Επικοινωνήστε με το SPOTAKI, αποστολή δελτίων τύπου, δράσεων και παρουσιάσεων, 
στο E-mail: spotakigr@gmail.com

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων στην πιο κρίσιμη καμπή του

Την πιο δύσκολη περίοδο ίσως από την ίδρυσή του διέρχεται σήμερα το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων καθώς οι ελλείψεις πόρων και οι «τρύπες» των 3,22 εκατ. ευρώ στα οικονομικά του απειλούν ακόμα και αυτή την λειτουργία του ανώτατου Ηπειρωτικού ιδρύματος.

Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια της χώρας μας, όπως τονίστηκε κατά την έκτακτη σύνοδο που πραγματοποίησαν οι Πρυτάνεις το περασμένο Σάββατο στο Λαύριο. Με ψήφισμά τους, ζητούν, μεταξύ άλλων, να συναντηθούν άμεσα με τον υπουργό Παιδείας Κων/νο Αρβανιτόπουλο για να αναζητήσουν από κοινού λύσεις.
Χθες το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ανέστειλε την λειτουργία του διοικητικού και εκπαιδευτικού του έργου έπειτα από ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου, σε μία προσπάθεια να κρούσει τον «κώδωνα του κινδύνου» στο Υπουργείο Παιδείας, όπως ανέφερε και ο Πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε. 

Το χθεσινό λουκέτο
Αντίστοιχη κινητοποίηση με τη χθεσινή έχει πολλά χρόνια να γίνει στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων! Για πρώτη φορά μπήκε ουσιαστικά «λουκέτο» στο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ηπείρου, καθώς οι διοικητικές υπηρεσίες του, πλην της Πρυτανείας, δεν λειτούργησαν, ενώ η Πανεπ/κή Βιβλιοθήκη έμεινε κλειστή.  Γεγονός που αποδεικνύει και το μέγεθος των προβλημάτων που το ίδρυμα αντιμετωπίζει.

Ο Πρύτανης
Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε χθες ο Τριαντ. Αλμπάνης την κατάσταση στο Πανεπιστήμιο, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι η κινητοποίηση έγινε «για να στείλουμε πιο έντονα το μήνυμα στην Κυβέρνηση πως πρέπει να γίνει κάτι άμεσα». Ο κ. Αλμπάνης επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει οικονομική αδυναμία ακόμα και στο να θερμανθεί το ίδρυμα, σημειώνοντας με έμφαση πως «θέλουμε να κρατήσουμε όρθια τα Πανεπιστήμια». Παρουσίασε τα προβλήματα αναλυτικά, όπως αυτά καταγράφονται και στο ψήφισμα που εξέδωσε η Σύνοδος Πρυτάνεων το περασμένο Σάββατο.
Για διάλυση του δημοσίου δωρεάν Πανεπιστημίου έκανε λόγο χθες ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μελών ΔΕΠ του Πανεπ. Ιωαννίνων Σπύρος Γεωργάτος, τονίζοντας πως «οφείλουμε να αντιδράσουμε για να διασωθεί η τριτοβάθμια Εκπαίδευση». Από την πλευρά του ο Αντιπρύτανης Γιώργος Καψάλης αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν τα Πανεπιστήμια στη σημερινή δύσκολη κατάσταση, κάνοντας λόγο για ασυνέπεια του Υπουργείου Παιδείας απέναντι σ’ αυτά, ενώ η Πρόεδρος του Ειδικού και Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου σημείωσε πως «εμείς βιώνουμε πιο έντονα τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα στο ίδρυμα».
Τέλος, ο Χαράλαμπος Ματσούκας, μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Τ.Ε.Π. – Α.Ε.Ι. ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως με τις τροποποιήσεις που έγιναν στο νόμο 4009 κανένα πρόβλημα δεν λύθηκε στα Πανεπιστήμια. Τη συμπαράστασή του στον αγώνα που δίνει το Πανεπιστήμιο εξέφρασε χθες και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μαντάς.

Οικονομικές «τρύπες»
Οικονομικές «τρύπες» υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε βασικούς λειτουργικούς τομείς στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, όπως η σίτιση των φοιτητών, το ηλεκτρικό ρεύμα και η θέρμανση των χώρων του ιδρύματος, ενόψει έλευσης του χειμώνα. Η κάλυψή τους από το Πανεπιστήμιο είναι αδύνατη, αφού χρήματα δεν διαθέτει και, αν δεν υπάρξει έκτακτη χρηματοδότηση, τότε το πρόβλημα θα επηρεάσει την ίδια τη λειτουργία του.

Η Σύνοδος Πρυτάνεων
Τα ίδια πάνω – κάτω προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα υπόλοιπα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας μας, όπως τόνισαν οι Πρυτάνεις στην έκτακτη Σύνοδό τους το περασμένο Σάββατο. Στο ψήφισμα που εξέδωσαν κάνουν λόγο για δυσμενείς οικονομικές συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργούν τα Πανεπιστήμια τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «η ανυπέρβλητη οικονομική δυσπραγία μέσω της δραματικής συρρίκνωσης της ετήσιας δημόσιας επιχορήγησης καθώς και της απαγόρευσης της ρευστοποίησης και χρήσης των αποθεματικών (που παρέμειναν μετά το αυθαίρετο κούρεμα των ομολόγων), για την κάλυψη των άμεσων αναγκών, απειλεί τη βιωσιμότητα των Πανεπιστημίων».

Η διαχείριση της περιουσίας
Ιδιαίτερα συζητήθηκε από τη Σύνοδο το ενδεχόμενο να περάσει η διαχείριση της κτιριακής περιουσίας των Πανεπιστημίων στο ΤΑΙΠΕΔ. 
Γι' αυτό το θέμα, που ήταν και μία από τις αφορμές για την σύγκλησή της, οι Πρυτάνεις σημειώνουν πως «η προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει τη μεταβίβαση της πανεπιστημιακής περιουσίας στο ΤΑΙΠΕΔ και την αφαίρεση της διαχείρισης και αξιοποίησης της, ουσιαστικά δημεύει τις υποδομές και την περιουσία των Πανεπιστημίων, χάριν κάλυψης του δημοσίου χρέους».

Ελλείψεις καθηγητών
Οι Πρυτάνεις αναφέρονται επίσης στην εξοντωτική, όπως την χαρακτηρίζουν, μείωση των μισθών όλων των εργαζομένων στα ιδρύματα, την εργασιακή ανασφάλεια και την ανυπαρξία διορισμών εκλεγμένων μελών τους. 
Κρούουν δε και τον κώδικα του κινδύνου για τον περιορισμό της φοιτητικής μέριμνας, που, όπως λένε, «οδηγεί σε ουσιαστική κατάργησή της, σε μια εποχή που είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία για τις ελληνικές οικογένειες».

Εκλογές Συμβουλίων
Από τη Σύνοδο δεν θα μπορούσε να απουσιάσει και το ζήτημα της εκλογής Συμβουλίων Διοίκησης στα Πανεπιστήμια. Διαδικασία που στα Γιάννινα αναμένεται να διεξαχθεί αύριο, Τετάρτη, εκτός φυσικά κάποιου απροόπτου. 
Οι Πρυτάνεις στο ψήφισμά τους λοιπόν τονίζουν ότι «διοικούν πλέον τα Πανεπιστήμια υπό τη Δαμόκλειο σπάθη της παράβασης καθήκοντος και την προσεπίκληση του Εισαγγελέα κατ' εντολή των Αρχών. Τα αδιέξοδα στα οποία οδηγούνται οι εκλογικές διαδικασίες αναδεικνύουν τα προβλήματα του ν.4009/11-4076/12 και επιβάλλουν την κατάδειξη τους στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Με Συμβούλια εκλεγμένα ή διορισμένα, τα Πανεπιστήμια δεν μπορούν να επιτελέσουν την αποστολή τους».

Το σχέδιο «Αθηνά»
Τέλος, όσον αφορά το σχέδιο «Αθηνά» για την αναδιάρθρωση του χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που προωθεί το Υπουργείο, με συγχωνεύσεις Σχολών και Τμημάτων, η Σύνοδος ζητά την άμεση αλλαγή του προταθέντος χρονοδιαγράμματος των 40 ημερών, σημειώνοντας πως «δεν νοείται υλοποίηση οποιασδήποτε διαδικασίας, απουσία ενός οργανωμένου και επιστημονικά τεκμηριωμένου διαλόγου, χωρίς τη συμμετοχή της Συνόδου».


ΠΗΓΗ: ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου