Όλα του γάμου δύσκολα , Μια μικτή παράσταση θεάτρου και όπερας βασισμένη στα έργα των Anton Chekhov (Πρόταση γάμου) και Gian Carlo Mennoti (The telephone ή L' amour a trois).
Πρόταση Γάμου
Μια μονόπρακτη κωμωδία του Άντον Τσέχωφ
Μετάφραση: Λυκούργος Καλλέργης
Σκηνοθεσία: Βαλεντίνα Παρασκευαΐδου
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Παπαχρήστου
Σκηνικά: Αγγελική Αρναούτογλου, Τάσος Παπαδόπουλος, Βαλεντίνα Παρασκευαΐδου
Μουσική επιμέλεια: Βαλεντίνα Παρασκευαΐδου, Γρηγόρης Πυριαλάκος
Επιμέλεια κοστουμιών: SourLiBooM
Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Δημήτρης Παπαδόπουλος Ειρήνη Πατσούρου Γρηγόρης Πυριαλάκος
Ένας ευκατάστατος νέος σε ηλικία γάμου επισκέπτεται το σπίτι ενός γείτονα, αντίστοιχου οικονομικού βεληνεκούς, για να ζητήσει το χέρι της κόρης του. Η πρόταση γίνεται με χαρά δεκτή από τον πατέρα, αλλά όταν οι μελλόνυμφοι μείνουν μόνοι αρχίζει ένας μαραθώνιος καβγάς γοήτρου που χάρη στην παρέμβαση του πατέρα θα έχει αίσιο (;) τέλος.
Σε αυτή τη μονόπρακτη κωμωδία ο Τσέχωφ, βαθιά κωμικός και σαρκαστικός αντίθετα με τη φήμη που τον στοιχειώνει, δεν χάνει ευκαιρία να σατιρίσει τη ρωσική μεγαλοαστική τάξη της εποχής του, μια σάτιρα που αποδείχθηκε διαχρονική και πέραν των ρωσικών συνόρων. Μια πρόταση γάμου φέρνει στην επιφάνεια τη ματαιοδοξία, την υποκρισία, τον καιροσκοπισμό, το ''δήθεν'' και τη γελοιότητα των ''εχόντων'' που τυφλωμένοι από τον εγωισμό τους οδηγούνται σε μάταιες ασυνεννοησίες σε βάρος συχνά του ίδιου του συμφέροντός τους. Ο μεγάλος Ρώσος δραματουργός καταφέρνει μέσα από μια φαινομενικά απλοϊκή οικογενειακή ιστορία να περάσει ένα σαφές κοινωνικό μήνυμα. Αναζητώντας τις αντιστοιχίες με το παρόν μεταφερόμαστε μαγικά -όπως μόνο το θέατρο μπορεί- στον πολιτικό στίβο της Ελλάδας του σήμερα. Τηρουμένων των αναλογιών η πρόταση γάμου γίνεται πρόταση συνεργασίας και η ασυνεννοησία των μελλονύμφων γίνεται αδυναμία συναίνεσης. Οι διάλογοι των ηρώων μετατρέπονται σε εξαντλητικά debate και παράλογες αψιμαχίες σε τηλεοπτικά πάνελ ξιπασμένων πολιτικών χωρίς να αλλάξει ούτε μια λέξη από το πρωτότυπο κείμενο...αρκεί μια στιγμή να παραλλάξουμε τα πρόσωπα και να αφεθούμε στην κωμωδία της πολιτικής μας καθημερινότητας.
Το τηλέφωνο ή αγάπη για τρεις
Μουσική – Λιμπρέτο: Gian Carlo Menotti
Μετάφραση – προσαρμογή στα ελληνικά: Γρηγόρης Πυριαλάκος
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Πυριαλάκος
Σκηνικά – Κοστούμια: Αγγελική Αρναούτογλου, Βαλεντίνα Παρασκευαΐδου,
Γρηγόρης Πυριαλάκος
Φωτισμοί: Βαλεντίνα Παρασκευαΐδου
Συμμετέχουν: Νίκη Λαδά (Μαίρη)
Γρηγόρης Πυριαλάκος (Μπεν)
Τηλεφωνούν οι: Αγγελική Αρναούτογλου, Σωτήρης Γάκος, Ειρήνη Πατσούρου,
Δημήτρης Παπαδόπουλος
Συνοδεία πιάνου: Βαλέρια Χαριτίδου (26-19 Δεκεμβρίου)
Εύη Κυριαζίδου (7 & 8 Ιανουαρίου)
Ο Μπεν επισκέπτεται τη Μαίρη για να της προτείνει γάμο λίγο πριν από κάποιο ταξίδι του. Φαίνεται όμως πως η σχέση της Μαίρης με το τηλέφωνο του στερεί τη δυνατότητα να βρει το χρόνο να το κάνει, μιας και αυτή είναι απασχολημένη με τον αχώριστο σύντροφό της, την τηλεφωνική συσκευή. Απογοητευμένος, αλλά αποφασισμένος, αποχωρεί από το σπίτι της Μαίρης θέτοντας σε εφαρμογή ένα αποτελεσματικότερο σχέδιο. Λίγα λεπτά μετά, το τηλέφωνο της Μαίρης χτυπά για τελευταία φορά στο έργο...
«Στους δύο τρίτος δε χωρεί!»: λαϊκή παροιμία με την οποία θα διαφωνούσε σίγουρα ο συνθέτης αλλά και λιμπρετίστας της μονόπρακτης όπερας «Το Τηλέφωνο» ή αλλιώς «Αγάπη για τρεις», Gian Carlo Menotti.
Η κωμική όπερα (ουσιαστικά διασκεδαστική ιστορία με μουσική) που έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη το 1947, ανέβηκε σε συνδυασμό με τη δραματική όπερα «Medium» για 211 παραστάσεις, αριθμό ρεκόρ που ακόμη και σήμερα δεν έχει ξεπεραστεί από καμιά άλλη παραγωγή όπερας στον κόσμο.
Εβδομήντα χρόνια μετά την εφεύρεσή του, το τηλέφωνο φαίνεται πως ήδη είχε κατακτήσει μια υψηλή θέση στην προτίμηση της αστικής τάξης για επικοινωνία, τέτοιας που ενέπνευσε το Menotti να δημιουργήσει ένα έργο μόνο γι’ αυτό! Η εύκολη, γρήγορη και άμεση επικοινωνία που προέκυψε αργότερα με την τεχνολογική πρόοδο έδωσε ακόμη μεγαλυτερη αίγλη στην επικοινωνία με τρόπους άλλους εκτός της άμεσης επαφής. Σήμερα 500 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν το Facebook. Μόνο στην Ελλάδα οι χρήστες φτάνουν τα 3,5 εκατομμύρια…
Σε μια πρόταση γάμου πάντως είτε δια ζώσης, είτε μέσω τηλεφώνου, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, είτε μέσω Facebook ένα πράγμα μετράει: το θάρρος (ή για άλλους η ανοησία) αυτού που κάνει την πρόταση... ;-)
26-29 Δεκεμβρίου 2011 και 7 & 8 Ιανουαρίου 2012 στις 21.00
Είσοδος: 10 ευρώ (κανονικό) και 8 (φοιτητικό)
Πληροφορίες – κρατήσεις: 6944988067 & 6934661415
Χώρος Τέχνης SourLiBooM (Κλεισούρας 10, 2ος όροφος, πλησίον της Παναγίας Χαλκέων)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου