Επικοινωνήστε με το SPOTAKI, αποστολή δελτίων τύπου, δράσεων και παρουσιάσεων, 
στο E-mail: spotakigr@gmail.com

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Οι Οικολόγοι ΔΕΝ υποστηρίζουν τον Χρήστο Μάτη (Video)

Οι Οικολόγοι Πράσινοι και 44 υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι που στήριξαν τον Χ. Μάτη ως υποψήφιο δήμαρχο το 2010, δηλώνουν πως δεν έχει πια την υποστήριξή τους. Το 76% των υποψηφίων συμβούλων, μάλιστα, του ζητούν να παραιτηθεί από δημοτικός σύμβουλος. Συγκεκριμένα, οι Οικολόγοι Πράσινοι Θεσσαλονίκης ενημέρωσαν τον πρόεδρο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης ότι αποδέχονται την κριτική 44 υποψηφίων δημοτικών και διαμερισματικών συμβούλων της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες –Οικολογία στην Πράξη» και ότι η συνέλευσή τους αίρει ομόφωνα την πολιτική υποστήριξή της προς τον δημοτικό σύμβουλο Χρήστο Μάτη.

Επίσης, δηλώνουν ότι στον Δήμο Θεσσαλονίκης δεν στηρίζουν πολιτικά πλέον καμιά δημοτική παράταξη ή σύμβουλο και θα προωθούν τις οικολογικές και πράσινες προτάσεις μέσω οποιουδήποτε συμβούλου ή παράταξης ενδιαφέρεται να τις υποστηρίξει.

Στην απόφαση πάρθηκε υπόψη η γενικότερη πολιτική που ακολούθησε ο Χ. Μάτης από την ημέρα της εκλογής του έως σήμερα, η πολιτική στάση του απέναντι στους  Οικολόγους Πράσινους Θεσσαλονίκης συνολικά όσο και σε συγκεκριμένα μέλη της, καθώς και τα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε στη δημοτική παράταξη, την οποία υποστήριξαν καθοριστικά οι Οικολόγοι Πράσινοι στις δημοτικές εκλογές του 2010. Ως συνέπεια των παραπάνω, του ζητά άμεσα να παραιτηθεί από τη θέση του δημοτικού συμβούλου.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά την απόφαση της μεγάλης πλειοψηφίας των υποψήφιων δημοτικών και διαμερισματικών συμβούλων, που έχει ζητήσει εδώ και καιρό τη σύγκληση της παράταξης, την παραίτηση του δημοτικού συμβούλου και την αναδιοργάνωσή της.



Εγκαταλείπουν τον Μάτη και οι υποψήφιοι που τον στήριξαν το 2010

Παράλληλα, κατατέθηκε προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης κείμενο κριτικής προς τον Χ. Μάτη και τις εξελίξεις στην παράταξη «Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην Πράξη».

Συγκεκριμένα, οι 44 υποψήφιοι/ες δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι της παράταξης (από τους 58 συνολικά)δηλώνουν πως αίρουν τη στήριξή τους προς τον Χ. Μάτη και τον καλούν να παραιτηθεί από δημοτικός σύμβουλος.

Το κείμενό τους έχει κατατεθεί προς τον Χ. Μάτη στις 5.10.2012, όπου ζητούσαν την άμεση σύγκληση της συνέλευσης και την αναδιοργάνωση της παράταξης αλλά ο Χ. Μάτης κώφευσε.

Στο κείμενό τους, τα 44 στελέχη δηλώνουν:

«Θεωρούμε σημαντικό γεγονός το ότι οι οικολόγοι της Θεσσαλονίκης κατάφεραν για πρώτη φορά να εκλέξουν ένα δημοτικό σύμβουλο στις εκλογές του 2010. Είχαμε επενδύσει πολλά όνειρα και προσδοκίες για να συμβάλουμε κι εμείς σε ένα πρασίνισμα της πόλης, για μια μεγάλη αλλαγή στη διοίκηση του Δήμου, μετά από 25 χρόνια δεξιάς μονοκρατορίας και ιδιοτέλειας.

Οι εξελίξεις δε μας δικαίωσαν. Τα δίκτυα συμφερόντων διαταράχτηκαν, προσπάθειες γίνονται, αλλά με τα μέχρι τώρα πεπραγμένα υπάρχει σοβαρή πιθανότητα στο τέλος της θητείας της παρούσας διοίκησης -στη νίκη της οποίας συμβάλαμε τη δεύτερη Κυριακή των εκλογών- να προκύψει παλινόρθωση του συντηρητικού συστήματος, με σαφείς διαθέσεις ρεβάνς και σοβαρά πισωγυρίσματα για την πόλη.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η στάση, η συμπεριφορά και η πολιτική παρουσία του  Χρήστου Μάτη, επικεφαλής της παράταξης «Ενεργοί Πολίτες –Οικολογία στην Πράξη», που μας δημιουργεί καιρό τώρα σοβαρό προβληματισμό.

Πολιτική με συνέπεια στις αρχές μας

Διαπιστώνουμε με λύπη ότι η παράταξη «Ενεργοί Πολίτες – Οικολογία στην Πράξη» δεν έχει καταφέρει να προβάλει την εναλλακτική πρόταση για την πόλη, να εμπλακεί με τα κινήματα και την ενεργό κοινωνία, να εμπνεύσει τους πολίτες και τους φίλους των πράσινων ιδεών.

Η έλλειψη πράσινου λόγου, η επιφανειακή, δημοσιογραφική και σκανδαλολογική προσέγγιση σημαντικών ζητημάτων, έχουν αποξενώσει την οικολογία και την εναλλακτική θεώρηση από τα δημοτικά πράγματα.

Είναι δυνατόν εμείς οι οικολόγοι να μοιάζουμε απόντες και χωρίς άποψη στον κεντρικό Δήμο για θέματα όπως η συστημική κρίση, οι νεοφιλελεύθερες επιλογές, ο εθνικισμός ή η αντιμεταναστευτική ρητορεία, που επηρεάζουν και τις αυτοδιοικητικές πολιτικές; Είναι δυνατόν να μην είμαστε παρόντες στα κινήματα ή να εκφέρονται και λοιδορίες, όπως π.χ. για το «κίνημα της πατάτας»; Είναι δυνατόν να μην αντιδρούμε έγκαιρα και όπως πρέπει όταν κόβονται τόσα δέντρα στην παραλία, επειδή κυριαρχούν άλλες σκοπιμότητες;

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ωστόσο, ήταν η τελευταία ολομέτωπη επίθεση του Χ. Μάτη προς την Πολιτική Κίνηση Θεσσαλονίκης των Οικολόγων Πράσινων, που την κατηγόρησε ότι είναι «όμηρος του Γιάννη Μπουτάρη». Ο Χ. Μάτης κατηγόρησε ακόμη και την ιστορική Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης -και στελέχη της- ότι είναι «διαπλεκόμενη» με «οικονομικά συμφέροντα» με τη διοίκηση του Δήμου, επειδή υποστήριξε ευρωπαϊκή πρόταση για δράσεις γύρω από το ποδήλατο. Μάλιστα, δεν αρκέστηκε στην προβολή των ατεκμηρίωτων και αναιτιολόγητων επιθέσεών του, αλλά φρόντισε για τη μεθοδευμένη διοχέτευση συκοφαντικών «πληροφοριών» προς τον Τύπο, μη διστάζοντας ακόμα και να κοινοποιήσει αποσπάσματα από εσωκομματική αλληλογραφία των Οικολόγων Πράσινων.

Πολιτική καθαρότητα και μακρόπνοη στρατηγική

Κρίνουμε από πολιτικά αφελείς έως απαράδεκτες αρκετές επιλογές, συνεργασίες και ταυτίσεις με παρωχημένα πολιτικά πρόσωπα και πολιτικές. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την εκλογή του Χρήστου Μάτη –με ψήφους του ΠΑΣΟΚ– στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, τη σύμπλευση με κατεστημένες απόψεις στο θέμα του ΣΜΑ Ευκαρπίας ή την αποδοχή του πρώην υπουργού Γ. Φλωρίδη ως ομιλητή για το συνέδριο των Γερμανών Πράσινων, που συνδιοργάνωσε με το Ινστιτούτο Γκαίτε ή την αρνητική στάση του στην πρόταση για μετονομασία της οδού «καθηγητού Π. Βυζουκίδη» σε «Αγωνιστών Πανεπιστημίου Α.Π.Θ.».

Υπογραμμίζουμε ότι αυτές και άλλες επιλογές δε συζητήθηκαν στην παράταξη ούτε εκ των υστέρων.

Το τελευταίο διάστημα ο Χ. Μάτης οδήγησε την παράταξη σε μια σκανδαλοθηρική αντιπολιτευτική τακτική προς τη διοίκηση του Δήμου και στελέχη της Πρωτοβουλίας Πολιτών. Στην πολιτική, η προσφυγή στον εισαγγελέα για πράξεις ή παραλείψεις της διοίκησης είναι θεμιτή κίνηση όταν υπάρχουν παραβιάσεις της νομιμότητας, αλλά πρέπει να διέπεται από αίσθηση του μέτρου και να αποτελεί το ύστατο μέσο. Εξάντλησε την πολιτική διερεύνηση του θέματος ο Χ. Μάτης ώστε να διακρίνει το ήσσον από το μείζον; Ανέδειξε τις εναλλακτικές, πράσινες και κοινωνικά αλληλέγγυες προτάσεις; Υπήρξε πλήρης τεκμηρίωση και ευρεία διαβούλευση με όλους πριν προσφύγει στον εισαγγελέα; Κρίνουμε πως όχι.

Πέραν αυτών, επιχείρησε να εμπλέξει χωρίς καμιά συνεννόηση ή διαβούλευση τους Οικολόγους Πράσινους στην υποστήριξη των καταγγελιών του στον εισαγγελέα για την επιβολή εισιτηρίου σε εκδηλώσεις και να τους ταυτίσει με τη δημοτική παράταξη, αντλώντας κύρος και πολιτικό κεφάλαιο από αυτούς, αλλά και καταγγέλλοντας την προσπάθεια ανασκευής των αντίστοιχων δημοσιευμάτων σε φιλικό προς αυτόν έντυπο. Η διακίνηση από τον ίδιο σε εκατοντάδες παραλήπτες μιας διορθωτικής επιστολής των ΟΠ Θεσσαλονίκης προς το έντυπο, μεγιστοποίησε το θέμα και το έφερε στο δημοτικό συμβούλιο.

Αγώνας συλλογικός

Διαπιστώνουμε, επίσης, έλλειψη συλλογικής κουλτούρας. Η σχεδόν πλήρης αυτονόμηση του Χ. Μάτη, η «ενημέρωση» εκ των υστέρων, ο αυτο-εγκλωβισμός του σε μια μικρή ομάδα συνεργατών και η χάραξη προσωπικών στρατηγικών έχουν αλλοιώσει τον πράσινο χαρακτήρα των θέσεών μας και υποβαθμίζουν το αγωνιστικό πλαίσιο των προτάσεων που διεκδικούμε να γίνουν πράξη εδώ και πάνω από 30 χρόνια στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

Ακόμα και κορυφαία γεγονότα της παράταξης, όπως το συνέδριο των Πράσινων αυτοδιοικητικών της Ευρώπης τον Ιούνιο, αποφασίζονται, σχεδιάζονται και υλοποιούνται εν κρυπτώ και με αποκλεισμό πράσινων στελεχών της αυτοδιοίκησης, αλλά και στελεχών της ίδιας της δημοτικής μας παράταξης.


Άμεση αναδιοργάνωση της παράταξης

Μετά από όλα αυτά, με λύπη μας νιώθουμε αναγκασμένοι να άρουμε τη στήριξή μας προς τον επικεφαλής της παράταξης και τον καλούμε να παραιτηθεί από δημοτικός σύμβουλος, παραχωρώντας τη θέση του στον/ην αμέσως επόμενο/η (κατά σειρά προτίμησης των εκλογέων) υποψήφιο/α δημοτικό/ή σύμβουλο.

Σε περίπτωση άρνησής του, θα αναγκαστούμε να διαχωρίσουμε τη θέση μας, θεωρώντας ότι δε θα εκφράζει πλέον τη δημοτική μας παράταξη, ακόμη κι αν παραμείνει ως ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος, σφετεριζόμενος το αξίωμα στο οποίο εκλέχτηκε χάρις στη συνδρομή και συμμετοχή όλων μας.

Μετά τις εξελίξεις αυτές, είναι σαφές πως στοχεύουμε στην άμεση αναδιοργάνωση της δημοτικής μας παράταξης. Και ζητούμε άμεση σύγκληση της συνέλευσής της, με συμμετοχή όλων των υποψηφίων και των ενεργών μελών αλλά και όλων όσων συνέβαλαν στη συγκρότηση της παράταξης και την εκλογή δημοτικού συμβούλου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου