Επικοινωνήστε με το SPOTAKI, αποστολή δελτίων τύπου, δράσεων και παρουσιάσεων, 
στο E-mail: spotakigr@gmail.com

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Το spotaki άναψε: Ονειρεύτηκα πως είμαι καλά - Τα πάθη της ψυχής και η Λογοτεχνία

Ποιο είναι το αντίδοτο στις κρίσεις που εισβάλλουν στη ζωή μας;
Ποιος μας έχει υποσχεθεί ότι η ζωή είναι μόνο ωραία;
Μπορεί η λογοτεχνία να μας προσφέρει απαντήσεις;
Στα ερωτήματα αυτά, η Φωτεινή Τσαλίκογλου – συγγραφέας, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο - και η Ζυράννα Ζατέλη – συγγραφέας, θα επιχειρήσουν να δώσουν απαντήσεις με τη συζήτηση που θα έχουν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Μegaron Plus, Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος στις 13 Δεκεμβρίου 2011, στις 7 το απόγευμα.
Η απόσταση ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα, στην επιθυμία και τη διάψευσή της, μεγαλώνει σε εποχές μεγάλων και μεταμορφωτικών κρίσεων, όπως αυτή που ζούμε. Υπάρχει όμως αυτό που έχουμε φανταστεί; Η διαρκής ευφορία της ύπαρξης, ο απρόσκοπτος τρόπος βίωσης, η αδιατάρακτη καθημερινότητα; Μπορούμε να σκεφτόμαστε και να σχεδιάζουμε το μέλλον χωρίς τους αιφνιδιασμούς της συγκυρίας και της έκπληξης; Είμαστε φιλόξενοι στο απρόβλεπτο και στην απώλεια του ελέγχου;
Από διαφορετικούς δρόμους και με πολλά δικά τους βιβλία στις αποσκευές τους, η ψυχολόγος και η συγγραφέας θα αντιμετωπίσουν την ουτοπία του ακυρωμένου ονείρου με μια περιήγηση στη λογοτεχνία και τους ήρωές της, για να αντλήσουν από εκεί «υποδείξεις» ζωής και παραδείγματα μεταμόρφωσης της οδύνης, της οργής, της θλίψης και της ανησυχίας, σε δημιουργία και στοχαστική προσαρμογή.
Για την Φωτεινή Τσαλίκογλου και την Ζυράννα Ζατέλη η λογοτεχνία επιμένει σε αυτό που πάντα ήταν: μια ιαματική δυνατότητα υπέρβασης, η αναζήτηση ενός άλλου τρόπου για να υπάρχεις, ένας διάλογος με τους πρωταγωνιστές της, η ανακάλυψη αναλογικών προτύπων για τις δικές μας απώλειες, τις φθορές, τον έρωτα, το φόβο, την απογοήτευση.
Περισσότερο αληθινά από τις πραγματικές υπάρξεις, όπως έλεγε ο Προυστ, τα πρόσωπα των μυθιστορημάτων, αφηγούνται τα πάθη τους και γίνονται ένας καθρέφτης για τον αναγνώστη, τον καλούν να δει τη ζωή έτσι όπως είναι: μια διαδρομή ούτε πάντα άσχημη, ούτε συνεχώς συναρπαστική, ούτε όπως την έχουμε φανταστεί για να ξεχνάμε τη θνητότητά μας. Ένα ταξίδι, που με αποδοχές και επινοήσεις μπορεί να είναι συναρπαστικό, ακόμα και στις πιο σκοτεινές στιγμές του.
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5:30 μ.μ.
Πληροφορίες για το κοινό στο τηλέφωνο: 210 72.82.333 και στην ιστοσελίδα του ΜΜΑ: www.megaron.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου