Επικοινωνήστε με το SPOTAKI, αποστολή δελτίων τύπου, δράσεων και παρουσιάσεων, 
στο E-mail: spotakigr@gmail.com

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Μεγάλο πλήγμα στον πολιτισμό από την Κακοκαιρία (Video)

Πηγή Φωτογραφίας:
Αετός των Τζουμέρκων
Το ιστορικό Γεφύρι της Πλάκας δεν άντεξε και κατέρρευσε λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που πλήττουν από χθες το πρωί τα Τζουμέρκα. Η είδηση έχει συγκλονίσει τους Ηπειρώτες για τους οποίους αποτελεί την «Ακροπόλη» της περιοχής τους.

Επρόκειτο για το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι στα Βαλκάνια, το οποίο χτίστηκε από μαστόρους της πέτρας τον 18ο αιώνα.

Εκεί λειτουργούσε το τελωνείο της Ελεύθερης Ελλάδας με τη σκλαβωμένη Ήπειρο και εκεί έγινε, στις 29 Φεβρουαρίου 1944, η συμφωνία της Πλάκας-Μυρόφυλλου ανάμεσα στον ΕΔΕΣ, τον ΕΛΑΣ την ΕΚΚΑ και των εκπροσώπων του Στρατηγείου Μέσης Ανατολής και της Ελληνικής Στρατιωτικής Διοίκησης, του Αμερικανού ταγματάρχη Ουάινς και του Βρετανού συνταγματάρχη Γουντχάους.

 Η βροχή που πέφτει ασταμάτητα από χθες το πρωί και στους τέσσερις Νομούς της Ηπείρου δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, ζημιές στις υποδομές, καταστροφές σε καλλιέργειες και πλημμύρες σε υπόγεια σπιτιών, καταστημάτων καθώς και σε κτηνοτροφικές μονάδες.

Από τις 5 τα ξημερώματα άνοιξε το φράγμα στον υδροηλεκτρικό σταθμό στο Πουρνάρι της 'Αρτας και αποφορτίζεται ελεγχόμενα από τον υδάτινο όγκο, με κίνδυνο να δημιουργηθούν νέα πλημμυρικά φαινόμενα.

Στην Θεσπρωτία ο ποταμός Καλαμάς υπερχείλισε και πλημμύρισαν εκτάσεις στην περιοχή της Βρυσέλλας ενώ ανάλογη είναι η κατάσταση και στον Αχέροντα, κυρίως στην περιοχή του κάμπου Φαναρίου.Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί πλέον και στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων. Σεισμόπληκτα, Βοτανικός, Μπάφρα, Πεδινή, Κατσικά, είναι από τις περιοχές που έχουν πληγεί με ιδιαίτερη ένταση.


Διαβάστε την ιστορία της γέφυρας και δείτε φωτογραφίες μετά την καταστροφή στην ανάρτηση «Αυτή είναι πλέον η Γέφυρα Πλάκας...» στο blog Αετός των Τζουμέρκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου