Επικοινωνήστε με το SPOTAKI, αποστολή δελτίων τύπου, δράσεων και παρουσιάσεων, 
στο E-mail: spotakigr@gmail.com

Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013

"Χρυσάφι" τα παιδιά των φαναριών για τα κυκλώματα επαιτείας

Τουλάχιστον 100 ανήλικα παιδιά, από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Αλβανία αλλά και από την Ελλάδα, «κυκλοφορούν», καθημερινά, ζητιανεύοντας, στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Ο χαμός του 11χρονου κοριτσιού, που δεν βρήκε ηρεμία, ούτε μετά το θάνατό του, ανέδειξε ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα: τα κυκλώματα επαιτείας που εκμεταλλεύονται τα «παιδιά των φαναριών».

Τα χρήματα, άλλωστε, που «περνούν» από τα χέρια των μελών των κυκλωμάτων, είναι τεράστια, αν σκεφθεί κανείς ότι, με βάση έρευνα του Κέντρου υποστήριξης Νέων «Αρσις», σε μία «κακή» ημέρα, τα παιδιά «βγάζουν» από την επαιτεία 30-50 ευρώ το καθένα, ενώ τις «καλές» περιόδους, όπως τα Χριστούγεννα, τα «κέρδη» είναι δυνατόν να αγγίξουν ακόμη και τα 250 ευρώ, ημερησίως, για κάθε παιδί.

Τα «κυκλώματα» που γνωρίζουν, καλά, ότι πρόκειται για μία ιδιαίτερα κερδοφόρα επιχείρηση, φροντίζουν να «νοικιάσουν» ή ακόμη και να «αγοράσουν» τα ανήλικα παιδιά από τους γονείς τους. Οι περισσότεροι είναι πάμπτωχες οικογένειες των Βαλκανίων που δεν διστάζουν να «διαθέσουν» το παιδί τους στην επαιτεία έναντι ενός πολύ μικρού ποσού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μέλη των «κυκλωμάτων» ζητούν από τους συγγενείς κάποιο έγγραφο που θα αναφέρει ότι η οικογένεια δίνει την έγκρισή της για το ταξίδι του παιδιού στο εξωτερικό.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στο Thesstoday.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου