια και με την ταπεινότητά της μένει έκθαμβη μπροστά σε κάθε θαύμα των Αγίων που τόσα χρόνια υπηρετεί και θα υπηρετεί.

Διαβάστε περισσότερα στο ΔΟΓΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου