Επικοινωνήστε με το SPOTAKI, αποστολή δελτίων τύπου, δράσεων και παρουσιάσεων, 
στο E-mail: spotakigr@gmail.com

Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης: Μείωση δημοτικών τελών

Είμαστε ο δήμος με τα πιο φθηνά δημοτικά τέλη. Το έτος 2011 μειώσαμε τα δημοτικά τέλη στη Δημοτική Κοινότητα Μενεμένης 18% στα σπίτια και 20% στα καταστήματα και τα εναρμονίσαμε με τα δημοτικά τέλη της Δ ημοτικής Κοινότητας Αμπελοκήπων. Στην απόφαση μας αυτή προχωρήσαμε με κοινωνική ευαισθησία, λαμβάνοντας υπόψη τη σύνθεση του πληθυσμού μας (κάτοικοι με χαμηλά εισοδήματα, άνεργοι κτλ.), την οικονομική κρίση και την κρίση στην αγορά, την αυξημένη ανεργία, το κόστος ζωής, τις φοροεπιδρομές της κυβέρνησης και τη μείωση του εισοδήματος όλων των πολιτών.

Η Διοίκηση του Δήμου, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 5.11.2012 αποφάσισε τη μείωση 6% των ανταποδοτικών τελών φωτισμού και καθαριότητας σε όλο το Δ ήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης.

Τα δημοτικά τέλη διαμορφώνονται (μειώνονται) ως εξής:
  • Έτος 2012 στις κατοικίες 1,76 ευρώ το τ.μ. και στα καταστήματα 3,69 ευρώ το τ.μ.
  • Έτος 2013 στις κατοικίες 1,65 ευρώ το τ.μ. και στα καταστήματα 3,47 ευρώ το τ.μ.
Για τους πολύτεκνους, τρίτεκνους, κωφούς, παραπληγικούς, ΑμΕΑ ισχύει η υποχρέωση καταβολής δημοτικών τελών μειωμένη σε ποσοστό 50%.

Δημοτικός ηλεκτροφωτισμός


Το δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για το δυσβάστακτο πλέον κόστος λειτουργίας και συντήρησης του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος συσκότισης στο οδικό δίκτυο που μεταφέρθηκε στους δήμους, χωρίς ταυτόχρονα να μεταφερθούν οι απαραίτητοι πόροι για την αντιμετώπιση της δαπάνης συντήρησης του καθώς επίσης και της δαπάνης ηλεκτροφωτισμού. Καλούμε την Κυβέρνηση και τη ΔΕΗ να δούνε με προσοχή και άμεσα να δώσουν λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα.


ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ(ΟΣΚ) ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΔΙΔΑΚΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ 6ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ


Με χθεσινή (5.11.12) απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, αποφάσισε την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης με τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) για την ανέγερση (μελέτη και κατασκευή) του διδακτηρίου του 6ου εξαθέσιου Δημοτικού Σχολείου
στη Δημοτική Κοινότητα Μενεμένης (οδός Μουτάφη του Ο.Τ. 105α, περιοχής «Καζαντζάκη»).

Επί τέλους το όνειρο και οι προσπάθειες πολλών ετών του Δήμου και των κατοίκων της περιοχής γίνονται σιγά-σιγά πραγματικότητα. Πρόκειται για σχολείο (6ο Δημοτ. Σχολ. Μενεμένης) που στεγάζεται εκτός της περιοχής του, σε νοικιασμένο παλιό κτίριο, που είναι ακατάλληλο για διδακτήριο. Το σχολείο έχει 170 παιδιά, που μεταφέρονται καθημερινά από την περιοχή της κατοικίας
τους («Καζαντζάκη») με τρία (3) δρομολόγια λεωφορείων. Ορισμένα παιδιά όμως διασχίζουν αντικανονικά τις γραμμές του ΟΣΕ, που χωρίζουν την περιοχή τους με την περιοχή στην οποία βρίσκεται το σχολείο τους, με μεγάλο κίνδυνο να συμβούν ατυχήματα.

Ο πληθυσμός της συγκεκριμένης πυκνοδομημένης περιοχής ξεπερνάει τις 7.000 κατοίκους. Ο αριθμός των μαθητών, με την κατασκευή του διδακτηρίου του 6ου Δημοτ. Σχολ. στη συγκεκριμένη περιοχή, θα αυξηθεί. Το κόστος λειτουργίας του συγκεκριμένου σχολείου σήμερα είναι μεγάλο κυρίως λόγω του καταβαλλομένου μισθώματος αλλά και της μεταφοράς των μαθητών.

Ζητάμε από την Κυβέρνηση και τον ΟΣΚ να ολοκληρωθεί άμεσα η όλη διαδικασία και να αρχίσει σύντομα η κατασκευή του συγκεκριμένου διδακτηρίου.

Περικοπές


Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης εκφράζει τη πλήρη διαφωνία του με τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού για το σύνολο των πολιτών και για τις νέες περικοπές στις αποδόσεις στους δήμους, ύψους 1.732 εκ.ευρώ. Περικοπές που προστίθενται στις ήδη τεράστιες μειώσεις, 60%, που έχουν υποστεί τα έσοδα των δήμων τα τελευταία τρία χρόνια και οδηγούν τους δήμους με μαθηματική ακρίβεια σε στάση πληρωμών και σε αδυναμία λειτουργίας των υπηρεσιών τους και κατ’ επέκταση σε κατάρρευση του κοινωνικού κράτους, που μέχρι σήμερα επιβιώνει και λειτουργεί αποκλειστικά μέσω των κοινωνικών δομών των δήμων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο τονίζει πως οι δήμοι και το πολιτικό προσωπικό των Δήμων έχουν συμβάλλει στην προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας όσο κανένας άλλος φορέας της Κεντρικής και Γενικής Κυβέρνησης. Και ως εκ τούτου καλεί την Κυβέρνηση, έστω και την ύστατη στιγμή, να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να αποδώσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας όσα προβλέπουν το Σύνταγμα της χώρας και οι νόμοι, αλλά και απαιτούνται για να κρατηθούν οι Τοπικές Κοινωνίες όρθιες μέσα στην πολύπλευρη κρίση που μαστίζει τη χώρα.

Σε ότι αφορά τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου για την επιβολή επιτροπείας στους Δήμους της χώρας, το Δημοτικό Συμβούλιο ξεκαθαρίζει τα εξής: Η Αυτοδιοίκηση δεν αρνήθηκε ούτε πρόκειται να αρνηθεί τον οποιονδήποτε έλεγχο της λειτουργίας της, αγωνίζεται και θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται για τη διαφάνεια.

Άλλο όμως η διαφάνεια και άλλο η επιτροπεία. Πρόκειται για πρόβλεψη που παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα και την λαϊκή κυριαρχία, αλλά και την αυτονομία και το αυτοδιοίκητο του θεσμού, γεγονός που μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Στην περίπτωση που η Κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει στην επιβολή της επιτροπείας, τότε ίσως θα πρέπει να αναζητήσει και τους κατάλληλους υπαλλήλους να την υποστούν. Οι αιρετοί εκπρόσωποι που υπηρετούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση ούτε επιθυμούν, ούτε και μπορούν να δεχτούν μια τέτοια εκτροπή.

Συμπαράσταση στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμΕΑ)


Ο δ ήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης εκφράζει την συμπαράσταση του στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμΕΑ). Χιλιάδες άτομα με πραγματική αναπηρία βρίσκονται στις λίστες αναμονής προς αξιολόγηση από το ΚΕΠΑ. Ταυτόχρονα έχει ανασταλεί η καταβολή της σύνταξης ή του επιδόματος αναπηρίας τους και η ισχύς του βιβλιαρίου υγείας τους. Κάτω από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που όλοι βιώνουμε, συμπαραστεκόμαστε στα δίκαια αιτήματα τους και πρώτα και κύρια στην άμεση αξιολόγηση από το ΚΕΠΑ.


ΨΗΦΙΣΜΑ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ 


Με έγγραφο της κεντρικής υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού προς τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ Α.Ε.) – Υποκατάστημα Θεσσαλονίκης, οι εκπαιδευτικοί – υπάλληλοι του ΟΣΚ που είναι αποσπασμένοι στον ΟΣΚ – Υποκατάστημα Θεσσαλονίκης, δεν διατίθενται πλέον και καλούνται να επιστρέψουν άμεσα στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου. Έτσι το Υποκατάστημα του ΟΣΚ στη Θεσσαλονίκη ουσιαστικά διακόπτει τη λειτουργία του. 

Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας γιατί μια υπηρεσία πολύ απαραίτητη οδηγείται σε κλείσιμο, με αποτέλεσμα η διεκπεραίωση του έργου που γινόταν μέχρι σήμερα να γίνεται πλέον … μέσω Αθηνών. 

Ζητάμε τη συνέχιση της λειτουργίας του Υποκαταστήματος του ΟΣΚ στη Θεσσαλονίκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου