Επικοινωνήστε με το SPOTAKI, αποστολή δελτίων τύπου, δράσεων και παρουσιάσεων, 
στο E-mail: spotakigr@gmail.com

Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Το spotaki άναψε: Ο πολιτισμός πηγαίνει... facebook


Ο πολιτισμός μετακομίζει στο facebook. Πολλές είναι ήδη οι σελίδες που ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με τη δημοσίευση πληροφοριών για ένα σωρό πολιτιστικά δρώμενα, ενώ δεν είναι λίγα τα φεστιβάλ και οι εκδηλώσεις που γεννήθηκαν στο νέο αυτό μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και η σελίδα στο facebook με το όνομα «Πολιτιστικές εκδηλώσεις Θεσσαλονίκης», δημιουργός της οποίας είναι ο Κείμης Κρυωνάς. Ο ίδιος εξηγεί πως η ιδέα για τη δημιουργίας αυτής της σελίδας προέκυψε από την ανάγκη να υπάρχουν συγκεντρωμένα όλα τα πολιτιστικά δρώμενα που συμβαίνουν στη Θεσσαλονίκη.
Κείμης Κρυωνάς
 «Να υπάρχει ένας τόπος ενημέρωσης ειδικά για τους νέους, οι οποίοι είναι αυτοί που κυρίως χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Θέλαμε να υπάρχει ένας εναλλακτικός τρόπος ενημέρωσης επειδή γίνονται πάρα πολλές εκδηλώσεις και δεν μπορούν όλες να γίνουν γνωστές. 
Να ξεφύγουν οι νέοι από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και της δουλειάς και να κάνουμε γνωστό ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς εκτός από το να βγει για καφέ», τονίζει. 
Ηδη το συγκεκριμένο γκρουπ έχει ξεπεράσει τα τρεις χιλιάδες μέλη, ενώ αποτελεί ένα συμμετοχικό γκρουπ, έτσι ώστε να μπορούν όλοι να δημοσιεύουν εκεί τις διάφορες εκδηλώσεις.
Στη σελίδα αυτή μάλιστα προωθούν διάφορες εκδηλώσεις τους το ΚΘΒΕ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, διάφορες εταιρίες διοργάνωσης εκδηλώσεων, πολιτιστικοί φορείς. «Τελευταία μάλιστα μας στέλνουν δελτία τύπου από διάφορα μουσεία της πόλης. Οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει το κομμάτι της επικοινωνίας των μουσείων μάς στέλνουν ενημερωτικά μέιλ. Αυτό σημαίνει πως και τα μουσεία ''μπαίνουν'' σ' αυτό το παιχνίδι».

Συμμετοχή και διαδραστικότητα

Ο Νίκος Λαγκαδινός, δημιουργός της σελίδας με τίτλο «Δρώμενα Θεατρικό Περιοδικό», είδε τα μέλη του γκρουπ να αυξάνονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Η σελίδα που έφτιαξε αφορά αποκλειστικά θεατρικά δρώμενα που όμως λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ο κ. Λαγκαδινός ασχολούνταν πολλά χρόνια με το θέατρο ως δημοσιογράφος και κάποια στιγμή διαπίστωσε πως τα νέα μέσα και πιο συγκεκριμένα το facebook είναι ο νέος τρόπος επικοινωνίας και προώθησης των διάφορων θεατρικών εκδηλώσεων. «Πιστεύω πως σιγά σιγά το facebook θα υποκαταστήσει πολλά μέσα επικοινωνίας. Από τη στιγμή που δημιουργήθηκε αυτή η σελίδα διαπίστωσα ότι πάρα πολλοί άνθρωποι που αγαπούν το θέατρο και θέλουν να ενημερωθούν για το θέατρο, έγιναν μέλη. Αφενός εκεί υπάρχουν συγκεντρωμένες όλες οι πληροφορίες που αφορούν οποιοδήποτε θεατρικό δρώμενο κι αφετέρου υπάρχουν και όλες οι σχετικές πληροφορίες». Στη σελίδα υπάρχουν επίσης αναρτημένα και διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με τα διάφορα θεατρικά δρώμενα. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τα μέλη του γκρουπ δεν παραλείπουν να κάνουν κριτική για την παράσταση την οποία παρακολούθησαν. «Υπάρχει διαδραστικότητα σε όλο αυτό το εγχείρημα. Πιστεύω ότι το facebook θα αντικαταστήσει σε λίγο ακόμη και τα μπλογκ, από πλευράς παροχής πληροφοριών. Είναι πολύ πιο απλό και πολύ πιο άμεσο», εξηγεί ο ίδιος.
Την αμεσότητα του facebook επισημαίνει και ο Γιάννης Ζαχόπουλος, δημιουργός του Thess International Short Film Festival, το οποίο έχει επίσης τη δική του σελίδα εκεί. «Πρόκειται για έναν πανεύκολο τρόπο να ειδοποιήσεις χιλιάδες άτομα για μια εκδήλωση, σε λίγα μόλις λεπτά. Μάλιστα, δεν πρόκειται μόνο για προώθηση του εκάστοτε γεγονότος ή δρωμένου αλλά είναι ταυτόχρονα ένα πάρα πολύ καλό μέσο πληροφορίας», σημειώνει ο κ. Ζαχόπουλος.
Το κείμενο "Ο πολιτισμός πηγαίνει... facebook" είναι της ΠΑΥΛΙΝΑΣ ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΥ και δημοσιεύτηκε Δευτέρα 10 Μαΐου 2010 στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Σας προσκαλούμε στις ομάδες πολιτιστικής ενημέρωσης που έχουμε δημιουργήσει στο facebook, 
για τον πολιτισμό και την ιστορία της Θεσσαλονίκης.


Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Θεσσαλονίκης
(ενημέρωση για εκδηλώσεις)


Άγνωστη Θεσσαλονίκη
 (
εξερευνώντας άγνωστα μέρη της Θεσσαλονίκης)



Με εκτίμηση



Κείμης Κρυωνάς
δημιουργός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου