Επικοινωνήστε με το SPOTAKI, αποστολή δελτίων τύπου, δράσεων και παρουσιάσεων, 
στο E-mail: spotakigr@gmail.com

Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013

Ανακαλύπτω την Πατησίων

Ανακαλύπτω την Πατησίων 
Σάββατο 27-4-2013 17:00 
Αθλητικό συγκρότημα Γκράβας 
''Αντώνης Τρίτσης'' 


με την ομάδα 
Capoeira Sou Eu 
με ελεύθερη είσοδο.

Το Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο σε συνεργασία με τον ΟΠΑΝΔΑ (οργανισμός πολιτισμού, αθλητισμού και νεολαίας του Δήμου Αθηναίων), τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, τον Εμπορικό Σύλλογο Πατησίων Αλυσίδα και την «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, στα πλαίσια του ετήσιου project η Πατησίων μας, μετά την πολύ πετυχημένη ανοιχτή έκθεση φωτογραφίας σε βιτρίνες κλειστών καταστημάτων της Πατησίων και τις εκδηλώσεις στην πλατεία Καλλιγά και το κινηματοθέατρο Τριανόν, διοργανώνει εκδήλωση επίδειξης της βραζιλιάνικης παραδοσιακής τέχνης Capoeira, από αθλητές της ομάδας του δικτύου Capoeira Sou Eu αλλά και καλεσμένους αθλητές από την Ιταλία, στο ιστορικό αθλητικό συγκρότημα της Γκράβας.

Η “Capoeira” γεννήθηκε το 1500 στη Βραζιλία. Δημιουργήθηκε ως πολεμική τέχνη από σκλάβους, οι οποίοι για να την κρύψουν την μεταμφίεσαν σε χορό. Με το πέρασμα του χρόνου εξελίχθηκε και σήμερα αποτελεί μια πανέμορφη ολοκληρωμένη τέχνη που περιλαμβάνει χορό, πάλη και μουσική. 

Το ετήσιο πρόγραμμα «η Πατησίων μας» υποστηρίζεται από το 1ο και 6ο διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων, την επιτροπή κατοίκων Κυψέλης «Η Κυψέλη μας», την ένωση πολιτών πλατείας Καλλιγά, τον σύλλογο Δράση για τον Πολιτισμό των Πατησίων, την ΑΕ Γκράβας και άλλες ενώσεις πολιτών.

Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέχετε στην σελίδα: athensartnetwork.blogspot.gr
για επικοινωνία: athensartnetwork@gmail.com

Περί Αθηναϊκού καλλιτεχνικού δικτύου 
Το Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο δημιουργήθηκε μέσα στο 2012 από πολλές ανεξάρτητες καλλιτεχνικές ομάδες της πόλης με στόχο την αξιοποίηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό του καλλιτεχνικού εθελοντισμού, την ανάδειξη στην Ελλάδα και το εξωτερικό του καλλιτεχνικού μας δυναμικού, την ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού και την στήριξη των πολιτιστικών και κοινωνικών αξιών. Το δίκτυο συνδικτυώνεται με άλλους φορείς και εγγυάται την επιτυχία των δράσεων όπου συμμετέχει, ενώ παράλληλα συγκεντρώνει ανταποδοτικά οφέλη, τα οποία και διανέμει στα μέλη του, εφαρμόζοντας ένα πρόγραμμα σύνθετης ανταλλακτικής μη νομισματικής οικονομίας.

Για πρώτη φορά συμπράττει στο πρόγραμμα «Παρασκευή στην Αθήνα» που έτρεξε από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αθηναίων.
Το καλοκαίρι του 2012 υποστηρίζει το ''Athens world music festival'' που έλαβε χώρα στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων και στο κέντρο της Αθήνας στον άξονα της οδού Ερμού. Για τους επόμενους μήνες το δίκτυο σχεδιάζει τις συνδιασμένες δράσεις του με άλλους φορείς.

1o ετήσιο πολιτιστικό πρόγραμμα : «Κήποι της Αθήνας».
Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η ανάδειξη κήπων της πόλης ως σημεία συνάντησης του κόσμου των τεχνών και του πολιτισμού γενικότερα (συμπεριλαμβανομένης και της οικολογίας) με τους απλούς πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους και τα παιδιά.

Άλλοι στόχοι είναι η ανάδειξη νέων δημιουργών και καλλιτεχνών, η γνωριμία και κατόπιν συνεργασία καλλιτεχνών, η διάδραση διαφορετικών τεχνών, η στήριξη φορέων κοινωνικής αλληλεγγύης , η ποιοτική αναβάθμιση των ίδιων των κήπων, η ένταξη περιθωριακών ατόμων σε καλλιτεχνικές ομάδες του δικτύου και πιθανά μακροπρόθεσμα η δημιουργία πολιτιστικής υπεραξίας που μπορεί να προσδώσει στους κήπους τουριστικό ενδιαφέρον.


Εκδηλώσεις στο πλαίσιο «κήποι της Αθήνας» έχουν ήδη γίνει στον Εθνικό κήπο στις 16/9, 14/10 και 30/10 στο Πεδίον του Άρεως στις 30/9 και στο πάρκο Φιξ-Κλωναρίδη στις 25/11. Οι «κήποι της Αθήνας» θα συνεχίζονται όλη τη χρονιά με μια συχνότητα 1 ως 2 φορές τον μήνα. Το πρόγραμμα θα κορυφώθεί για το 2013 με φεστιβαλικό 4ήμερο στον Εθνικό κήπο από τις 15 ως 18 Ιουνίου. Ο στόχος του προγράμματος είναι η θεσμική του καθιέρωση στην κοινωνική συνείδηση, ώστε να γίνει μέρος της ζωής των Αθηναίων και των επισκεπτών της πόλης.

2ο ετήσιο πολιτιστικό πρόγραμμα : ''η Πατησίων μας''
Ξεκίνησε στην πλατεία Καλλιγά (Καραμανλάκη) το πρωί της Κυριακής 16 Δεκεμβρίου.
Συνεχίζεται με το «μια φωτογραφία για την Πατησίων» που είναι μια ανοιχτή έκθεση φωτογραφίας στις βιτρίνες άδειων καταστημάτων του ιστορικού δρόμου.

Ο στόχος του προγράμματος είναι η ανάδειξη εκ νέου του πάλαι ποτέ εμπορικού δρόμου με τους πολλούς κινηματογράφους, τα πολλά θέατρα και την έντονη κοινωνική συνοχή που όλα αυτά μαζί σημάδεψαν τον αστικό Aθηναϊκό πολιτισμό.

Ακολουθεί η θεματική ενότητα «Ανακαλύπτω την Πατησίων» με τακτικές ελεύθερες για το κοινό καλλιτεχνικές δράσεις σε ανοιχτούς και κλειστούς χώρους πολιτισμού.

Η ανάδειξη των θεάτρων, των κινηματογράφων και των πολυχώρων τέχνης και πολιτισμού που βρίσκονται στην Πατησίων , στις παρόδους και τους πέριξ αυτών δρόμους είναι βασικός στόχος.
Μέσα από δυο ή και περισσότερες εκδηλώσεις κάθε μήνα (προβολές ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, ντοκυμανταίρ ή animation, συναυλίες, θεατρικές, χοροθεατρικές παραστάσεις, ποιητικές βραδιές ή φιλοσοφικά forum κ.α)
θα οδηγηθούμε στα τέλη Ιανουαρίου του 2014 στο ''Patision Cinemart festival'' , σε συνεργασία με σημαντικούς θεσμικούς φορείς, που θα εξελιχθεί στους ιστορικούς κινηματογράφους της Πατησίων αλλά και νεώτερους πολυχώρους. Ταινίες μεγάλου μήκους, μικρού μήκους, video art και animation θα επιλεγούν για το πανόραμα και το διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ.
Τέλος μια σειρά από σταθερές πολιτιστικές δράσεις διεθνούς απήχησης στοχεύουν στην εκ νέου ανάδειξη του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Δράσεις που αφορούν στο μουσείο προβλέπονται και στα τρία ετήσια προγράμματα («Κήποι της Αθήνας» και «η Πατησίων μας»).

3o ετήσιο πολιτιστικό πρόγραμμα : «το μικρό Παρίσι»

Το μικρό Παρίσι είναι η περιοχή του κέντρου με τους δρόμους με Γαλλικά ονόματα, η οποία εκτείνεται κάτω από την πλατεία Ομονοίας ως και πέρα από την πλατεία Καραϊσκάκη και την πλατεία Βάθη που είναι ίσως και το κεντρικότερο σημείο της , αφού από αυτήν περνά η οδός Μάρνη (Marne εκ του παραποτάμου Σηκουάνα στο Παρίσι). Οι οδοί Σατωβριάνδου, Βερανζέρου, Φαβιέρου, Β. Ουγκώ, Μάγερ, Μαιζώνος , Μπουκεβίλ , Μολιέρου μαρτυρούν την ιστορική ταυτότητα της περιοχής.
Θέατρα, σχολές θεάτρου, ωδεία, πολυχώροι, ξενοδοχεία και χώροι εστίασης αλλά και δημόσιοι χώροι είναι επιλέξιμα σημεία για μια σειρά από σταθερές εκδηλώσεις και δράσεις που θα οδηγήσουν σε μια γεμάτη πολιτιστική εβδομάδα με διεθνή αντίκτυπο από 9 ως 16 Οκτωβρίου. Το πρώτο «μικρό Παρίσι 2013» αφιερώνεται στον Albert Camus καθώς φέτος κλείνουμε 100 χρόνια από την γέννησή του.

Καλλιτεχνικές ομάδες ή και μεμονωμένοι καλλιτέχνες που ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη του ''Athens art network'' μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας στο athensartnetwork@gmail.com ή και στη σελίδα μας στο facebook.

1 σχόλιο:

  1. Πραγματικά υπέροχη εκδήλωση. Χαίρομαι που συμμετείχα και εγω και εύχομαι τέτοιες προσπάθειες που προωθούν τις εναλλακτικές καλλιτεχνικές δράσεις να συνεχιστούν με την ίδια θέρμη και στο μέλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή