Επικοινωνήστε με το SPOTAKI, αποστολή δελτίων τύπου, δράσεων και παρουσιάσεων, 
στο E-mail: spotakigr@gmail.com

Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

Κόβουν κι' άλλο τους μισθούς με νέα παρακράτηση

Αντιμέτωποι με νέες εισοδηματικές απώλειες θα βρεθούν μόλις πάρουν το μισθό τους μισθωτοί με παιδιά που έχουν χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα καθώς θα δουν τις μηνιαίες αποδοχές τους να «ψαλιδίζονται» ακόμη περισσότερο εξαιτίας της αύξησης της παρακράτησης φόρου.

Για παράδειγμα, με τις νέες ρυθμίσεις οι οποίες περιλαμβάνονται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, σε μισθωτό υπάλληλο του ιδιωτικού τομέα (14 μισθοί) με μηνιαίο εισόδημα 1.785,71 θα παρακρατείται πλέον μηνιαίως το ποσό των 303,07 τον μήνα, από 293,93 σήμερα. Δηλαδή θα επιβαρυνθεί κατά 9,15 ευρώ τον μήνα.

Στην παρακράτηση υπολογίζεται και η εισφορά αλληλεγγύης, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος κάθε φορολογουμένου.

Αντίστοιχα για μισθωτό του δημόσιου τομέα (χωρίς παιδιά) με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ θα παρακρατείται μηνιαίως το ποσό των 353,58 ευρώ από 342,91 ευρώ σήμερα (επιβάρυνση 19,67 ευρώ μηνιαίως). Ακριβώς η ίδια παρακράτηση θα γίνει και στους συνταξιούχους.

Βαρύτερο είναι όμως το πλήγμα για τρίτεκνους και πολύτεκνους. Οικογενειάρχης που ζει μια πενταμελή οικογένεια με εισόδημα 30.000 ευρώ το χρόνο, θα χάσει επιπλέον 90 ευρώ το μήνα, λόγω αύξησης στην παρακράτηση φόρων. Μαζί και με την παρακράτηση για την Εισφορά Αλληλεγγύης που καθιερώνεται από τον Ιανουάριο φέτος, θα χάσει 132 ευρώ το μήνα.

Προβλήματα στην εκκαθάριση της μισθοδοσίας πάντως ενδέχεται να παρατηρηθεί ειδικά σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα κυρίως, όπου συχνά οι υπάλληλοι δεν δηλώνουν τα παιδιά τους επειδή τα επιδόματα τέκνων δεν προσαυξάνουν τους μισθούς τους. Σε κάποιες περιπτώσεις ενδέχεται τελικά να μην τους γίνεται η σωστή 

παρακράτηση και έτσι θα προκύψουν εκπλήξεις κατά την εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος, την άνοιξη του 2014.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ από τον Κωστή Πλάντζο στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου