Επικοινωνήστε με το SPOTAKI, αποστολή δελτίων τύπου, δράσεων και παρουσιάσεων, 
στο E-mail: spotakigr@gmail.com

Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Κυκλοφόρησε το βιβλίο της δημοσιογράφου Σοφίας Προκοπίδου «Μια βαλίτσα μαύρο χαβιάρι»

H Αντιγόνα πήρε την απόφαση να φύγει στην Ελλάδα μετά την Πρωτοχρονιά του 1991. Πριν στις 26 Δεκεμβρίου είδε για τελευταία φορά τον τελευταίο Πρόεδρο της χώρας, το Μιχαήλ Γκορμπατσέβ, να ανακοινώνει τη διάλυση της Σοβιετικής ‘Ένωσης. Στις οθόνες των τηλεοράσεων εμφανίστηκε ο Γκορμπατσέβ και απευθύνθηκε στον λαό του. Νωρίτερα η σύνοδος των Προέδρων των 15 Δημοκρατιών της ΕΣΣΔ στο Μπελοβέζσκ της Λευκορωσίας, μετά από ένα μεγάλο φαγοπότι, ξέγραψε από τον παγκόσμιο γεωγραφικό χάρτη τη μεγαλύτερη χώρα του κόσμου.

Ο Μιχαήλ ήταν σύντομος, όπως πάντα. «Η Σοβιετική Ένωση απεβίωσε», ανακοίνωσε, απευθυνόμενος στα εκατομμύρια πολιτών της χώρας του, που ήταν κυριολεκτικά καρφωμένοι στις οθόνες των τηλεοράσεων τους. Η Αντιγόνα έμεινε άφωνη. Το διαζύγιο αυτό ήταν αστραπιαίο, χωρίς υστερίες και κλάματα.... 


Η συνέχεια στο βιβλίο της δημοσιογράφου Σοφίας Προκοπίδου «Μια βαλίτσα μαύρο χαβιάρι» .


Στις εκδόσεις «Αδελφοί Κυριακίδη» κυκλοφόρησε το βιβλίο της δημοσιογράφου Σοφίας Προκοπίδου «Μια βαλίτσα μαύρο χαβιάρι» . 

Η έκδοση αποτελείται από συλλογή 18 διηγημάτων με μία κεντρική ηρωίδα την Αντιγόνα που είναι στη θέση της ακροάτριας ή παρατηρήτριας, αλλά και πρωταγωνίστριας στα γεγονότα που συμβαίνουν στην πρώην ΕΣΣΔ –και την Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια. 

Οι τίτλοι των διηγημάτων λένε από μόνοι τους: «Ο μικρός Στάλιν», «Ο Αχιλλέας και ο Βοροσίλοβ», «Ο ξάδελφος Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β'» , «H γιαγιά Μαρία, o γάτος και o Στάλιν», «Πως ο θείος Κώστας έφτυσε το Λένιν», «Ο Όμηρος και η Μαρία Κάλλας», «Ο Αχιλλέας και το 26ο συνέδριο του ΚΚΣΕ». «Μυστική οργάνωση «Παιδαγωγική Εταιρία», «ΚΚΣΕ και το νεφρό της Αντιγόνας», «Ο «Γάμος» της 25ης Μαρτίου»

Αλλά και τα υπόλοιπα διηγήματα: «Η γιαγιά – ρατσίστρια», «Η γριά Λεμόνα φεύγει στον Παράδεισο», «Γλυκό από σύκα», «Το θέατρο του Αχιλλέα», «Οι θείοι Σόνια και Κόλια και η γουρούνα τους Κάτκα», «Ο Πατέρας Βάνια», «Η Βάλια, το ποδήλατο της και ο έρωτας του Βάνια», «Μια βαλίτσα μαύρο χαβιάρι», επίσης αναφέρονται στις προσωπικές ιστορίες που διαδραματίζονται στην εποχή μεγάλων ιστορικών αλλαγών. 

Οι ήρωες περνούν από πολλές συμπληγάδες και φτάνουν σε ένα και μοναδικό καταφύγιο που έχει μόνιμες αξίες και τους δυναμώνει για να συνεχίζουν τη Ζώη τους. Είναι η αγάπη και αθωότητα, που τους σώζει και τους δίνει ελπίδα και ευτυχία. Όλοι τους είναι πραγματικά ευτυχισμένοι άνθρωποι γιατί μπόρεσαν και επιβίωσαν με όχημα τη απόλυτη πίστη ότι ... η ζωή είναι ωραία ότι και αν μας επιφυλάσσει η μοίρα, γιατί το κάθε τέλος είναι και μια αρχή... 


Βιογραφικό 

Η Σοφία Προκοπίδου είναι δημοσιογράφος, γεννήθηκε στο Καζακστάν και μεγάλωσε στη Ρωσία στην οικογένεια των Ελλήνων - Ποντίων. Είναι φιλόλογος της ρωσικής φιλολογίας και εργάστηκε πολλά χρόνια στη Μέση εκπαίδευση ως καθηγήτρια στο Σότσι της Ρωσίας. Στην Ελλάδα ζει από το 1990. 

Εργάστηκε στην ΕΡΤ3. Τα τελευταία 15 χρόνια εργάζεται στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Είναι μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ. 

Έχει γράψει στην ελληνική γλώσσα δυο θεατρικά έργα «Η χώρα των μανταρινιών» και «Η Ρόζα και η ‘Αντα» Όλα τα έργα της είναι ανθρωποκεντρικά με φόντο τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα. 

«Μια βαλίτσα μαύρο χαβιάρι» είναι το πρώτο της λογοτεχνικό βιβλίο. 

Σχολειά αναγνωστών 

Σχολειά μερικών αναγνωστών που διάβασαν το βιβλίο σε χειρόγραφο και μου έστειλαν με ε-μειλ τις εντυπώσεις τους

ΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ .Σοφία, διαβάζω με κομμένη αναπνοή. Άντε γέμισε τη"βαλίτσα με το χαβιάρι" γρήγορα!

Α. 2,. Μπράβο Σοφία εξαιρετικό. Εξαιρετικό! Και τι δεν λες ..που δεν λες. Τι ωραίος γραπτός λόγος. Τι ζωντανός. Να είσαι καλά Σοφία μου. Περιμένω τη "βαλίτσα" ...
Σε χαιρετώ! Α


Κώστας Κωνσταντινίδης .....γράφεις πολύ όμορφα . Ανοικτά . Βιωματικά ! Σοφία δεν γνωριζόμαστε ! Εύχομαι να είσαι καλά... καλό μήνα και καλή φόρα στην γραφή σου...! Είναι το χνάρι μας..μην το ξεχνάς...!!!!! Κώστας 


Eleni Papasotiriu Σοφία και πάλι μπράβο για την δουλειά σου, η περιγραφή σου κάνει τρυφερές και όμορφες ακόμα και τις τραγικές και άσχημες στιγμές... Βγάλε το βιβλίο, είναι κρίμα να χαθεί από την λογοτεχνία αυτό το τόσο σημαδιακό κομμάτι της ιστορίας των Ελλήνων... Σε φιλώ πολύ, Ελένη Παπασωτηρίου (ΜΕΓΑ ΤΒ) 

Τα διάβασα όλα Σοφία και μου άρεσαν πολύ.
Ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας της γραφής σου, μέσα από την πραγματικότητα, την
σκληρή, την τραγική ή την ευχάριστη, δίνει την αλήθεια, το γεγονός, αλλά και το
όνειρο, τον πόθο και την αγάπη για ζωή. Φιλιά Δημήτρης Σιδηρόπουλος, Κύπρος -ΡΙΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου